fbpx
10.5 C
Budapest
2024. április 20. szombat

Testszerviz

Webáruház

Friss, puha fehérkenyér könnyedén

Férfi létemre otthonos vagyok a konyhában és szeretek is főzni, sütni. Az életmódváltásom egyik kulcseleme viszont betett a pék karrieremnek. Ugyanis mihez kezdjek a liszt nélküli életben. Szerencsére ma már kaphatóak gluténmentes lisztek, ráadásul konyhakészen. Gondoltam elmesélem kalandomat a fehér kenyérrel.

- Hirdetés -

Az életmódváltásommal a liszt és a (gluténes dolgok, cukrok, laktózok) kikerült a fogyasztásból. Ennek egyenes következménye, hogy majd minden pékek és cukrászok által készült csoda lekerült életem étlapjáról.

Azonban a környezetemben többen is fogyasztanak például zsömléket, kenyereket – igaz, hogy ezek már szénhidrát csökkentett, gluténmentes, tejmentes, szójamentes, gabona-, és álgabona mentes, élesztőmentes, hozzáadott cukormentes, konjacmentes, mindenféle adalékanyagtól, színezéktől, aromától, ízfokozótól, tartósítószertől mentes, natúr, természetes lisztkeverékekből készültek. Így én is elkezdtem ezekből készíteni mindenféle finomságot: sütiket, palacsintákat és még pizzát is. Működött a dolog, sikere van!

A kenyérrel viszont nem jártam jól, mert a sütés után rám maradt az elfogyasztás feladata is. „Túl barna”, „túl kemény”, „túl sűrű’… hát igen, a friss, puha és ropogós fehér kenyéren nevelkedett magyar nemzetnek ez nagy kihívás. Végülis a kenyér lekerült a családi étlapról.

Pár napja Mara [Kovács Mara, a Testszerviz vezető konzultánsa] mesélte, hogy milyen jó fehér kenyeret sütött. Majd beavatott, hogy az eredeti receptből milyen véletlenek folytán alakult ki a Mara-féle fehérkenyér.

Még aznap beszereztem a hozzávalót és annak ellenére, hogy későn értem haza (és hogy a kenyérsütés nem egy 5 perces művelet) lelkesen álltam neki az alkotásnak. A receptet és pár képet a cikk végén megosztok veletek. Az eredmény magáért beszél, mindenkinek nagyon ízlett. Természetesen meg kell említenem, hogy senki ne várjon klasszikus fehér kenyeret, hanem inkább a lehető legjobb alternatívát.

Házi fenyér kenyér – Mara módra

Hozzávalók

15 perc pihentetés után szépen megkel

Elkészítése

  • A lisztkeveréket és az élesztőt egy nagyobb tálban keverd össze.
  • Add hozzá a vizet, a citromlevet és a kókuszzsírt majd kanállal vagy villával keverd össze 3-5 percig.
  • Formázd kicsit kenyér alakúra, majd kend meg a tetejét zsírral.
  • 15 percet hagyd kellni, a sütőt meglegítsd elő 210 fokra (légkeverés nélküli módban, lehetőleg alul-felül süssün).
  • Tedd a masszát kenyérformába (ha nincs, akkor tortaforma is jó) és süsd 30 percig.
  • 30 perc után vedd le a hőmérsékletet 180 fokra és további 30 percig mehet.
  • Amint kész vedd ki a formából és hagyd kihűlni, akkor fog visszapuhulni a héjja.
Hagyjuk kihűlni, hogy megpuhuljon
Bogyó Péter
Bogyó Péterhttps://www.bogyopeter.hu
Digitalizációs szakértő, podcast és videós műsorok házigazdája A nagysikerű HR Aktuálok és HRTV műsorok után, most saját podcastjével, a Digitális bennfentes adásaival segít a vezetőknek és cégtulajdonosoknak felkelteni az érdeklődésüket és segíteni elindulni a digitális átalakulás útján.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek