fbpx
7.9 C
Budapest
2024. március 29. péntek

Testszerviz

Webáruház

Célkeresztben a D-vitamin

A D-vitamin hasznosságáról, életmentő szerepéről egyre többet lehet olvasni az internetes médiában. Egyre másra jelennek meg azok a cikket, amik felhívják ennek a vitaminnak a jelentőségét az immunrendszer működése, a fertőzésre való fogékonyságunk csökkentése szempontjából.

- Hirdetés -

Éppen tegnap, november 2-án jelent meg egy újabb cikk a 24.hu hírportálon, amiben az olvasható, hogy a Covid-19 betegség esetén a D-vitamin nagyban elősegíti a betegségből való felgyógyulást.

cikk szerint a tüdőben termelődő bradikinin nevű anyag lebomlását a betegség lassítja, és így ez az anyag felhalmozódik és végül egy gélszerű réteget képez a tüdőben.

A cikkben Falus András Széchenyi-díjas magyar immunológus, egyetemi tanár szavait idézik, miszerint ezt a bradikinint a szervezetünk szokásos módon is termeli, és a jelenléte egy bizonyos szintig nagyon fontos, mivel csökkenti a vérnyomást, tágítja a hajszálereket, és növeli azok áteresztőképességét, és ezzel javul a szervezet oxigénellátottsága.

A Covid-19 betegség során a gyulladás alatt levő tüdőben ez a máskor hasznos anyag felszaporodik, és emiatt hialuronsav képződik. Ez utóbbi száraz szivacsra hasonlít, ami nedvesség hatására gélszerűvé válik, így már gátolja a tüdő oxigénfelvételét.

Ennek a gélszerű anyagnak olyan a hatása, mintha az ember egy vizes rongyot az arca elé szorítva kényszerülne lélegezni.

Korábban az orvosok a betegség káros mechanizmusaként a vírusfertőzés miatti gyulladást keltő citokinek felszaporodásáról beszéltek, de ma már ehelyett ennek a bradikinin nevű anyag imént leírt hatásáról van szó.

D-vitamin közvetlen bizonyítékokkal alátámasztható módon gátolja a bradikinin túlzott termelődését.

Falus professzor úr azt is hangsúlyozza, hogy a D-vitamin önmagában nem úgy hatékony a koronavírussal szemben, hogy csak a szedésével megelőzhető lenne a fertőzés, hanem a kezelés során az orvosok által megszabott dózis segíti a betegek állapotának a javulását.

Falus doktor úr azt is kiemelte, hogy a védekezőképességünk „csúcsra járatásához” önmagában kevés az immunrendszer vitaminokkal való stimulálása, és legalább ilyen fontos még a megfelelő táplálkozás, pihenés, mozgás, és az aktuális egészségi állapot javítása, valamint a lelki jól-lét. Összegezve, egy helyes életmód!

A fertőzés megelőzése érdekében tehát fontos az egész szervezet optimális körülményeinek a fenntartása. Egy egészséges immunrendszer az őt ért kihívásoknak megfelelően reagál.

Baj abból lehet, ha valamelyik tápanyagból, vitaminból, nyomelemből hiány van. Ha a hiány már jelentkezik, akkor a pótlás a szervezet ideális működéséhez kell és nem a „felturbózásához” fontos.

A korábban említett, főleg ősszel, télen szükséges C- és D-vitamin, valamint más tápanyagok pótlása tehát magának a tápanyaghiánynak az elkerülése miatt fontos.

Falus professzor úr és Dr. Szűcs Gabriella belgyógyász-immunológus szakorvos ezzel a problémakörrel kapcsolatos cikke a Magyar Tudományos Akadémia honlapján itt érhető el.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek