fbpx
8.8 C
Budapest
2024. december 17. kedd

Testszerviz

Webáruház

Kata Somlói Galuskája Cukor és Gluténmentesen

A Somlói galuska egy igazán magyar kedvelt desszert. Szinte minden étterem étlapján helye van. Nem is kell lemondanunk róla akkor sem, ha éppen életmódot váltunk, vagy csak egyszerűen karcsúak akarunk maradni. Itt egy glutén és cukormentes változat. Ha egymás mellé teszed ezt és a hagyományosat, nem tudod megkülönböztetni őket íz alapján!

- Hirdetés -

Hozzávalók a piskótához:

  • 25 dkg cukrozatlan gesztenye massza
  • 3 egész tojás
  • 1,5 evőkanál édesítő (stevia-eritrit)
  • 5 dkg vaj
  • Fél teáskanál sütőpor
  • 10 dkg durvára vágott mandula vagy dió

Opcionális: mazsola

I. Krémhez:

Opcionális: rumaroma

II. krémhez:

  • 4 tojás sárgája
  • 2-2,5 dl tejszín
  • Vanília aroma vagy rúd kikapart magja
  • 2 evőkanál mascarpone
  • 2 evőkanál édesítő (stevia-eritrit)

Elkészítése:

Piskóta:
A tojások sárgáját kikeverem az édesítővel.
A gesztenye masszát a vajjal és a sütőporral krémesre keverem, majd a tojások sárgájával vegyítem
és hozzá adom a durvára vágott diót (áztatott mazsolát)
A tojások fehérjét felverem keményre és óvatosan a masszához keverem.
Sütőpapírral kibélelt kisebb tepsibe teszem és 180 fokos légkeveréses sütőben 20 percig sütöm.
Ha megsült megvárjuk, míg kihűl és felkockázzuk.

I. krém:
A kakaóport az édesítővel és a vízzel felolvasztjuk, ha nagyon sűrű még hígítsuk krémes állagura.

II. krém:
A tojások sárgáját kikeverjük az édesítővel, vanília aromával vagy vanília kikapart magjával
Felengedjük a tejszínnel, és lassú tűzön sűrűre főzzük.
Mikor már nem annyira forró hozzá keverjük a mascaponét.
A tojásos krém felét hozzá keverjük a csokis krémhez, ha nagyon sűrű még hígítsuk (tejszínnel) nem
túl folyékony állagúra.
Ha készen vagyunk a krémekkel és minden kihűlt, akkor poharakban rétegezzük le a hozzávalókat.
Alulra kerül a vaníliás krém, erre a piskóta majd a csoki krém és így tovább.
A tetejére felvert tejszínhabot teszünk és pirított mandula forgácsokkal díszítjük.

Recept és fotó: Babos Kata, Testszerviz Konzultáns

Jó étvágyat hozzá!

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

207RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek