Dr Suba Réka rezidens belgyógyász, a Testszerviz egyik szakmai vezetője hétről hétre olyan hasznos információkkal szolgál, melyek segítenek eligazodni az egészség és a helyes életmód világában. Íme a következő írás!
Jó reggelt kedves olvasóm!
Örülök, hogy ezen a héten is tudok pár hasznos tanácsot, tippet adni a számodra!
Arra gondoltam biztosan sokat segítene, ha tudnád melyik vitamin mire jó, miben tud segíteni neked! Ezen a héten az A-vitaminról lesz szó.
Tudod, az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Ez az jelenti, hogy ha az élelmiszer, amit fogyasztunk nem tartalmaz egy kis zsírt, akkor az A-vitamin nem tud felszívódni. Ez a vitamin elsősorban a látás folyamatait segíti, de szerepet játszik a bőr és más szövetek épségének fenntartásában. Szerepe van a növekedésben a csontok egészséges fejlődésében. Ezen kívül erősíti az immunrendszert, ezzel elősegítve a védekezést különböző (főleg légúti) fertőzések ellen.
Ha tüzetesebben megnézzük, a szervezet képes a szükségletei szerint A-vitamint előállítani, ha az élelmiszer, amit elfogyasztunk, tartalmaz béta-karotint. A béta-karotin tulajdonképpen az A-vitamin előanyaga. Ez megtalálható a növényekben, de az állati eredetű élelmiszerekben is.
Legfontosabb növényi forrásai: sárgarépa, spenót, paprika, fodros káposzta, brokkoli álltalában az erősen sárga, vörös vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök.
Állati forrásai az A-vitaminnak meg a béta karotinnak: tojássárgája, máj, tengeri halak.
Természetesen jó minőségű vitaminok is a segítségünkre siethetnek, amennyiben zsúfolt, stresszes életet élünk, ha sportolunk vagy éppenséggel, ha nehezen jutunk hozzá jó minőségű, biztos forrásból származó zöldségekhez, gyümölcsökhöz, valamint állati eredetű ételekhez!
Ha még többet szeretnél olvasni a vitaminokról, ajánlom figyelmedbe
Szabados Pál: Kulcs a tápanyagokhoz című könyvét.
Ezenkívül pedig szívből tudom ajánlani Testszerviz Vitalissimo webáruházat, ahol egy kis extra segítséget kaphatsz, ha vitamin pótlásról van szó!
Gyönyörű és sikeres hetet kívánok neked!