fbpx
3.9 C
Budapest
2024. április 26. péntek

Testszerviz

Webáruház

Édesítő kisokos

A mai modern világban egyre többen döntenek úgy, hogy a finomított cukrot (répacukor) egy egészségesebb alternatívával próbál meg helyettesíteni. Azonban, hogy az egyes receptekbe hogyan illesszük be egészséges édesítőinket, némi kísérletezgetést és tapasztalatgyűjtést jelent. Ezt szeretnénk megkönnyíteni most azzal, hogy összegyűjtöttük a fogyni vágyók, cukorbetegek, életmódváltók 3 legnépszerűbb édesítőszerének adagolásával kapcsolatos tudnivalókat.

- Hirdetés -

Nyírfacukor/Xilit/Xylit

Külsőre és édesítőerőben megegyezik a kristálycukoréval, elvileg. A mi tapasztalatunk az, hogy másképp édes, kevésbé tömény, mint a kristálycukor, ezért célszerű kb. 10-15%-kal többet használni belőle, mint a kristálycukorból.

Jó tanács: Érdemes fokozatosan hozzászoktatni szervezetünket, mert egyes esetekben puffadást és hasmenést okozhat a hozzászokási időszakban.

Édesítő kisokos

Stevia/Sztevia/Stívia

Édesítőereje állagtól függően változik. A stívia napi mennyiségi korlátozás nélkül fogyasztható, viszont nagyobb mennyiség fogyasztásakor kesernyés utóízt tapasztalhatunk. Sütésnél – főzésnél 198 fokig megőrzi édes ízét.

Stevia por: édesítőereje a répacukor 300-szorosa, így 20 gr stívia megfelel 6 kg kristálycukornak.

Stevia tabletta: a stevia tabletta akár 200-szor is édesebb lehet, mint ugyanolyan súlyú kristálycukor. 1 db tabletta = 1 db kockacukor édesítő erejével ér fel.

Szárított, őrölt stívia levelek: 30-szor édesebbek, mint az azonos mennyiségű répacukor, vagyis 10 dkg kristálycukor = 3gr stívia levél édesítő erejével ér fel.

Folyékony stívia: a stívia fluid 50-szer, a szirup pedig 200-250-szer édesebb is lehet, mint az azonos mennyiségű kristálycukor. Tapasztalatom szerint 3 dl folyadékhoz elég 8-10 csepp stívia fluid.

Eritritol

Édes íze csupán 60-80%-a a kristálycukorénak, ezért kb. másfélszer többet kell használni, mint a kristálycukorból. 10 dkg répacukor = 15 dkg eritritol.
Jó tanács: 160 fokig nem veszíti el édes ízét. Elvileg nincs utóíze, de, ahogy mi tapasztaljuk, nagyobb mennyiségben enyhén csípi az ember nyelvét.

Te még kristálycukrot használsz? Most már egyszerűbb dolgod van, ha szeretnéd lecserélni a kristálycukrot egy egészségesebb verzióra.

Állítsd be a megfelelő táplálkozásod!
TESTSZERVIZELJ!
Még több információra lenne szükséged az életmódváltáshoz?

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek