fbpx
2.8 C
Budapest
2024. március 19. kedd

Testszerviz

Webáruház

Mire jó a gerinctorna és a stretching?

Magyarországon vezető táppénz ok a gerinc és ízületi betegség. A sok ülés, a kevés mozgás, a helytelenül végzett mozdulatok mind ahhoz vezetnek, hogy egyre fiatalabb korban jelentkeznek sérvek, ízületi kopások, fájdalmak, mozgáskorlátozottság.

- Hirdetés -

Azt elöljáróban tudnunk kell, hogy a porcok, ízületek, a csigolyák közötti porckorongok kizárólag mozgás útján jutnak tápanyagokokhoz. Saját érhálózatuk nincs, így csak akkor kapnak megfelelő tápanyagot, ha mozgunk. Ellenkező esetben tápanyaghiányosak lesznek, elkezdenek merevvé válni és kopás, sérvek jelentkeznek.

Gárdosi Kriszti Testszerviz konzultánsunk és BODYART trénerünk a problémák elkerüléséhez ad segítséget.

Napjaink felgyorsult, elkényelmesedett, mozgásszegény életvitele, a túl sok ülés, a túlzott fizikai és pszichés megterhelés és a mindezek következtében kialakult rossz testtartás gerincbántalmak kialakulásához vezethet. De mit tehetünk ezek elkerülése vagy – ha már kialakult – javítása érdekében? Próbáljuk ki a gerinctornát! Tudom, hogy erről a legtöbb embernek a 60+-os nénik és bácsik jutnak eszébe 🙂 Pedig kár lenne kivárni ezt a kort, hiszen a bajok általában sokkal korábban kezdődnek:

A helytelen, statikus (mozdulatlan) testtartás (keresztbe tett lábbal ülés, könyökölve, csavarodva ülés, “görbe” ülés, mindig ugyanabban a pózban történő alvás), vagy dinamikus, egyoldalas testtartás (vezetés, aszimmetrikus sportok: tenisz, golf, kajak….), a túlzott fizikai terhelés, a különböző balesetek után fennmaradt tartásbeli eltérések, a túlhajszolt életmód okozta pszichés megterhelés, mind a gerincoszlop tartásának, mind pedig az azt körülvevő izomzat egyensúlyának megbomlásához vezet. Ez megelőzhető, illetve ha már kialakult, akkor a tünetek csökkenthetők vagy teljesen megszüntethetők a gerinctorna segítségével. A gerinctorna segíti a gerinc épségének fenntartását, ezért nem csak a gerincbántalmak kezelésének, hanem azok megelőzésének is fontos eszköze.

Stretching/nyújtás

Testünk harmonikus működésének elengedhetetlen feltétele, hogy megfelelően flexibilis, rugalmas legyen. A vázizmok erejének, rugalmasságának, és az ízületek mozgástartományának összhangban kell lenniük egymással az optimális működéshez. A stretching nem más, mint a nyújtás és a feszítés együttese, különböző izom, ín, szalag nyújtási technikák és ehhez kapcsolódó erősítések összefoglaló neve.

A stretching célja a harmónia fenntartása és/vagy újra kialakítása. A rövidült izmok speciális technikákkal való nyújtása és így a mozgástartomány növelése lehetővé teszi a harmonikus és optimális izomműködést. Stretching technikák alkalmazásával remekül csökkenthető a fájdalom és helyreállítható a megfelelően működő szerkezeti egység.

A rugalmas vázizomzat megléte fokozza a teljesítőképességet és segíti a fizikailag igénybe vett izomzat mihamarabbi rehabilitációját.

A stretching technikák hatásai

  • segítik rugalmasan tartani a gerincet, az izmokat, inakat, kötőszövetet
  • javítják a légzési technikák helyes kivitelezését
  • növelik a mozgástartományt
  • kifejlesztik és tökéletesítik az izmok feletti kontrollt
  • növelik a teljesítőképességet
  • segítenek a helyes testtartás kialakításában
  • védő hatásúak a húzódásos és szakadásos sérülések ellen
  • megelőzik az időskori degeneratív funkcióvesztést
  • ellazítják és regenerálják a testet
  • kialakítanak egy kedvező pszichés állapotot
  • segítenek relaxálni

Ha valaki hosszú ideje nem edzett és most kezdi újra a mozgást, javaslom, hogy a gerinctornával kezdjen. Itt pár hónap alatt megerősítheti izmait annyira, hogy utána sérülés nélkül bírja a nagyobb terhelést.

Mozogj egy kicsit! Kezdd el most!

Ehhez a Kulcs a mozgáshoz oktató és tréning videónk hatalmas segítséget jelent. 100 nyújtó gyakorlattal! Kattints!

Ízületvédő komplex

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek