A brokkoli egy csodazöldség. Keresztesvirágú, tele mikrotápanyagokkal, vitaminokkal. Érdemes csíráztatni, a brokkoli csíra páratlanul gazdag ásványianyagokban, vitaminokban. Gyönyörű sötétzöld „rózsáiból” fantasztikus ételeket készíthetünk. A brokkoli maga az egészség!
A krémsajtos, fokhagymás sült brokkoli: nem csak köretnek, főételnek is isteni!
Hozzávalók:
- 1 közepes, vagy nagyobb fej brokkoli
- Választható bármilyen egyéb zöldség mellé, pl kukorica, sárgarépa…
- 15 dkg laktózmentes sajt, a sajt legyen érettebb!
- 10 dkg krémsajt – javasoljuk a Philadephia krémsajtot
- 15 dkg Császárszalonna, vagy sima szalonna
- 2 dl Laktózmentes főzőtejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- szerecsendió
Elkészítés:
A brokkolit jól mosd meg, és bontsd szét rózsákra. Forralj bő sós vizet egy fazékban, ha forr, rakd bele a brokkoli rózsákat. Bőven adj a vízhez sót, hogy a brokkolinak íze legyen. Addig főzd, míg még kicsit roppanós a zöldség. Ez kb 10 perc.
A lecsöpögtetett brokkoli egy részét kb felét egy tepsi aljába rakd le. Előtte vajazd ki egy kicsit.
Közben a szalonnát egy serpenyőben süsd aranybarnára. Ha megsült, azonnal vedd le és szűrd le, hogy ne ázzon a felhasználásig saját zsírjában.
A főzőtejszínt, összezúzott fokhagymát, szerecsendiót, sót, borsot és a krémsajtot keverd jól össze. Addig keverd, míg egyenletesen eloszlik minden alkotóelem. Ha készen van, öntsd a felét a brokkolira. Ezután újabb brokkoli sor, újra önts rá a tejszínes öntetből és végül szórd meg a pirított szalonnával, a sajtot reszeld a tetejére.
Lehet tepsiben és akár egy lábosban is készíteni! (Lábosban akkor készítsd, ha nincs sütőd!)
180 fokon egy előmelegített sütőben 20-25 percig süsd. A sütés közben a brokkoli teljesen megpuhul, a sajt ráolvad, a szalonna megízesíti. Isteni főétel, vagy akár köret bármilyen húshoz.
Tipp – ha nem szereted a szalonnát, akkor nyugodtan hagyd el!
Jó étvágyat!