Nagy sláger az utóbbi időkben a rendszeres és nagy mennyiségű zsír és olajfogyasztás. A korábbi téveszmék lassan eloszlanak, mi szerint a zsírtól meg fogunk hízni. Ugyanakkor vannak, akik a zsíros ételeket nehezen emésztik, és vannak, akiknek eltávolították az epehólyagját és ezért a zsírokat nehezen tolerálják. Márpedig zsírokra, olajokra szükség van. Nézzük, mit tehetünk!
Elvitathatatlan tény, hogy az egészségtudatos táplálkozáson belül az MCT-olajok népszerűsége egyre nő.
Ez vajon egy újabb divathóbort vagy ennek van valami tudományos alapja is?
Mik azok az MCT-olajok?
Ezek az olajok olyan zsírsavakat tartalmaznak, amelyek közepesen hosszú szénláncokból állnak, és az egyik különlegességük, hogy ezeknek a zsírsavaknak az emésztéséhez nem kell epesav.
Ez nagyon előnyössé teszi őket főleg azok körében, akiknek máj- vagy epeproblémáik vannak.
A GAL Prémium MCT-olajban a három féle ilyen közepes szénláncú zsírsav közül a kapril- és a kaprinsav van, míg a kókuszzsír főleg laurinsavat tartalmaz.
Kevésbé ismert, hogy Görgey Artúr az 1848/49-es szabadságharc fővezére, honvédtábornok nagyhírű kémikus is volt. Neki sikerült először kimutatni a kókuszzsírban a kaprinsavat.
A GAL Prémium MCT-olajhoz tisztított vaj-kivonatot is tettek a még jobb eredmény és íz érdekében. A terméket tejérzékenyek is fogyaszthatják, mert tejfehérje- és laktózmentes.
A GAL Prémium MCT-olaj nagyobbik részét (55%-át) kaprilsav adja, amely a leghatásosabb az összes közül „agyüzemanyag”-termelésben.
Ezeken felül mindegyik közepes láncú zsírsavnak baktérium-, gomba- és vírusellenes hatása is van.
Mindegyiknek enyhe étvágycsökkentő és anyagcserét fokozó hatása is van.
Ezt a terméket még természetes E-vitamin-komplexszel (azaz kevert tokoferolokkal) is dúsították a magasabb stabilitás érdekében.
Gyomor- és bélgyulladás esetén az MCT-olajok nem terhelik meg a sérült emésztőrendszert, és ezzel elősegíthetik a gyógyulást a megfelelő kezelés mellett. Ezek az olajok segíthetik a más jellegű (reumatikus) gyulladásban szenvedők gyógyulását is.
Felhasználási javaslat: Eleinte könnyen tud hasmenést okozni, amíg nem vagyunk hozzászokva, ezért csak 1-1 kiskanálnyival kezdjük. Később akár 10-20 ml-eket is szedhetünk. Íze kellemes, vajas, bármilyen ételre, salátára kiváló, de kávéba, kakaóba is szokták keverni, vagy akár csak magában fogyasztani.
Sütésre ne használjuk!