fbpx
29.4 C
Budapest
2024. július 13. szombat

Testszerviz

Webáruház

Hát- és derékfájások elkerülése az ülőmunka során

Az otthoni- és irodai ülőmunkát végzők körében az egyik leggyakoribb felmerülő probléma a hát- derék és nyakfájás. A cikkben bemutatjuk a legnépszerűbb módszereket, melyekkel enyhíthetők a problémák anélkül, hogy orvoshoz kelljen fordulnia.

- Hirdetés -

Az otthoni- és irodai ülőmunkát végzők körében az egyik leggyakoribb felmerülő probléma a hát-derék és nyakfájás.

Az alábbiakban bemutatjuk azon módszereket, amelyekkel enyhíthetők a hátproblémák anélkül, hogy orvoshoz kelljen fordulnia.

Életmódváltás

Modern társadalmunk ülő életmódja óriási egészségügyi kockázatot jelent, ezért annak megváltoztatása a legjobb módja, hogy enyhítsük szenvedéseinket.

Életvitelünk számos eleme inaktívvá tesz minket, gondoljunk csak bele: vezetés közben ülünk a munkába vezető út során, ülünk az irodában, majd ülünk, ha hazafelé jövünk és otthon is eltöltünk legalább 1,5-2 órát a TV előtt, vagy az asztalnál.

Tudta? 

Ha Ön ülve dolgozik:

– a szívbetegségek kockázata 40%-al növekedhet

– a daganatos megbetegedések kockázata növekedhet

– kialakulhat krónikus nyaki, hát- és derékfájdalom

– a zsírlebontó enzimek szintje 90%-al is csökkenhet

Ezzel szemben, ha Ön állva dolgozik:

– keringése javul, több kalóriát éget el

– izmainak aktivitása 2,5x növekszik

– stressz szintje csökken

– mentális teljesítménye és koncentrációja javul

– egészségesebb és kiegyensúlyozottabb lesz

Az alábbi példák során átveszünk néhány olyan javaslatot, melyek betartásával sokat javíthat egészségtudatos életkörülményein, melyektől jobban fogja magát érezni a bőrében és egészségesebb lesz!

1. Munkahely

Mivel életünk nagy részét a munkahelyen töltjük el (és sok esetben sajnos ülve!), ezért egészséges életmódunk már a munkánk során el kellene kezdődjön! 

Az ülő- állóasztalok lehetővé teszik számunkra, hogy állva dolgozzunk, így aktívabbak lehetünk munkánk során és több kalóriát égethetünk el.

Az Okosasztal.hu által forgalmazott elektromosan állítható magasságú íróasztalai, technológiailag fejlett, modern és ergonomikus kialakításúak, így tökéletesen illeszkednek ehhez a célhoz.

2. Szórakozás

Az egészségtudatos életvitelt nem feltétlenül kell feladjuk akkor, amikor kikapcsolódunk. Ha pl. könyvet olvas vagy TV-t néz, ahelyett, hogy azt a kanapén fekve tenné, vegyen egy állóasztalt, és végezze ezen tevékenységeket állva! Talán mindez furcsán nézhet ki első körben, de higgye el, az egészsége a legfontosabb!

Ahhoz, hogy objektíven lássa, mennyi időt is tölt el inaktívan egy nap, egy héten, stb., fogjon egy tollat és jegyezze fel egy héten keresztül minden olyan tevékenységet és a hozzátartozó időtartamot, amit ülve, vagy fekve végzett el, majd összesítse az adatokat.

Meg fog döbbenni a számok láttán.

3. Étrendi változások

Étrendünk megváltoztatása is óriási hatással lehet egészségünkre. Sajnos a modern kor embere igen sok „szemetet” megeszik (édességek, snackek, cukrozott üdítők, stb.), ami káros súlygyarapodást okozhat, nyomást gyakorolva ezzel a gerincükre és lábunk ízületeire.

Ezenkívül étrendünk nem mindig gazdag tápanyagokban és rostokban, ezért lehetetlen, hogy szervezetünk megkapja az egészséges táplálkozáshoz szükséges megfelelő táplálékot. 

Az egészségesebb étrendre és életmódra való áttérés pozitív változást hozhat, csökkentve testsúlyunkat és ezáltal a hátfájás kialakulásának rizikóját, nem beszélve keringési rendszerünkre gyakorolt jótékony hatásátról!

4. Ergonomikus irodabútorok

Amint azt már korábban említettük, az asztalnál végzett ülőmunka számos egészségügyi kockázattal jár. 

A széles körben elterjedt modern egészségtudatos szemléletmód ellenére sajnos nagyon kevés cég és munkahely váltott ergonómikusabb irodai eszközökre. 

Mindezt tovább tetézte még a pandémia is, hiszen sokan kényszerültek otthoni munkavégzésre, és a legtöbb munkavállalónak, otthon dolgózónak az alapvető irodai munkakörülmények kialakításával is meg kellett küzdenie, sok esetben háttérbe szorítva az ergonómikus szempontokat.

Az okosasztal.hu elektromosan állítható asztalait azoknak ajánljuk, akiknek fontos az egészségtudatos munkavégzés, és szeretnék megőrizni egészségüket az ülőmunkájuk során is!

Álljon le az üléssel, álljon ki egészsége mellett!

Vendeg Blog
Vendeg Bloghttp://www.testszerviz.hu
Vendég cikkek, írások, melyek az életmódváltás témakörében születtek, vagy ahhoz kapcsolódnak. Minden esetben a cikk végén a forrást linkelhető módon megjelenítjük.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek