fbpx
5.1 C
Budapest
2024. április 25. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Fehérje és aminosav: mik ezek?

Nagyon egyszerűen az aminosav a tégla, a fehérje, a belőle felépülő épület. Persze ettől azért a helyzet kicsit összetettebb. Jó ha értjük, hogy mik ezek, hogyan épülnek fel, mi az, amit a szervezet elő tud állítani és mi az, amit nem.

- Hirdetés -

„Amit tudni érdemes a fehérjékről” című ingyenesen letölthető kisfüzetünk részletesen és érthetően eligazít a fehérjék, fehérjeporok világában. Segít abban, hogy a számodra legjobb fehérjeforrást válaszd ki!

Részlet az „Amit tudni érdemes a fehérjékről” kiadványból.

Fehérjék, fehérje porok

Testünk építő köve a fehérje. Fehérje kell az izomzat növeléshez, de fehérje kell a belső szerveink működéséhez, hisz mindezek fehérjéből épülnek fel. Szív izom, rekeszizom, gyomor záró izmok stb.

A szervezet szárazállományának kb az 50%-át fehérjék alkotják.

A testben képződő enzimek, hormonok előállításhoz is szükség van fehérjére.

A fehérjék aminosavakból épülnek fel. Az aminosavak a fehérjék építőkövei. Ezekből építi fel a test a fehérjéket.

2 féle csoportba sorolhatjuk őket. Vannak a nem esszenciális aminosavak, amit a szervezet képes saját maga előállítani.

És van 9 fajta aminosav, amiket úgy hívnak, hogy esszenciális aminosavak.

Ezek nélkülözhetetlenek, létfontosságúak, olyan aminosavak,  amelyeket a test nem tud előállítani.

Ezért szükséges bevinnünk külső forrásokból fehérjéket.

A fehérjéknek 2 formája van, az állati és a növényi fehérjék.

Az emberek többsége általában állati eredetű fehérjéket eszik. Tojás, hal, hús, sajt, tejtermékek. Ezekkel a fehérjékkel az emberek többségének nincs semmi baja, nem okoznak gondot.

Egyre többen fogyasztanak növényi eredetű fehérjéket különféle formában. A növényi fehérjék alapvetően szintén jók. Amire oda kell figyelni, hogy minden esszenciális aminosavat tartalmazzanak és a mennyiségük elegendő legyen.

Miért jók a növényi fehérjék? Csak vegánoknak való?

„Én nem edzek nekem nem kell kiegészítő növényi fehérje.”
„Eszem elegendő, húst, halat, tojást és nem hiszem, hogy növényi fehérjére van szüksgem.”

Ilyen és hasonló gondolatokkal találkozhatunk, amikor a növényi fehérjepor fogyasztásáról van szó.

  • A növényi fehérjék tökéletes alternatívák lehetnek azoknak, akik étel allergiában szenvednek, nem tolerálják a laktózt, tej alapú fehérjéket, tojásfehérjét, glutént
  • Azoknak kifejezetten fontos és ajánlott, akik nem esznek állati eredetű fehérjéket
  • Jó lehet azoknak is, akiknek estlegesen gyomor és bél problémáik vannak, nehezen emésztik meg a húsokat

40 év felett csökken a test izom tömege, elkezdenek leépülni az izmok, ami idős korban egyre nagyobb problémákat okoz. A növényi fehérjék rendkívül hatékonyan segítik a testtömeg növelését ezzel is segítve 40 év felett megóvni a testet. Könnyen emészthetőek, könnyen felszívódank és rendkívül jól hasznosulnak.

Menopauza idején, a nők nagy részénél csontritkulás alakul ki, ami megelőzhető tömegnövelő edzésekkel. Az ilyen edzéseknél a növényi fehérjeporok sokat segítehetnek. Energiát adnak, jól beépülnek és növelik a testtömeget.

A növényi fehérjékben megtalálható az összes fitonutriens.(növényi eredetű ételekben  megtalálható, jótékony hatású vegyületek). Ezek az anyagok elengedhetetlenek a hatékony emésztéshez.

„A növényi fehérjékben megtalálható az összes fitonutriens. A fitonutriens a „Phito” görög eredetű szó, jelentése növény, fitonutriens a növényi eredetű ételekben megtalálható, jótékony hatású vegyületek.

Az állati eredetű fehérjék nem tartalmaznak fitonutrienseket, ez által az állati eredetű fehérjék nem támogatják az emésztés hatékonyságát.

A legismertebb növényi fehérje a borsó fehérje. A növényi fehérjék közül a borsó fehérje az egyetlen, aminek a BCAA tartalma megközelíti a tojásfehérje magas lizin, izoleucin és valin szintjét.

BCAA-(Branched-chain amino acid) elágazó láncú aminosavak, ide tartozik a lizin, izoleucin,és a valin. Hamarabb bomlanak le az izmokban, mint a májban, képesek elősegíteni a regenerálódást, még a legintenzívebb edzések után is.

A másik fontos növényi fehérje forrás a rizsfehérje. A tiszta rizsfehérje 70-85% biológiai értékű (a szervezet számára hasznos anyag).
Aminosav tartalma alacsonyabb, mint ami a szervezet számára szükséges, ezért más fehérjékkel szokták keverni. A legjobb összetétel a borsó és rizs-fehérje keverék, mert így együtt tartalmazza azt a teljes esszenciális aminosav profilt, amire a testünknek szüksége van.

A rizsfehérje könnyen és gyorsan emészthető, jobban hasznosul az emésztés során, mint a szója fehérje. Ellentétben a szójával nincs ösztrogénfokozó hatása.

A fehérje izolátumok speciális eljárással készülnek, nincs benne más, mint a tiszta fehérje.

Mint látható a növényi fehérjékre nem csak akkor van szükség, amikor edzünk, vagy vegánok, vegetáriánusok vagyunk, hanem egészségünk, jó testi közérzetünk érdekében is.

Az extra vegán protein por borsó fehérje izolátumot, és rizsfehérjét tartalmaz, ami megfelelő aminosav összetétel a testnek, könnyen emészthető és jó táplálék.

Érdemes laktózmentes tejjel, vagy növényi tejjel fogyasztani.

/Felhasználási javaslat – naponta 1-2 alkalommal 2 dl növényi, vagy laktózmentes tejben elkeverni 25 gr-ot/ 

Mikor fogyasszuk?

Folytatás…

Testszerviz tudástár – fehérjék

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek