fbpx
13.3 C
Budapest
2024. szeptember 16. hétfő

Testszerviz

Webáruház

Csúcsra tör a kollagén

A kollagén fontossága ma már közismert. De tudod-e, hogy milyen természetes forrásai vannak a kollagénnek, és ez vajon elég-e a szervezetünknek?

- Hirdetés -

Olvasd tovább a cikkünket, és tudd meg, milyen megbízható megoldásokkal kapcsolhatsz turbófokozatra!

A kollagén fontossága

Már mi is többször írtunk róla, hogy mennyire fontos a kollagén az egészségünk szempontjából. Ez a testünkben az egyik legelterjedtebb fehérje, aminek fontos szerepe van a sejtek közötti tér kialakításában, az erek, izmok, inak, ízületek, porcok, csontok és a belső szerveink (gyomor, máj, szív, tüdő) rugalmasságának fenntartásában és felépítésében. Ez a különleges fehérje, a kollagén biztosítja a különféle szövetek szerkezetének a tartósságát és rugalmasságát.

A könnyű érthetőség kedvéért azt is mondhatjuk, hogy a kollagén a „testünk gumija”. A kollagén adja testünk teljes fehérjetömegének kb. 30%-át.

A kollagénről például itt is írtunk, olvasd el ezt a cikket is!

A kollagén élelmiszer forrásai

Mivel a kollagén az állatok testében is nagy mennyiségben van az emberéhez hasonlóan, például a bőrben és a porcokban, valamint a belső szerveikben, ezért ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket a kollagénforrásokat, akkor ezzel sokat tehetünk a bőrünk, körmünk, illetve az ízületeink egészségéért.

Milyen állatokból együnk sokat, és hogyan?

A csontleves egészségessége közismert, ahogy a kocsonyáé is, amiről már mi is írtunk. Mivel ezek az ételek az állati csontok, porcok, belső szervek vízben való főzésével készülnek, ezért a bennük levő sokféle tápanyag: kalcium, magnézium, foszfor, glükozamin, kondroitin, a különféle kollagénfehérje mind bekerül a főzőlébe.

Magas kollagéntartalmú étel lehet a csirke is, ha egészben fogyasztjuk el, és nem csak a mellét esszük. Fontos, hogy a láb, a porcos comb, szárny, melle csontja szintén a tányérra kerüljön.

A halászlé a csontleveshez, kocsonyához hasonlóan egészséges étel a kollagén szempontjából is, ha nem csak halszeletekből, hanem egész halakból főzzük, azaz benne van a feje és uszonyai is.

A magyar konyhában is népszerű halászléfélék mellett a kagylók, polipok, rákok is sok kollagént tartalmaznak még, bár ezek nem népszerű ételek nálunk.

Sajnos ezekből a kollagénes ételekből egy akkora adag, amennyit általában elfogyasztunk, egy 2019-es tanulmány szerint nem tartalmaz elég értékes összetevőt ahhoz, hogy elég legyen a szervezetünknek, illetve igazán észrevehető legyen a egészségünkre gyakorolt hatás.

Még a tojásfehérje is hozzájárulhat szervezetünkben a kollagén termelődéséhez, mert  viszonylag sok prolint tartalmaz, ami a lizin és a glicin aminosavak mellett szükséges ehhez.

A zöld leveles salátákban, gyümölcsökben levő sok C-vitamin és nyomelemek, valamint fitotápanyagok is segítik a kollagén termelődését, bár nem kollagénforrások.

Vitalissimo svéd folyékony kollagének

Swedish Nutra folyékony kollagéntermékei azért hatékonyak, mert a bennük levő kollagénnel az emésztőrendszerünknek nem bajlódnia, és a felszívódás nagyon magas. Ezek a termékek a kollagén mellett olyan tápanyagokat is tartalmaznak, amik segítik a kollagén hasznosulását. Ilyen a C-vitamin, az MSM, a hialuronsav és a Q10.

Mi az MSM?

Az MSM a metil-szulfonil-metán elnevezés rövidítése. Ez egy természetben előforduló, sokféle biológiai hatású kénvegyület. Az MSM-et főleg ízületvédő hatásáról ismerik, de jó, ha tudjuk, hogy ez az anyag is hidratál, csökkenti a bőrpírt és a hegesedést, elősegíti a sebgyógyulást. Az MSM is támogatja a kollagén képződését. Ezen kívül az MSM fokozza az antioxidánsok hatását is.

A hialuronsav ereje

hialuronsav a szervezetben található természetes anyag, amely segít hidratálni a bőrt. Ahogy öregszünk, a szervezetünk kevesebbet termel ebből a savból, ami száraz, fakó és rugalmatlan bőrt okoz.

A hialuronsavat tartalmazó készítmények segítik a bőrnek megtartani a nedvességet, és ez csökkentheti a finom vonalak és ráncok megjelenését.

Q10 koenzim energiát ad

A Q10 koenzim vitaminszerű tulajdonságokkal rendelkező vegyület, amit a szervezetünk is előállít, de a termelődése a kor előrehaladtával csökken, és a 30-as évekbe lépve már érdemes pótolni. A Q10 koenzimnek fontos szerepe van a sejtek energiatermelésében, és segíti a bőr, a haj és a köröm védelmét a környezetből érkező káros hatások, például az UV sugárzás ellen.

A tökéletes bőr-, haj- és körömvédelem

SWEDISH NUTRA HAJ, BŐR, KÖRÖM készítmény összetétele és gyors felszívódása, hatékony hasznosulása miatt tökéletesen ellátja szerepét. A napi 1 adag rendszeresen fogyasztva biztosítja az értékes összetevők együttes hatását. Az 500 ml-es kiszerelés 33 adagot tartalmaz.

Kattints a képre!
Kattints a képre!

Mit kell tudni a hal- és marhakollagénről?

Őseink táplálkozása teljesen másféle fehérjebevitelt biztosított, mint a mai szokásos étrend, mert a levadászott vagy tápláléknak tenyésztett állat minden részét hasznosították az ételkészítés során. Gondoljunk itt a hagyományos ételekként ismert disznósajtra, különféle hurkákra és más, főként belsőségekből készült ételre (pacal, szalontüdő, veséből és májból, agyvelőből készült ételek).

Ha valakinek a fehérjebevitele főleg színhúsokból áll, és nem fogyaszt elég kollagén-fehérjét, akkor a szervezetének működése kedvezhet a gyulladásoknak, és ez növelheti a civilizációs betegségek (szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek) kockázatát. Erre a problémára nem a húsfogyasztás korlátozása, hanem a kollagének bevitelének a megnövelése a helyes válasz.

A jobb emészthetőség, gyorsabb és könnyebb felszívódás érdekében a kollagéntermékekben nem az ételekben is elérhető óriás fehérjeláncokként van a kollagén, hanem már úgynevezett peptidekben, amik „félig kicsomagolt” kollagént tartalmaznak. Ezért jó, ha a rendszeres húsleves vagy kocsonya fogyasztók is bevisznek peptid formájú kollagént is!

A kollagénpeptidek közel 100%-a felszívódik és bejut vérkeringésbe, így kifejti valamennyi hatását mindenhol, és sokkal kevesebb is elég belőle, mint amennyi az ételekből elérhető lenne.

A svéd folyékony kollagéntermékekben kétféle forrásból származó kollagénhez juthatunk hozzá.
A legelterjedtebb kollagénforrás a marhakollagén. Ilyen kollagén van Haj, bőr és  köröm készítményben is, valamint a „Joint” ízületvédő termékben.

A Vitalissimo egészségáruház kínálatában elérhető az autoimmunbetegségek vagy pajzsmirigy problémák esetén is biztonsággal javasolható halkollagén termék is, ami szintén tartalmaz olyan kollagént, ami jó az ízületeknek, hajnak és bőrnek is.

Tehát a folyékony kollagéntermék kínálatunkkal bármilyen igényt
ki tudunk elégíteni!

Kattints a képre!

Ha el akarod olvasni a részletes cikkünket a hal- és a marhakollagén közötti különbségről, akkor ide kattints!

Címkép: Freepik.com

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek