fbpx
3.7 C
Budapest
2024. március 19. kedd

Testszerviz

Webáruház

Mézeskalács kisokos – hogyan készítsd egészséges változatban?

A mézeskalács amolyan rájárós karácsonyi sütemény. Elmegyünk mellette és egyet bekapunk. Illata belengi a karácsonyt, íze idézi a karácsony szellemét. És egyáltalán nem mindegy, hogy milyen lesz, mennyire egészséges amellett, hogy imádni való. Az alábbiakban egy igazán egészséges változat következik, mely nálunk tavaly óta lecserélte a régi fajtát. Finomabb, nem tartalmaz glutént, bármennyit ehetsz belőle anélkül, hogy a kilók felugranának rád.

- Hirdetés -

Az alapja az alábbi recept ötleteknek a PUHA ÉS ILLATOS MÉZESKALÁCS LISZTKEVERÉK. Limitált karácsonyi lisztkeverék, ami időszakosan elérhető és előrendelhető.

Mit készíthetünk belőle?

A mézeskaláccsal az elejétől a végéig 40 perc alatt végzel, de a díszítést és a csinosítást már rád bízom. Ha elragad a karácsonyi hangulat, biztosan nem 5 perc alatt fogsz végezni vele. De ha nincs rá sok időd, akkor forgasd bele poreritritbe, tedd egy csinos dobozba és napokig csemegézhetsz belőle. Garantáltan puha és omlós marad. Pont úgy, mint mikor frissen melegében kivetted a sütőből. Nagyjából 50-60 db, átlagos méretű (4-5 cm nagyságú) illatos és puha mézeskalács készíthető belőle. Saját, garantáltan gluténmentes műhelyben csomagolva.

KARÁCSONYI LIMITÁLT DARABSZÁMÚ LISZTKEVERÉK, CSAK AZ ÜNNEPI IDŐSZAK ALATT VÁSÁROLHATÓ MEG!

Kinek ajánljuk?

Szokásunk szerint ebbe a keverékbe sem tettünk konjaclisztet, gabonát, cukrot, szóját, tejterméket és élesztőt.

*Lassú felszívódású szénhidrátot adó lisztekből készült, rostokkal kiegészített alapliszt keverék, amelybe már a „karácsony illatú” fűszerezést is beletettük.

Ez a sütemény liszt Neked készült, ha Te is a tradicionális karácsonyi finomságok híve vagy, ha azon izgultál, hogy nem fogsz tudni jó mézeskalácsot készíteni egészséges változatban, vagy eddigi próbálkozásaid kudarcba fulladtak. Neked készült ez a liszt, ha ízben és állagban biztosra szeretnél menni, mert ez a mézeskalács olyan, hogy nem tudod keményre sütni. Mindig puha és omlós lesz és napok múltán is az marad.

A nyers tésztával nagyon könnyű bánni, még annyira sem ragadós, mint a hagyományos mézeskalács tésztája.

Készítsd el rájárós finomságnak ezt a pihe-puha és illatos mézeskalácsot, amellyel garantáltan sikert aratsz a vendégek körében is (többen teszteltük már), mert nincs semmilyen szokatlan íze vagy utóíze. Az elkészítésében is örömödet fogod lelni, ahogy a karácsonyi fűszerek melengető, harmonikus illata belengi a házat, máris ünnepi hangulatba ringatod vele magad.

ALAPRECEPT:

Hozzávalók:

  • 1 csomag Éléskamra Puha és illatos mézeskalács szénhidrát csökkentett* lisztkeverék
  • 2 db M-es tojás (kb. 115 g)
  • egy tojássárgája
  • 130 ml víz
  • 40 g méz
  • 50g eritrit
  • 60 g lágy kókuszzsír

Elkészítési javaslat:

keverj el 2 db szobahőmérsékletű M-es tojást (kb. 115 g), egy tojássárgáját 130 ml langyos vízzel, 40 g mézzel, 50 g eritrittel, add hozzá a mézeskalács lisztkeveréket és 60 g lágy kókuszzsírt. Alaposan keverd össze. Pihentesd a tésztát hűvös helyen 30 percig. Ekkor szilikonos lapon gyúrd át, majd nyújtsd el kb. 5 mm vastagságúra és szúrd ki a kívánt formákkal. Ismételd, míg el nem fogy a tészta. Rakosgasd távolabb egymástól tepsire a kekszeket. 170 fokra melegített alsó-felső fokozatos sütőben kb. 15-17 perc alatt sül készre (világosbarna). Kihűlés után díszítsd kívánságod szerint poreritritbe forgatva, csokimázzal vagy írókával (receptet a termék honlapján találsz hozzá).

TOJÁSMENTES ALAPRECEPT:

Tojásmentes mézeskalács

(A méz miatt kompromisszumos!)

Hozzávalók:

  • 1 csomag Éléskamra Puha és illatos mézeskalács lisztkeverék
  • 170 ml víz
  • 30 g méz
  • 60 g eritrit vagy diéta szerinti édesítő
  • 60 g kókuszolaj
  • 60 g kókusztejszín
  • 1-2 teáskanál mézeskalács fűszer keverék (attól függően, mennyire fűszeresen szereted)

Először a nedves hozzávalókat, majd a szárazakat is keverd alaposan össze. Pihentesd a tésztát hűvös helyen 30 percig. Ekkor szilikonos lapon gyúrd át, majd nyújtsd el kb. 5 mm vastagságúra és szúrd ki a kívánt formákkal (nem szükséges liszt szórás és két sütőlap a nyújtáshoz). Ismételd, míg el nem fogy a tészta. Rakosgasd távolabb egymástól tepsire a kekszeket. 170 fokra melegített alsó-felső fokozatos sütőben kb. 15-17 perc alatt sül készre (világosbarna). Kihűlés után díszítsd kívánságod szerint poreritritbe forgatva, csokimázzal vagy írókával (receptet a termék honlapján találsz hozzá).

Ötlet a mézeskalács mázra (íróka):

  • 1 közepes méretű tojás fehérje
  • kb 20 dkg átszitált porxilit vagy poreritrit
  • 1 kis csipet só (a sótól a mézeskalács máz fehér marad sokáig)
  • 2-3 csepp citromlé (ettől lesz fényes)
  • 1 ek. tápiókakeményítő (elhagyható, ettől csak keményebb lesz a máz)

Máz elkészítése:

A tojásfehérjét majdnem teljesen kemény habbá verjük.  
A poreritritbe belekeverjük a keményítőt és a csipet sót.

A keverék felét hozzáadjuk a habhoz és 3 percig verjük vele, utána beleöntjük a második adagot és további 4-5 percig verjük.

Érdemes kicsit rákeverni alsó fokozaton, mert a por szállni fog.  Akkor jó a mézeskalács máz, ha kicsit folyós tejföl állagú.

A legvégén belecsepegtetjük a citromlevet és még egyszer átkeverjük az egészet. Próbát tehetünk azzal, ha fogpiszkálóval csíkot húzunk és akkor jó, ha megtartja a formáját.

A krémet egy nejlonzacskóba kanalazzuk, nagyon pici lyukat vágunk az egyik csücskén és ezzel díszítünk.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek