fbpx
18.9 C
Budapest
2024. május 1. szerda

Testszerviz

Webáruház

Ne hízz meg a nyáron sem…

Mit együnk, mit ne együnk a nagy nyári melegben?

10+1 tipp

Minden bizonnyal a blogcikkünk olvasója is észrevette már magán, hogy mást kíván a zord téli időben, és mást nyáron, amikor túl meleg az idő.

- Hirdetés -

Ez nem véletlen. Testünket más-más környezet veszi körül az évszakok változásával, még akkor is, ha bent a szobában a hideg időben is gondoskodunk a megfelelő melegről.

Így már nem csoda, hogy télen nagyobb az energiaszükségletünk, mint nyáron.

Ezenkívül nyáron egyre több érett gyümölcs kínálja magát. A gyümölcsszezon csúcsa az augusztus közepén induló kb. egy hónapos időszak. Nem véletlen, hogy ekkor szokott lenni a lekvárbefőzés ideje.

A nyári kánikulában kisebb az étvágyunk, kevesebbszer is eszünk, mint a hidegebb időben, havas hónapokban.

Nyáron a magas cukortartalmú gyümölcsökből sem jó, ha túlesszük magunkat, mert azok is gyorsan hasznosulva megelemelik a vérben levő cukor szintjét, ami könnyen vezethet súlygyarapodáshoz.

Ami nyáron kedvez még a súlyfelesleg kialakulásának, az a hosszú, még világos esti órák hűvössége, amikor gyakran van kedvünk egy baráti találkozóhoz, vagy szabadtéri partihoz, amikor jólesik egy kis sör vagy más ital is a késői étel mellé.

Éppen ezért a következő pontokban adjuk meg a javaslatunkat:

  1. Ne hagyjunk ki főétkezést.
  2. Kerüljük a nehezen emészthető ételeket.
  3. Kerüljük vagy legalább csökkentsünk a köretként megszokott burgonyát vagy rizst, tésztákat, kenyeret. Ezzel jelentősen csökkenthetjük a gyors energiát adó, vércukorszint kiugrást okozó ételeket.
  4. Ezek helyett a megszokott köretek helyet együnk sok vizet tartalmazó leveles salátát (fejes saláta, madársaláta stb.). Most igazán sokféle ilyen saláta kapható a piacokon, boltokban.
  5. Készítsünk kovászos uborkát, de ehetünk nyersen is uborkát, új hagymát vagy más, idényzöldséget köretként húsokhoz, vagy csak úgy magában.
  6. Csökkentsük vagy hagyjuk el az édességeket!
  7. Ha mégis eszünk valami édeset vagy elnyalogatunk egy-egy fagyit, a következő étkezésünk legyen sok leveles saláta, és ekkor ne együnk más szénhidrátot.
  8. Igyunk sok Zöldturmixot, ami az üdítőitalokhoz képest valódi felfrissülést hoz! Egy-egy turmix jól esik egy megterhelő vacsora helyett is.
  9. Reggelire együnk sok fehérjét, leveles salátával vagy egy nagy pohár Zöldturmixszal. A turmixba tehetünk kollagén fehérjeport is!
  10. Ha bármikor étvágyunk támad, akkor inkább készítsünk egy Zöldturmixot valamilyen fehérjeporral, mint édes- vagy sós nassolnivaló után nézzünk.
  11. És természetesen igyunk sok tiszta vizet, ahogy ezt egy korábbi blogcikkünkben már részletesen kifejtettük! A szomjoltó vizet nem helyettesítik az „üdítők” vagy az alkoholos italok.

Szép nyáridőt, jó nyaralást és jóleső felüdülést kívánunk minden kedves olvasónknak!

BÖNGÉSSZ KEDVEDRE A TESTSZERVIZ PRÉMIUM WEBÁRUHÁZBAN!

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek