fbpx
6 C
Budapest
2024. április 19. péntek

Testszerviz

Webáruház

9 érdekesség a vérről

A vér az élet jelképe. A vér szállítja a sejtek működéséhez szükséges oxigént és tápanyagot, és a vér szállítja el a működés során felhalmozódott bomlástermékeket a kiválasztó szervekbe. A vér a legfőbb testnedvünk, amely folyékony szövetnek tekinthető.

- Hirdetés -

A szívtől a test irányába az artériákban, a testtől a szív irányába pedig a vénákban folyik. Érdemes felidézni az iskolában tanultakat, hiszen mindaddig, amíg meg nem látjuk valahol, vagy vérvételre nem kényszerülünk, elfeledkezünk róla, pedig a vér életünk minden pillanatában ereinkben kering.

Tudtad? A vércsoportok közül az AB-t határozták meg a legkésőbb. Nem véletlenül: ez a legritkább vércsoport, az ÁNTSZ adatai szerint a népesség kevesebb mint 5 százalékában fordul elő. A kaukázusi A és a mongol B típus „összeolvadásának” eredménye. A három fő vércsoportot – A, B, 0 – Karl Landsteiner fedezte fel az 1900-as évek elején. Harminc évvel később felfedezéséért Nobel-díjat kapott. Közép-Európában a lakosság 40 százaléka a 0-s vércsoportba tartozik.

Tudtad? A sóska ideális táplálék a vérszegények számára, hiszen magas a C-vitamin- és a vastartalma.

Tudtad? Egy átlagos termetű és egészségi állapotú gyermek testében 2,5-3 liter vér kering. Egy átlagos testsúlyú és alkatú felnőtt ember testében körülbelül 5 liter vér kering.

Tudtad? A szervezet „tartalékolja” is a vért. A felnőtt-testben lévő 5 liter vérből körülbelül 0,5 liter a tartalék. Ezért van, hogy egy véradás alkalmával 0,45 l vért vesznek. A vér nem egy helyen, hanem különböző szervekben raktározódik: máj, lép, az egyéb hasi szervektől (főként a belektől) eredő vénák, bőr alatti vénás fonatok, tüdők, szív.

Tudtad? Vérnyomásmérés előtt három percet teljes nyugalmi állapotban kell tölteni ahhoz, hogy az eredmény megbízható legyen. Egy svájci felmérés szerint az otthon vérnyomást mérő betegeknek ezt csak mindössze a fele tudta, így eredményeik sem voltak hitelesnek és következetesnek tekinthetők.

Tudtad? A vörösvértestek a vöröscsontvelőben képződnek, fejlődésük 4-5 napig tart. Számuk egy felnőtt ember 1 mm³ vérében átlagosan 4-5 millió, a férfiaknak általában valamivel több, mint a nőknek.

Tudtad? Az emberi szív naponta körülbelül százezerszer dobban, tehát körülbelül százezerszer pumpálja a szervezetbe a vért.

Tudtad? Az agyi vérellátás pontosabb feltérképezésére 1927-ben került sor, amikor is egy portugál neurológus, Egaz Moniz kontrasztanyagot juttatott a nyaki artériába. Az anyag megfestette az ereket, amelyek ezáltal jól láthatóvá váltak a röntgenfelvételeken.

Tudtad? Mint a legtöbb országban, Magyarországon is állandó kampányra, véradótoborzásra van szükség a megfelelő mennyiségű vér biztosításához. Évi 400 ezer liter vérre van szükség, ennek ellenére a 4 millió lehetséges véradóból csupán 250 ezer a rendszeres donor. Mivel a vér 35 napig tárolható, fontos az állandó, rendszeres véradás biztosítása.

Forrás: http://www.otvenentul.hu

Ahhoz, hogy a vér megfelelően áramoljon, tiszta erekre van szükség. Vannak remek természetes megoldások arra, hogy az ereket tisztán tartsuk.

Íme néhány ötlet! Kattints a képekre és tudj meg róluk többet!

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek