fbpx
9 C
Budapest
2024. április 25. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Gesztenyés birsálom torta – Babszi konyhája

Ez a torta méltán lesz az ünnepi asztal dísze. Nem csak gyönyörű, hanem egészséges is. Nincs benne cukor, fehérliszt! Ha nincs ünnep éppen, akkor is gyorsan lesz gazdája minden szeletnek!

- Hirdetés -

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg cukrozatlan gesztenyemassza
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg zöldbanánliszt
  • 10 gramm kakaópor
  • 2 evőkanál édesítő (stevia-eritrit)
  • 6 gramm foszmátmentes sütőpor
  • 6 db M-es bio tojás
  • 1 kk.vanília örlemény
  • 5 ml olvasztott kókuszzsír
  • 1,5 dl kókusztejszín, vagy mandulatej

Hozzávalók a krémhez

  • 30 dkg (nettó) birsalma, vagy birskörte párolva
  • 25 dkg mascapone
  • 5dkg vaj
  • 2 evőkanál édesítő (stevia-eritrit)
  • Fél citrom leve és reszelt héja
  • (birshez: citromkarika, fahéj, szegfűszeg)

Díszítéshez:

Elkészítés: 

Tészta:

Keverjük össze a száraz hozzávalókat (dió, liszt, kakaó, sütőpor)

A gesztenye masszát előzőleg már olvasszuk fel szobahőmérsékleten!

Válasszuk ketté a tojásokat.

A sárgáját az édesítővel, a vanília őrleménnyel, robotgéppel habosra keverjük.

Majd adagoljuk hozzá a száraz hozzávalókat a kókuszzsírral és a kókusztejszínnel és addig keverjük, míg szép sima masszát nem kapunk.

A felolvasztott gesztenyemasszát előzőleg villával simára nyomkodjuk és a kész tésztához keverjük a robotgép segítségével.

A tojások fehérjét robotgéppel keményre felverjük pá csepp citromlével és a masszához keverjük óvatosan, hogy ne törjön össze.

Vagy egy nagyobb kerek tortaformát vagy két kisebbet (én az utóbbit használtam 16 cm-es) béleljünk ki szilikonos sütőpapírral és két lapban süssük ki 20-25 perc alatt 180C fokos légkeveréses sütőben (tűpróba).

Ha kész vegyük ki és a formában hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt, még vágjuk ketté a két tortát így kapunk négy lapot és szép magas tortánk lesz.

Krém:

A birsalmákat daraboljuk fel kockákra és kevés vízben, amibe tettem citromkarikát, fahéjat, szegfűszeget, puhára pároljuk.

Hagyjuk kihűlni és szűrjük le a levétől (ne dobd ki a levét idd meg)

A puha vajat a mascaponéval és az édesítővel, a citrom levével és reszelt héjával simára keverjük, majd a pürésített birssel összevegyítjük.

Tegyük hűtőbe!

Ha kihűlt a tortánk több lapra vágjuk fel és kenjük meg a lapokat a krémmel úgy, hogy a tetejére is jusson.

A tetejére középre kakaóporral mintát szórtam.

Kb. 5-6 dkg diót robotgéppel durvára őröltem és ezzel szórtam meg a széleit körben és az oldalát a tortának.

Recept és fotó: Babos Kata, Testszerviz Konzultáns

Jó étvágyat a finomsághoz!

Ideális testalkat mellett, koplalás nélkül jókat, és bőségesen enni?

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek