A karalábé megosztó zöldség, de ez a verzió szerintem sokakkal megkedvelteti. Az életmódváltás első lépése az is, hogy kipróbálunk olyan ételeket, amiket korbábban elképzelni sem tudtunk. Lehet, hogy a karalábé is ilyen. Arra nagyon figyeltünk, hogy tényleg finom legyen. Lényeges, hogy olyan frissen termett karalábét vegyél hozzá, ami igazán zsenge. Nem bánod meg!
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 nagy karalábé
- fokhagyma
- 1 db tojás
- Fél kg darált hús
- 2 ek hajdina
- só
- bors
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a karalábét, ha van rajta zsenge levél, ne dobjuk ki. A karalábé felső 1/3-át vágjuk le, majd kanalazzuk ki a nagyobb rész belsejét.
Keverjük össze a darált húst a tojással, ízesítsük kedvünk szerint, só, bors fokhagyma mindenképp kerüljön bele. Tegyünk hozzá 2 ek hajdinát.
Töltsük meg a darált húsos masszával a karalábét. Minél jobban kivájtuk a belsejét, annál több töltelék fér bele.
Tegyük bele egy lábasba a töltött karalábékat, a kikapart és levágott karalábékat, valamint ha volt zsenge levelünk, azt is. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a karalábékat.
Főzzük legalább 45 percig, késsel megszúrva tudjuk ellenőrizni, hogy megfőtt e már a karalábé, és a töltelékbe is belevághatunk.
Amikor megfőtt minden, akkor a maradék levet turmixoljuk össze a karalábékkal, amelyek a töltött karalábé mellett főttek, és ha volt karalábé levelünk, azt se hagyjuk ki belőle, sózzuk a levet. Amikor krémesre turmixoltuk, öntsük a megfőtt karalábék alá, és tálaljuk.
Ha nagyobb méretű lábosunk volt csak, akkor figyeljünk arra, hogy ne az összes levet használjuk fel a turmixolásra, mert akkor nem lesz krémes, sűrű a szószunk a karalábé alatt.
Jó étvágyat!
A receptet és a fotót köszönjük Szentmiklóssy Évának!
Ha van kedved megmutatni kedvenc receptedet és szeretnéd, hogy megjelenjen, akkor küldjed el a testszerviz@testszerviz.hu e-mail címre!