fbpx
18.8 C
Budapest
2024. március 29. péntek

Testszerviz

Webáruház

A cukorbetegség meglepő jelei

Gondolta volna, hogy a hallás romlása, a viszkető bőr, a sárga körmök és a hirtelen súlyvesztés a cukorbetegség jelei is lehetnek? Éppen azért, mert sokszor a tünetek nem jentősek, illetve csak a betegség későbbi szakaszában jelentkeznek, nagyon sok cukorbeteget nem diagnosztizálnak időben. A cukorbetegség azonban „csendes gyilkos”, lassan, de biztosan súlyos elváltozásokat okoz a szervezetben.

- Hirdetés -

Cukorbetegség során ugyanis szívbetegség, stroke, vakság, idegrendszeri betegségek és más súlyos szövődmények jelentkezhetnek. A fejlett országokban a lakosság kb. 10%-a járkál úgy nap, mint nap az utcán teljes nyugalomban, hogy közben cukorbetegségben szenved vagy annak előszobájában áll. Éppen ezért a különböző cukorbeteg szervezetek azt javasolják, hogy mindenki legalább 3 évente egy alkalommal méresse meg vércukorszintjét 45 éves kor felett, vagy gyakrabban, ha túlsúlyos, illetve e betegség korábban már előfordult a családban. 

A cukorbetegség leggyakoribb tünetei:

1. Hasi zsírszövet (akkor is, ha BMI értékünk egyébként normális). A széles derék és csípő az inzulin rezisztencia egyik legfontosabb jele, mely a 2-es típusú cukorbetegség fő oka és felelős a szívinfarktusok kb. 70%-áért. 

2. Vérnyomás emelkedés. Az inzulin rezisztencia másik fontos tünete a vérnyomás megemelkedése.

3. Hallásromlás. Kutatások szerint a cukorbetegség 2,6-szeresére növeli a halláskárosodás rizikóját különösen a fiatalabb cukorbetegeknél. 

4. Sárga körmök. A cukorbetegek kb. 50%-ánál jelentkezik ez a tünet, időseknél gyakrabban fordul elő. 

5. Nagy súlyú újszülött. Azoknál az anyáknál, akik a normálisnál nagyobb súlyú gyermeket szülnek, kétszer gyakoribb a cukorbetegség előfordulási gyakorisága (terhességi cukorbetegség).

6. Gyakori gombás fertőzés. Nőknél a gyakori gombás fertőzés a kezdeti cukorbetegség egyik fontos jele. Ennek oka az, hogy a gombák kiválóan érzik magukat a cukros környezetben, ezért könnyen elszaporodnak. 

7. Látásromlás. A homályos vagy kettős látás, az olvasási nehézség mind a magas vércukorszint jelei lehetnek.

8. Viszkető bőr. Nem túl gyakori jele a cukorbetegségnek.

9. Ínybetegség. Az ínybetegség, a rossz lehelet, a fogínygyulladás szintén a cukorbetegség jelei lehetnek.

10. Hirtelen súlyvesztés. Ez főleg 1-es típusú cukorbetegségben gyakori, mivel az inzulin hiánya miatt a cukor nem tud bejutni a sejtekbe, így a szervezet a saját zsír és izomszövetét kezdi el lebontani. 

11. Intenzív éhségérzet és szomjúság. Ez a két tünet, valamint a gyakori vizelés a cukorbetegség jelei lehetnek. Ha a szervezet rezisztenssé válik az inzulinnal szemben, vagy nem termelődik elég testünkben, a vesék nem képesek visszaszűrni a cukrot a vérbe, ennek következtében pedig a vesék több vizet vesznek ki a vérből, hogy hígítsák a cukrot, a húgyhólyag pedig gyakrabban telik meg, a beteg éjszakai is többször felkel vizelni.

12. Zsibbadt, bizsergő kezek és lábak. Ezek a tünetek már a perifériás neuropátia tünetei lehetnek.

13. Jól érezzük magunkat. Ne feledjük, hogy a cukorbetegség kezdeti szakaszában a betegség szinte egyáltalán nem okoz tüneteket, szóval akkor is szenvedhet cukorbetegségben, ha egyébként teljesen jól érzi magát!       

Forrás: drtihanyi.hu

Magyarországon 1 millió cukorbeteg él. 700.000 pajzsmirigy problémás, és mi vagyunk a legelhízottabb állam Európában.
Ha megértenénk a hormonrendszerünk működését, drasztikusan tudnánk javítani ezen a rémisztő helyzeten.
KATTINTSON IDE ÉS JAVÍTSON EZEN A HELYZETEN!

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek