fbpx
9.1 C
Budapest
2024. április 25. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

10 veszélyes, egészségromboló dolog, és megoldás ezekre

A napi rutin miatt figyelmünk elkallódhat, és akarva akaratlanul figyelmetlenségünk miatt ártunk az egészségünknek. A testednek megvan a saját módszere ahhoz, hogy jelezze neked, ha valami nincs rendben. Például, ha helytelenül táplálkozol, akkor többletzsírt halmoz fel, vagy ha romlott ételt eszünk, akkor hányingered lesz.

- Hirdetés -

A tested egy olyan „gépezet”, ami azt a minőséget adja vissza, amit beleteszel!

Ha az alábbiakat betartod, akkor tested fáradékonysággal, zsírpárnákkal vagy egyéb gondokkal fog köszönteni. Mellőzd, vagy teljesen iktasd ki őket a napi életmódodból, és biztos lehetsz, hogy szervezeted kellőképpen fog jutalmazni!

Íme a rosszfiúk:

1. Alváshiány

A mai pörgős világ következtében, az ember hajlandó mellőzni az alvást. Elvégre a munkaidőből vagy a kedvenc sorozatunkból nem szabad levágni időt. A kevés alvás növeli a magas vérnyomás, cukorbetegség, szívproblémák esélyét, elhízáshoz vezethet, csökkenti az immunrendszert és az élettartamot, valamint számos egyéb probléma forrása lehet. Emellett az egész élet olyan, mintha élőholtak lennénk, mikor nem alszunk eleget.

MEGOLDÁS: törekedjünk napi 7-8 óra zavartalan alváshoz. Akármennyire nehéz összehozni, a minőségi alvás váljon prioritássá.

Ami a minőségi alvást illeti…

2. Lefekvés előtti elektronikus készülékek használata

A telefonok, televíziók, elektronikus könyvolvasók illetve számítógépek kijelzői kékfényt sugároznak. Ez a kékfény csökkenti a melatonin hormon termelést a szervezetünkben, ami az alvásért felelős. Ezáltal, akaratlanul is, de romboljuk alvásunk minőségét.

MEGOLDÁS 1: Az egyik megoldás a kékfényszűrő. Számítógépekre van a f.lux ingyenes alkalmazás, telefonra pedig a Twilight. Ezek kiszűrik a kékfényt a kijelzőkből, így csökkentik az alvásra gyakorolt romboló hatásukat. Elsőre idegennek tűnhetnek a kijelzők alkalmazás után, egyesek számára zavaró akár, azonban hatásuk nem elhanyagolható.

MEGOLDÁS 2: Lefekvés előtt legalább 1 órával kapcsoljuk ki a televíziót, tegyük félre a telefont. Olvassunk, főzzünk, tisztálkodjunk, töltsünk időt a családunkkal, készüljünk másnapra.

3. Túl sok közelre nézés

A szemünk egy csodálatos mechanizmus, ami úgy működik, hogy távollátásban az alkalmazkodó izmok pihennek, és közellátáskor megfeszülnek. Ha túl sok időt nézünk egy képernyőt az olyan, mintha órákig feszítenénk a karunkat. A szemünk is elfárad, ami érzékeny vagy vörös szemekhez vezethet vagy akár szemüveghez.

MEGOLDÁS: 1-2 maximum 3 óra közelnéző munka után vegyünk egy órás szünetet. Menjünk ki a levegőre, kocogjunk egyet, menjünk sétálni vagy akár szundizzunk. Ha nem sikerül egy órát rászánni, akkor 20 percenként tekintsünk el a képernyőről, könyvről egy távoli, több mint 10 méterre levő pontra 1-2 percig.

4. Túl hosszas ülés

Az irodamunkások átka. Napi 7-8 óra ülés nagyobb testi gondokhoz vezethet, mint gondoltuk volna. A hosszas ülés hozzájárulhat gerincproblémákhoz, derék- és hátfájdalmakhoz, izomsorvadáshoz, csontritkuláshoz, csökkentheti az anyagcserét, növelheti a vérnyomást illetve a szív- és érrendszeri problémákat.

MEGOLDÁS: Óránként szüneteljünk tíz percet, álljunk fel, nyújtózzunk, mozogjunk kicsit. Összeköthetjük az előző ponttal és szemünket is pihentethetjük közben egy kinti sétával. Ha ez nem megoldás, akkor próbáljunk meg állva dolgozni.

5. Mozgáshiány

Nehéz betenni egy kis mozgást a napunkba, mikor munkából kimerülten hazaérünk és alig várunk megpihenni. Egy kis fizikai tevékenység azonban, feltölthet és kedvhozó is lehet. (lásd példaként a sok zumbás energiabombát). A mozgáshiány gyengülő csontokhoz vezethet, izomgyengüléshez és sorvadáshoz, szív- és érrendszeri problémákhoz, ugyanakkor növelheti bizonyos rákos betegségek esélyét, csökkenti az anyagcserét illetve hozzájárul a túlsúly kialakulásához.

MEGOLDÁS: Nem kell egyből 2 órás labdarúgó mérkőzést lefutni vagy órákat úszni. Elég egy intenzívebb 7 perces edzéssel kezdeni akár az otthon melegében. Vagy egyszerűen a lépcsőket választani a lift helyett, akár elsétálni az élelmiszerboltig. Majd el lehet menni szaladni, biciklizni, bármi, ami intenzívebb mozgást jelent. Találd meg azt, ami tetszik neked!

6. Időhiány következtében gyorsétkezést választani

Rendkívül kevés idő jut ételkészítésre azoknak, akik például több munkahellyel zsonglőröznek. Ilyenkor három dolog közül kell választani kettőt: Gyors, olcsó vagy jó. Olcsón lehet jó étkezést összehozni. Például a zöldségek nem túl drágák és fontosak a szervezetnek. Gyorsan is lehet jól étkezni, azonban ez az ár róvására mehet egy étteremben például. Azonban, ha gyors és olcsó variánst keresünk, akkor a fastfood a legközelebbi dolog. Az meg bizony, nem valami tápláló. :^)

MEGOLDÁS: Döntsd el, hogy elég fontos vagy magadnak, hogy helyesen táplálkozz! Ha szűk az időkeret, készíts nagyobb adagokat és tárold a hűtőben. Ismerek olyan személyt, aki hetente egyszer főz és két munkahelye van. Minden lehetséges!

7. Cukros termékek fogyasztása

De hát annyira finom a csoki, meg a sütemény, meg az a színes üdítőital! Így van. Viszont amennyire finom, annyira romboló is. Nem kell megfosztanod magadtól a finom, édes ízeket. Lehet finomakat enni, egészségesen is. ITT találsz bőven elég receptet süteményekkel. A sok cukor érelmeszesedéshez, elhízáshoz, magas vércukorszinthez és egy halomnyi egyéb testi tünethez vezethet. 

MEGOLDÁS: Legjobb megoldás, ha teljesen megvonjuk magunkat ezektől a termékektől, hiszen semmi jót nem adnak a szervezetünknek. Csupán homokot szórunk a fogaskerekek közé a fogyasztásával. Ha meg vagy szokva napi 2 liter üdítővel, vagy egy tábla csokival, akkor kezdd kicsiben, pl. egy hétig naponta egy pohárral/kockával kevesebbet fogyassz. Majd csökkents a mértéket apránként. Így nem helyezel túl nagy nyomást magadra a hirtelen megvonással.

BÓNUSZ TIPP: Elkerülni könnyebb, mint megszabadulni tőle. Ha nincs a lakásban például kóla, akkor rohamosan csökken az esélye, hogy kólát fogyassz. Emiatt törekedj kevés ilyenszerű ételt-italt tárolni a lakásodban. Így leküzdöd a kísértést már a 0. lépésnél.

8. Kevés vízfogyasztás

Ez lehet az egyik legveszélyesebb, főleg a nyári fülledt hőben. Mivel testünk nagyrészt víz, fontos, hogy folyamatosan helyettesítsük az izzadáson, vizeleten vagy egyéb funkciók miatt elfogyasztott vízmennyiséget. Hiány esetében a bőrünk kiszáradhat, figyelmi képességünk csökken, éhségérzetünk támadhat. Emésztésünk is gondokba ütközhet, gyakori fejfájások vagy görcsök támadhatnak. Bizonyos esetekben ájuláshoz, és ennek következtében komoly sérülésekhez is vezethet

MEGOLDÁS: Tedd szokássá a vízivást! Felkeléskor máris igyál meg egy pohár vizet! Meglátod, felfrissülsz tőle, és az emésztőrendszered is beindul. Étkezések előtt 20-30 perccel igyál meg egy pohár vizet. Ha akár enyhén szomjas vagy, igyál meg egy pohár vizet. Nyáron igyál több vizet, mint hidegebb időszakokban, és mindig legyen nálad egy palack víz.

9. Stressz

Ez már majdnem megszokott mindenkinél. Idegeskedünk a számlák, a főnök miatt, aggódunk a gyerek vagy felmérő jegyek miatt. Egy tipikus velejárója a mindennapjainknak.

Pedig nem kéne!

A stressz következtében a test kortizol nevű hormont termel, ami felelős azért, hogy a zsírégetés leálljon (akár 72 óráig!). Természetesen emiatt zsírlerakódás, kedvtelenség, izomfeszültség, alvási zavarok, kiabálások és megbántott emberek következhetnek be.

MEGOLDÁS: Szünetek közben, akár naponta többször is 1-2 percig lélegezzünk mélyeket, lehetőleg becsukott szemekkel. Észrevesszük lelassul a szívdobogás és megnyugszik a szervezet is. Akár felkelés után vagy lefekvés előtt is. Ez felfrissíti az elménket, és csillapító hatása van. Nem kell órák hosszat, mint a tibeti szerzetesek. Elég napi néhány percnyi zavartalan, hosszas mély lélegzetvétel.

10. Túl sok koffein

Igen, itt a koffein a tettes, nem pedig maga a kávé, hiszen maga a kávé az egyik legerősebb antioxidánst tartalmazza. A reggeli kávéval nincs gond, azonban még egy adag tízórainál, még egy a gyűlés előtt, hogy frissek legyünk, majd egy energiaital munka után, hogy legyen erőnk főzni vagy egyéb tevékenységre, és így szép lassan összegyűl. A túlzott koffein fogyasztás függőséget válthat ki. Emellett a túlfogyasztás szívritmus zavarokat okozhat, alvási zavarokat, vérnyomás növekedést.

MEGOLDÁS: Ha bizonyos energiaitalokra támaszkodunk, hogy energiánk legyen, akkor a probléma a táplálkozásunk egyéb pontjaiban rejtőzködik. Egy megoldás lehet a reggeli zöldturmix. ITT talál több receptet is, amit könnyen el tud készíteni. Ez táplál, felüdít és feltölt energiával a napra!

MEGJEGYZÉS: Az alvásunk minősége érdekében nem javasolt fogyasztani koffeint tartalmazó termékeket 4 óra után. A koffein fogyasztás után 6 órán keresztül fejti ki hatását a testben.

Ez egy hosszas, részletes lista volt. Fontos, hogy ne ugorjunk egyből bele és mind a tízet próbáljuk kiiktatni. Nem fog sikerülni. Van egy pár ninja, aki egyből képes 180 fokos változást hozni, azonban a többségnek idő kell az alkalmazkodáshoz. Javaslatom az, hogy kezdjük hetente eggyel. Egyik dologgal foglalkozzunk 1-2 hetet, majd miután már megszokássá vált, térjünk át a következőre.

A test tudja mire van szüksége a testnek. Figyeljünk rá tehát, és óvjuk őt a rosszfiúktól!

Az ideális test felé vezető út nehéz. Göröngyös.

Ezeken a buktatókon az emberek hajlamosak elesni, és többe soha fel nem állni.

Ha meg nem állsz fel, akkor mi lesz?

Viszlát ideális test!

Jól fogna egy kis löket, a „most nincs kedvem” időkben?

Egy bátorító szó, egy útbaigazítás?

Kattints ide érte!

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek