Hozzávalók:
A tészta:
- 20 dkg mandulaliszt
- 10 dkg kölesliszt
- 1 lapos evőkanál utifűmaghéj
- 10 gramm foszfátmentes sütőpor
- 30 gramm 4:1 édesítő
- 2 evőkanál tejföl (laktózmentes)
- 10 dkg vaj
- 1 M-es tojás sárgája
A hozzávalókat összegyúrjuk és fél órát hűtőbe tesszük.
A két tészta közötti krém hozzávalói:
- 1 lap megsült tészta
- 150 ml víz
- 1 evőkanál édesítő
- 1 evőkanál kakaó
- 5 dkg darált mandula
- rumaroma (nem rum!!!)
- cukormentes baracklekvár a kenéshez
Krém hozzávalói a tetejére:
- 2 M-es tojás sárgája
- fél dl kókusztejszín vagy tejszín
- 2 evőkanál édesítő
- 5 dkg vaj
- 2 teáskanál utifűmaghéj
- pár csepp citromlé
- pirosításra céklapor vagy piros gyümölcs leve
A tészta elkészítése:
Vegyük ki a hűtőből a tésztánkat és osszuk 3 egyenlő részre.
20×30 –as tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral és egyenként süssük meg a kinyújtott tésztalapokat. Én a tepsiben nyújtom ki tésztanyújtó hengerrel, de kézzel is tudod lapogatni.
190 C fokos sütőben 10 perc alatt készre sülnek. Ha megsült egy lap, akkor csúsztasd ki a szilikonos sütőpapírral együtt a munkalapra és hagyd kihűlni.
Kettő lapot félreteszünk, és a harmadik lappal elkészítjük az első krémet.
150 ml vízbe oldjuk fel az édesítőt és tördeljük bele a tésztánkat. Tegyük hozzá a kakaót, a darált mandulát, és rumaromát. Keverjük össze az elegyünket.
Állítsuk össze a tésztánkat.
Első lapot kenjük meg a baracklekvárral majd az első krémmel borítsuk be. Ha ezzel megvagyunk, tegyük rá a másik lapunkat és tegyük hűtőbe.
Máz elkészítése:
2 tojássárgáját pici kb. 2 evőkanál tejszínnel és az édesítővel sűrűre főzzük.
Keverjük bele a vajat és az utifűmaghéjat, ízesítsük rummal és citromlével, majd pirosítsuk.
A kihűlt tésztára egyenletesen kenjük el és tegyük vissza a hűtőbe és jó, ha másnapig vársz vele.
Elkészítettem két alkalommal, teljes siker a családban és a baráti körben is.
Recept és fotó: Babos Kata, Testszerviz Konzultáns