fbpx
4.3 C
Budapest
2024. december 3. kedd

Testszerviz

Webáruház

Gulyásleves Kalória Tudatosan

Az életmódváltás fejben kezdődik, majd a konyhában folytatódik! Az életmódváltás első lépése, hogy apró változtatásokkal elindulunk az egészséges táplálkozás felé! Finom legyen ám az elkészített étel, ne utánzat, ne egy pótlék, hanem valódi étel!

- Hirdetés -

Hagyományos Elkészítés

3420 Kcal
1 főre: 855 Kcal

Hozzávalók:

  • 30 dkg marhahús (lábszár vagy lapocka), 30 dkg sertés lapocka,
  • 10 dkg füstölt szalonna, 4 ek. olaj (28 gramm),
  • 2 fej hagyma (10 dkg),
  • 4 szál sárgarépa (200 gramm),
  • 2 szál petrezselyem gyökér (120 gramm), 1 db zeller (10 dkg),
  • 1 db karalábé (10 dkg),
  • ½ kg krumpli, 1 ek. só (3 kg),
  • 1 ek. pirospaprika (1 dkg)
  • A csipetkéhez: 1 tojás (5 dkg), 15 dkg liszt.

Elkészítés:

A 10 dkg füstölt szalonnát a bőréről levágva, összeaprítjuk. Leveses fazékba mérjük a 4 ek. olajat, és beletesszük az apróra vágott szalonnát, kiolvasztjuk.

Amikor már csak apró kis pörcöcskék maradnak a fazék- ban a kiolvadt szalonnazsíron, akkor beletesszük az 1 fej apróra vágott hagymát és üvegesere pároljuk. Amikor a hagyma már nem fehér, hanem olyan áttetsző-szerűvé fonnyad, akkor a faze- kat félrehúzzuk a tűzről vagy a forró platniról, belekeverjük az   1 ek. pirospaprikát, hozzáöntünk egy pohár hideg vizet, visz- szatesszük a tűzre és jól elkeverjük.

Amikor a víz „leforrt” róla, akkor tesszük bele a kockákra vágott marhahúst is és sertéshúst is. Fakanállal ,,hazardírozva” annyira keverjük, hogy éppen ne tudjon odaégni. Csak amikor már nagyon száraz, akkor öntünk rá fél pohár vizet és tovább kevergetjük, amíg megint el nem fő róla a lé. Ekkor megint fél pohár víz jön, és ezt ,,eljátsszuk” 3-4- szer egymás után. Akkor felengedjük másfél liter vízzel, teszünk hozzá 1 evőkanál sót és hagyjuk főni.

Kb. 1 óra elteltével hozzákeverjük a zöldségeket, tehát a kari- kára vágott sárgarépát, a 2 szál fehérrépát egy darabban, 1 db karalábét és kicsi darab zellert.
Kezdjük figyelni, hogyan puhul a hús. Merőkanállal kiha- lászunk egy húsdarabot és megnézzük mennyire lenne ehető. Amikor úgy néz ki, hogy már akár ehető is lenne, akkor hozzá- keverjük a fél kg krumpliból, hámozás és aprítás után megma- radt mennyiséget, nyersen.

Ezzel egyidőben az 1 tojásból 15 dkg liszttel készült friss csi- petkét főzünk bele. Még kb. 25 percig kell főzni.

Kalória Tudatos Elkészítés

2376 Kcal
1 főre: 594 Kcal

Hozzávalók:

  • 25 dkg marhahús (fehérpecsenye), 25 dkg sertéscomb,
  • 6 ek olaj (42 gramm),
  • 2 fej hagyma (10 dkg),
  • 3 szál sárgarépa, (150 gramm),
  • 2 szál petrezselyem gyökér (120 gramm), 1 db zeller (10 dkg),
  • 1 db karalábé (10 dkg),
  • ½ kg krumpli, 1 ek só (3 dkg),
  • 1 ek pirospaprika (1 dkg)
  • A csipetkéhez: 1 tojás (5 dkg), 15 dkg liszt.

Elkészítés:

Leveses fazékba mérjük a 6 ek. olajat, és beletesszük az 1 fej apróra vágott hagymát és üvegesre pároljuk.

Amikor a hagyma már nem fehér, hanem olyan áttetsző-sze- rűvé fonnyad, akkor a fazekat félrehúzzuk a tűzről vagy a forró platniról, belekeverjük  az  1  ek.  pirospaprikát,  hozzáöntünk egy pohár hideg vizet, visszatesszük a tűzre és jól elkeverjük. Amikor a víz „leforrt” róla, akkor tesszük bele a kockákra vágott marhahúst is és sertéshúst is.

Fakanállal ,,hazardírozva” annyira keverjük, hogy éppen ne tudjon odaégni. Csak amikor már nagyon száraz, akkor öntünk rá fél pohár vizet és tovább  kevergetjük,  amíg megint  el  nem fő róla a lé. Ekkor megint fél pohár víz jön, és ezt ,,eljátsszuk” 3-4-szer egymás után. Akkor felengedjük másfél liter vízzel, teszünk hozzá 1 evőkanál sót és hagyjuk főni.

Kb. 1 óra elteltével hozzákeverjük a zöldségeket, tehát a kari- kára vágott sárgarépát, a 2 szál fehérrépát egy darabban, 1 db karalábét és kicsi darab zellert.

Kezdjük figyelni, hogyan puhul a hús. Merőkanállal kiha- lászunk egy húsdarabot és megnézzük mennyire lenne ehető. Amikor úgy néz ki, hogy már akár ehető is lenne, akkor hozzá- keverjük a fél kg krumpliból, hámozás és aprítás után megma- radt mennyiséget, nyersen.

Ezzel egyidőben az 1 tojásból 15 dkg liszttel készült friss csi- petkét főzünk bele.  Még kb. 25 percig kell főzni.

A csipetke persze elhagyható!

Forrás: Kalória Tudatos Több, Mint Szakácskönyv

Jó étvágyat a leveshez!

TOVÁBBI FANTASZTIKUS KALÓRIA TUDATOS RECEPTEK VÁRNAK RÁD ITT!

Gulyásleves Kalória Tudatosan

BÁMULATOS, KALÓRIA TUDATOS RECEPTEKRE VÁGYSZ?

dr. Kollai Balázs
dr. Kollai Balázshttp://www.maposz.hu
Dr. Kollai Balázs, a Magyarországi Praktizáló Orvosok Szövetségének (MAPOSZ) elnöke és a Praxis folyóirat főszerkesztője.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

207RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek