fbpx
16.9 C
Budapest
2024. május 2. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Te is sietsz?

Bizonyára Te is ismered az embertípust, aki folyamatosan pörög, bármi, amit tesz hatalmas fordulatszámon történik. 

- Hirdetés -

Én is ebbe a típusba tartozom.  

De már tudom, hogy mindenkinek eljön az idő, amikor egy kicsit lassítani kell, vagy ha nem tesszük akkor előbb utóbb megállásra késztet az élet.  Egy betegséggel, egy balesettel vagy olyan körülménnyel, ami miatt a rohanó rutin megváltozik. 

De addig – légyen szó bármilyen célról –száz százalékon pörgünk és rohanunk saját céljaink felé. Sok esetben úgy, hogy rohanásunkat saját magunk nem is realizáljuk. A türelem egy elviselhetetlen szitokszó számunkra. Akkor és azonnal akarjuk a vágyott célt. 

Minap egy kedves ismerősömmel finom süteményt falatoztunk, miközben a rajta érzett türelmetlenség kapcsán a türelemmel és tétlenséggel kapcsolatos gondolatainkat ütköztettük. 

A  türelem, – azaz várni valamire – sokak szemében magát a tétlenséget jelenti, ezért védik és megmagyarázzák maguknak az erőszakos, görcsös tenni akarásukat. 

Erről Notker Wolf német bencés rendi apát könyve jutott eszembe, melyben különféle aspektusból szemléli az időt.  Szeretem ezt a könyvet, bizonyára fogok idézni még belőle a későbbiekben is. 

És hogy mit gondol Ő a türelemről? 

„Türelmesnek lenni, időt szánni valamire nem tétlenséget jelent, és arra való várakozást hogy mások cselekedjenek helyettünk. 

Időt szánni valamire azt jelenti, hogy az ember kivárja, amíg a fejlődése lehetségessé válik. Mindez nem tétlenséget jelent, a türelem arról szól, hogy hagyunk valamit növekedni. Figyelem, éberség, támogatás, minden hozzátartozik a türelemhez.”

Notker Wolf: Szánj ​időt magadra, hogy életed legyen (L’Harmattan, Budapest, 2017)

Egy krízishelyzetben – legyen az munkahelyi vagy magánjellegű –,  amikor nyomás alatt vagyunk nagyon fontos a türelem. Ugyanis

„A nyomás alatt lévő ember egy konkrét célt akar elérni, ami egy meghatározott irányba hajtja. Nem a jelenben él. Sietés közben pedig nem lehet odafigyelni… Az egyetlen dolog, ami segít a nyomással szemben az, hogy tudatosan időt szakítunk magunkra, időt hagyunk magunknak… Engedjük magunknak, hogy szünetet tartsunk hogy megpihenjünk… Mert mindennek megvan a maga ideje.”

Notker Wolf: Szánj ​időt magadra, hogy életed legyen (L’Harmattan, Budapest, 2017)

És mert  a türelem rózsát terem, – tartja a mondás – azaz, a türelmes emberrel valami igazán szép fog történni. 

Légy hát türelmes.

Az írás eredetileg Ádám Gabi saját blogjában jelenet meg, ahol további írásait és a könyvét is megtalálod.   

Ádám Gabi
Ádám Gabihttps://www.optimise.hu
Ádám Gabi vagyok. Írok, mesélek, segítek, hogy boldog légy! Eddigi életemben - Hozzád hasonlóan – én is számos nehézséggel küzdöttem meg, de mindezek ellenére pozitív életszemlélettel élem napjaimat. Sokáig kerestem mi az oka annak, hogy boldog tudok lenni, míg másoknak ez nem sikerül. Mígnem rájöttem, hogy életünk aprónak tűnő, mégis fontos, pillanatait realizálni tudom, és hálával közelítek minden ilyen pillanat felé.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek