A kréker alapvetően egy keksz féle. Lehet édes és sós változatban. Remek mártogatós szószokhoz, vagy csak egyszerű nasiként is megállja a helyét. Imádjuk frissen a sütőből, vagy másnap a buli közben egy jó italhoz.
A KRÉKER HOZZÁVALÓI
- 15 dkg kesudió pirítva, durvára őrölve
- 10 dkg lenmag (fele őrölve)
- 1 kávéskanál útifű maghéj őrölve
- annyi nagyon meleg (70-80 fokos) folyadék, amennyivel formázhatóvá gyúrjuk (kb. 2.5 dl)
- 1 lapos kávéskanál só
A MÁRTOGATÓS KESUKRÉM HOZZÁVALÓI
- 1 bögre (2,5 dl) pirított kesudió
- 1/2 bögre napraforgómag pirítva
- 2 evőkanál inaktív élesztőpor
- 4 evőkanál olívaolaj (lehet kevesebb), mi nyersen sajtoltat használtunk
- 1 facsarásnyi citromlé
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál mustár (nem csípős)
- pár szem kapribogyó (elmaradhat)
- víz vagy növényi tej a hígításhoz (nem kókusztej)
A KRÉKER ELKÉSZÍTÉSE
Pirítsuk meg a kesudiót, hagyjuk kicsit hűlni, majd aprítógépben aprítsuk durvára.
A lenmag felét és az útifű maghéjat őröljük meg kávédarálóban.
A forró folyadékot apránként adagolva készítsünk formázható tésztát.
A tésztát nagyjából egy órányi időre tegyük a hűtőbe.
Ha a hűtőből kivéve azt tapasztaljuk, hogy a tésztánk széteső, nem áll össze, nagyon kevés vízzel gyúrjuk át.
A sütőt 150 fokra melegítsük elő.
Két sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát, amennyire vékonyra tudjuk, igyekezzünk, hogy a szélek is kellően vastagok maradjanak, különben könnyen megégnek. A kicsit túlsült részek is nagyon finomak, de azt is megtehetjük, hogy sütés közben letördeljük a már megsült részeket és a sületlenebb részt visszatoljuk néhány percre a sütőbe.
Nyújtás után a nyers krékerlapról húzzuk le a felső papírréteget és az alsó papírréteggel együtt emeljük át a tepsibe.
Ha szabályos formájú krékereket szeretnénk, most a tepsiben egy rádlival vagy késsel berácsozhatjuk és sütés után a rácsvonalak mentén eltördelhetjük majd.
A kréker 25-30 perc alatt sül készre.
A hűlőben lévő kész krékerlapot tördeljük apróbbra.
A KRÉM ELKÉSZÍTÉSE
A kesudiót közepes hőmérsékleten kezdjük el pirítani. Amikor az első szemek már kapnak egy ki színt tegyük hozzá a napraforgómagokat és együtt pirítsuk tovább, amíg a magok zöme kap egy kis színt. Ne pirítsuk túl sötétre, mert akkor krémünk kissé megkeseredhet.
A megpirult magokat kissé hűtsük le.
Ha van nagy teljesítményű turmixunk minden hozzávalót tegyünk bele és turmixoljuk krémmé.
Ízesítgessük tovább, ha szükséges.
Ha nincs nagy teljesítményű turmixunk, a magokat őröljük meg előre kávédarálóban, tegyük a darálmányt turmixba. Tegyünk hozzá minden hozzávalót és apránként adagoljunk hozzá annyi vizet, hogy a turmixunk már megbirkózzon vele.
Forrás: https://bulkshop.hu
Jó étvágyat!
Csodálatos sütemények várnak Rád ITT!
LAPOZZ BELE VARÁZSLATOS ALAKFORMÁLÓ SZAKÁCSKÖNYVÜNKBE!
Hogyan tudnád TE is a tudatos életmódot könnyedén beilleszteni az életedbe?
Ideális testalkat mellett, koplalás nélkül jókat, és bőségesen enni?
TÖLTSD KI A TESZTÜNKET ITT!
SEMMI ESÉLYE A FELESLEGES KILÓKNAK!