fbpx
19.4 C
Budapest
2024. július 27. szombat

Testszerviz

Webáruház

Stressz, cukorbetegség és súlyproblémák

Bár a stressz kétarcúságáról sokat hallani, mégsem gondolja azt az ember, hogy ez őt is gyakran érinti.

- Hirdetés -

Sőt, az sem tűnik fel, hogy egy adott pillanatban stresszesek lennénk, még akkor sem, ha éppen izzad a tenyerünk, vagy elakad a lélegzetünk.

A stressz drogként is hathat, hiszen néhányan olyan szenvedéllyel keresik azt a bizonyos adrenalin löketet, aminek okán gumikötélen zuhannak a mélybe vagy sárkányrepülőn emelkednek a magasba, rábízva magukat a szél szeszélyeire.

De kit ne ragadna magával egy izgalmas thriller, playstation-autóverseny vagy lövöldözős-nindzsás videójáték?

Minden bizonnyal ezek mindig is nagyon népszerűek lesznek, mert hiszen kell nekünk egy kis borzongás az élethez.

De milyenek a napjaink ezen az adrenalin-világon túl? Gyakran érezzük úgy, hogy túlságosan hozzászoktunk a hétköznapok egyformaságához, és ezek a napok már semmi izgalmat nem tartogatnak számunkra.

Amikor a stresszre gondolunk, akkor gyakran katasztrófák, különféle megrázkódtatások jutnak az eszünkbe, és nem azok az – akár az otthon kényelmében átélt – napok, mint amikben részünk volt az utóbbi jónéhány hét alatt, a „maradj otthon!” jelszó nevében.

Pedig ezek voltak társadalmi szinten az utóbbi idők igazán stresszes napjai! És ez most itt velünk nem csak a folyamatos félelmet tápláló légkör miatt történt, hanem azért is, mert le lettek fagyasztva az emberi kapcsolataink is.

A bezártság, a monotonitás, az unalom sokkal alattomosabb stresszokozó, mint azok a bizonyos katasztrofális hatású történések.

Mert mit tesz az ember, ha otthon unatkozik? Hát bizony, gyakran eszik! Ilyenkor számolatlanul nyúlunk a finomabbnál finomabb falatok után, eltüntetjük az édesebbnél édesebb süteményeket, mint ahogy azt más, rejtetten stresszes napjainkon tesszük.

Mert emögött az étkezési szokás mögött is a rejtett stressz lapul, aminek már egyenes következménye az inzulinrezisztencia, a magas kortizolszint, a hastájéki úszógumi és a kettes típusú cukorbetegség.

Így a könnyen felszedett kilók túl hamar vezetnek túlsúlyhoz, az anyagcsere lelassulásához, és a felszaladt kilóktól már nehéz a megszabadulás egy gondosan kivitelezett, személyre szabott életmódváltás nélkül.

És ahhoz, hogy ezt igazán sikerrel megtehessük, elengedhetetlen tudnunk azokról a hol rejtetten, hol nyíltan ható stresszmechanizmusokról, amik buzgó szorgalommal ássák alá a stresszes napjainkat.

A Kulcs a stresszhez című új Testszerviz könyv ezért életmentő lehet
Neked is!

Ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

Dr Kricsfalvi Péter: Kulcs a stresszhez

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek