fbpx
8.6 C
Budapest
2024. március 17. vasárnap

Testszerviz

Webáruház

Fermentálj, fermentálj, fermentálj!

Egyáltalán mi az hogy fermentálás?

- Hirdetés -

A fermentálás nem más, mint erjesztés. A kovászos uborka mindenki számára ismert fogalom, talán sokan már ki is próbálták otthon, épp szezonja van a kovászos uborkának, ami szintén egy erjesztési folyamat során jön létre.

A kovászos uborka esetén egy erjedés gyorsítót használnak, ami nem más, mint a  kenyér.

Mi most azt a fermentálást fogjuk bemutatni, amihez nem kell kenyér, csak egy tiszta befőttes üveg, zöldségek, egy felöntő lé, és ízlés szerinti fűszernövények.

Mit lehet fermentálni?

Nagyjából minden zöldséget, amit egyébként is nagyon szeretünk. Karfiolt, uborkát, céklát, paprikát. Ezeket mutatjuk most be sorra.

MI az erjesztést egy só oldattal idézzük elő, zárt üvegben, és még csak a napra sem kell kitenni az üvegeket, sőt, nem is szabad. Szoba hőmérsékletre lesz szükségünk.

Mi az a só oldat?

Egészen egyszerűen forralj fel 1 liter vizet, és adj hozzá sót. 2%-os öntethez 2 dkg só kell, 3%-oshoz 3 dkg, 4%-os-hoz 4 dkg.

Keverd el a forró vízben a sót, és várd meg amíg teljesen kihűl.

A karfiolnak és a paprikának 2-3%-os míg a céklának és uborkának 4% -os sóoldatot készítünk.

Az oldat nyáron kb 4-5 óra alatt hűl ki teljesen.

Az üvegeket alaposan mossuk el, és teljesen öblítsük ki, ne maradjon benne mosogatószeres víz. Tegyük bele a zöldségeket.

Karfiolt rózsákra szedve, céklát és paprikát szeletelve, uborkát mindkét oldalán bevágva tegyük az üvegbe, és fontos, hogy friss zöldségeket használjunk. A két hete hűtőben lévő zöldség sajnos nem alkalmas fermentálásra, ezért mindig a zöldségestől frissen vásárolt zöldségeket használjunk.

Karfiolhoz, céklához és paprikához koriandert és 3-3 gerezd fokhagymát tettem, uborkához 3 gerezd fokhagymát, valamint kaprot. Nem kell hogy friss kapor legyen ha szárított van otthon, az is megteszi. Ha csípős ízt szeretnénk elérni, nyugodtan tegyünk az üvegbe szeletelt hegyes erős paprikát is. Pakoljuk tele az üvegeket. Rakjuk bele a fűszereket amit szeretnénk, és a kihűlt levet öntsük rá, majd zárjuk le az üveget.

Az üvegek alá tegyünk kis tányért, vagy törlő kendőt, mert 1-2 nap elteltével, amikor beindul az erjedési folyamat, akkor ki fog folyni az üvegből a lé. Ez egy természetes folyamat, nem kell tőle megijedni. Végig zárt üvegben erjesztünk, az így kapott zöldséget hosszú ideig tárolhatjuk majd a hűtőben.

Az uborka 3 nap alatt elkészül, lehet látni a színén, amikor besárgul. Ekkor meg lehet kóstolni, én a tetejére mindig teszek pár félbevágott uborkát, ezeket kóstolgatom. Karfiol, cékla és paprika 6-7 nap alatt készül el, 6. napon lehet már kóstolgatni,  Egy kicsit meg kell hogy puhuljanak a zöldségek.

Végül nézzük meg, hogy miért is jobb a fermentált zöldség, mint az ecetes savanyúság?

A fermentálás során számos hasznos baktérium jón létre, ami nagyon jót tesz a bélflóránknak, és az immunrendszerünknek is. Továbbá, tartósítószer mentes, és semmilyen káros adalékanyagot nem tartalmaz, arról nem is beszélve, hogy könnyen elkészíthető otthon, és még finom is. A fent leírt recept szerint fermentált zöldségek hűtőben tárolva sokáig elállnak.

Köszönjük az írást Szentmiklóssy Évának!

Éva további receptjeit itt találod!

Tudnod kell, hogy mi az amit megeszel! És ha tudod, akkor el tudod dönteni, hogy mi az, amit megeszel! Kattints a képre és nézd meg a könyvet!

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek