Ugyan ki tudna ellenállni egy kosárnyi illatos, langyos farsangi fánknak? Különösen akkor, ha ez egészséges változatban, glutén és cukormentesen kínálja magát.
Puha fánk recept
Hozzávalók
3 M-es tojás
1 M-es tojássárgája
1 csomag Puha fánk éléskamra lisztkeverék
60 gr eritrit
150 ml víz
Elkészítés
Az összetevőket alaposan keverd össze, míg sima nem lesz.
Robotgéppel, vagy kanállal addig keverd, míg csomómentes nem lesz.
Az összekevert fánk tésztát 30 percig pihentesd, majd enyhén lisztezve gyúrd át alaposan újra.
Ezután egy lisztes felületen nyújtsd el kb 8-10 mm vastagságúra.
5 cm-es körformával szaggasd ki a tésztát. Kb 20 db lesz belőle.
Közepére nyomj mélyedést, hogy klasszikus fánk alakja legyen.
Nem túl forró legalább 2 cm magas zsiradékban süsd készre, oldalanként kb 2-3 perc alatt.
Sütés közben a fánkok szép magasra nőnek.
A kész fánkokat a kiszedés után tedd szalvétára, hogy a felesleges zsiradék lecsöpögjön. Ne süsd légkeveréses sütőben!
Langyosan tálaljuk bármilyen feltéttel. Lekvár, gyümölcs, cukormentes tejszínhab, kakaóporral megszórva, vagy ahogy szereted.
Hűtőben tárolva napokig eltartható.
Jó étvágyat!
A farsangi szokásokról, a farsangi fánk történetéről itt olvashatsz bővebben!
Mi köze Mátyás királynak a fánkhoz? És Maria Antoinettnek? Hogy vágta fejbe fánkkal egy osztrák asszony a vásárlóját?