fbpx
13 C
Budapest
2024. április 23. kedd

Testszerviz

Webáruház

Már túl vagy néhány villámdiétán?

Amikor az ember újra feláll a mérlegre, olyan sokkot kap, hogy hirtelen elhatározásból nekiáll koplalni, néhány napig bírja, le is megy 1-2 kiló, de amint picit is megbotlik, eszik valami édeset, újra elkezd zabálni.

- Hirdetés -

A kilók újra csak felfelé kúsznak, és ebből az ördögi körből csak életmódváltással tud bárki is kilábalni.

Az interneten és minden egyes magazinban rengeteg csodadiétáról olvashatunk, és biztos találunk köztük egyet-kettőt, amit szívesen ki is próbálnánk. Sajnos sokan nem tudják, hogy ekkor, az első fogyókúra idején pecsételik meg sorsukat, és esnek bele az előbb említett ördögi körbe! Egy ilyen „csodadiéta” alatt ugyanis olyan mértékű tápanyag és energiahiány lép fel a szervezetben, amit extrém lépésekkel tudunk csak kompenzálni (zabálás).

Ezen diéták sok-sok kiló fogyást ígérnek nagyon rövid idő alatt, ami több, mint egészségkárosító, még bőrünk állapotát is megviseli, kinyúlik, és nem marad feszes, rugalmas. Emellett depresszióssá tesz, mert az evés örömét veszi el tőlünk. Az első ilyen fogyókúra még eredményt is hozhat, de elég hamar vissza is tölti szervezetünk a zsírraktárakat.

A gyakorlatilag koplalás alatt lelassul az alapanyagcsere (mivel kalória bevitelünk az alapanyagcsere szükségletünk alatt van – egy 60 kg-os nőnél ez kb. 1400 kcal). Lelassult anyagcsere mellett pedig a szervezet már csökkentett energiatartalmú étrendre sem reagál, vagyis egyre kevesebbet kéne ennünk, hogy fennmaradjon a fogyás. Egyenes út vezet a hízáshoz, az ebből adódó elkeseredettséget pedig a legtöbben nem sporttal orvosolják, hanem az édességekhez fordulnak. Még egy nagy hátránya van ezeknek a kúráknak, mégpedig az hogy nem zsírból történik a fogyás, hanem a szervezet a vízháztartását csökkenti, vagyis csak vízből fogyunk, és izomból, mert extrém körülmények között (mint a koplalás) a szervezet képes a saját izomfehérjéjét bontani.
Szóval mi marad?

Ha már izmunk sincs, a sejteket alkotó és tápláló vizet is elfogyasztottuk, akkor még mindig marad a zsír!
Összefoglalva: villámdiéta során leadsz kb. 2 kg izmot és 2 kg vizet, fogysz ugyan 4 kg-t egy hét alatt, de zsírból semmit.

Ezek után eszel, hízol, mert mindent elraktároz a szervezeted, hiszen azt hiszi újabb koplalás következik, és felkészül rá. Vagyis a következő 2 hétben felszedsz 6 kg zsírt. Szóval a diéta ellenére a végére mégiscsak ott van az a + 6 kg! Pedig te csak fogyni akartál!


Ha már volt szerencséd egy villámdiétához, akkor biztosan lelassult az anyagcseréd! Szeretnél ezen változtatni?

Hajlandó vagy 12 héten át heti 1 órát akár tanulni is?

TÖLTSD KI AZ ÉLETMINŐSÉG TESZTET!

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek