Ez a torta méltán lesz az ünnepi asztal dísze. Nem csak gyönyörű, hanem egészséges is. Nincs benne cukor, fehérliszt! Ha nincs ünnep éppen, akkor is gyorsan lesz gazdája minden szeletnek!
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg cukrozatlan gesztenyemassza
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg zöldbanánliszt
- 10 gramm kakaópor
- 2 evőkanál édesítő (stevia-eritrit)
- 6 gramm foszmátmentes sütőpor
- 6 db M-es bio tojás
- 1 kk.vanília örlemény
- 5 ml olvasztott kókuszzsír
- 1,5 dl kókusztejszín, vagy mandulatej
Hozzávalók a krémhez
- 30 dkg (nettó) birsalma, vagy birskörte párolva
- 25 dkg mascapone
- 5dkg vaj
- 2 evőkanál édesítő (stevia-eritrit)
- Fél citrom leve és reszelt héja
- (birshez: citromkarika, fahéj, szegfűszeg)
Díszítéshez:
- kakaópor
- 5-6 dkg durvára őrölt dió
Elkészítés:
Tészta:
Keverjük össze a száraz hozzávalókat (dió, liszt, kakaó, sütőpor)
A gesztenye masszát előzőleg már olvasszuk fel szobahőmérsékleten!
Válasszuk ketté a tojásokat.
A sárgáját az édesítővel, a vanília őrleménnyel, robotgéppel habosra keverjük.
Majd adagoljuk hozzá a száraz hozzávalókat a kókuszzsírral és a kókusztejszínnel és addig keverjük, míg szép sima masszát nem kapunk.
A felolvasztott gesztenyemasszát előzőleg villával simára nyomkodjuk és a kész tésztához keverjük a robotgép segítségével.
A tojások fehérjét robotgéppel keményre felverjük pá csepp citromlével és a masszához keverjük óvatosan, hogy ne törjön össze.
Vagy egy nagyobb kerek tortaformát vagy két kisebbet (én az utóbbit használtam 16 cm-es) béleljünk ki szilikonos sütőpapírral és két lapban süssük ki 20-25 perc alatt 180C fokos légkeveréses sütőben (tűpróba).
Ha kész vegyük ki és a formában hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, még vágjuk ketté a két tortát így kapunk négy lapot és szép magas tortánk lesz.
Krém:
A birsalmákat daraboljuk fel kockákra és kevés vízben, amibe tettem citromkarikát, fahéjat, szegfűszeget, puhára pároljuk.
Hagyjuk kihűlni és szűrjük le a levétől (ne dobd ki a levét idd meg)
A puha vajat a mascaponéval és az édesítővel, a citrom levével és reszelt héjával simára keverjük, majd a pürésített birssel összevegyítjük.
Tegyük hűtőbe!
Ha kihűlt a tortánk több lapra vágjuk fel és kenjük meg a lapokat a krémmel úgy, hogy a tetejére is jusson.
A tetejére középre kakaóporral mintát szórtam.
Kb. 5-6 dkg diót robotgéppel durvára őröltem és ezzel szórtam meg a széleit körben és az oldalát a tortának.
Recept és fotó: Babos Kata, Testszerviz Konzultáns
Jó étvágyat a finomsághoz!
Ideális testalkat mellett, koplalás nélkül jókat, és bőségesen enni?