Férfi létemre otthonos vagyok a konyhában és szeretek is főzni, sütni. Az életmódváltásom egyik kulcseleme viszont betett a pék karrieremnek. Ugyanis mihez kezdjek a liszt nélküli életben. Szerencsére ma már kaphatóak gluténmentes lisztek, ráadásul konyhakészen. Gondoltam elmesélem kalandomat a fehér kenyérrel.
Az életmódváltásommal a liszt és a (gluténes dolgok, cukrok, laktózok) kikerült a fogyasztásból. Ennek egyenes következménye, hogy majd minden pékek és cukrászok által készült csoda lekerült életem étlapjáról.
Azonban a környezetemben többen is fogyasztanak például zsömléket, kenyereket – igaz, hogy ezek már szénhidrát csökkentett, gluténmentes, tejmentes, szójamentes, gabona-, és álgabona mentes, élesztőmentes, hozzáadott cukormentes, konjacmentes, mindenféle adalékanyagtól, színezéktől, aromától, ízfokozótól, tartósítószertől mentes, natúr, természetes lisztkeverékekből készültek. Így én is elkezdtem ezekből készíteni mindenféle finomságot: sütiket, palacsintákat és még pizzát is. Működött a dolog, sikere van!
A kenyérrel viszont nem jártam jól, mert a sütés után rám maradt az elfogyasztás feladata is. „Túl barna”, „túl kemény”, „túl sűrű’… hát igen, a friss, puha és ropogós fehér kenyéren nevelkedett magyar nemzetnek ez nagy kihívás. Végülis a kenyér lekerült a családi étlapról.
Pár napja Mara [Kovács Mara, a Testszerviz vezető konzultánsa] mesélte, hogy milyen jó fehér kenyeret sütött. Majd beavatott, hogy az eredeti receptből milyen véletlenek folytán alakult ki a Mara-féle fehérkenyér.
Még aznap beszereztem a hozzávalót és annak ellenére, hogy későn értem haza (és hogy a kenyérsütés nem egy 5 perces művelet) lelkesen álltam neki az alkotásnak. A receptet és pár képet a cikk végén megosztok veletek. Az eredmény magáért beszél, mindenkinek nagyon ízlett. Természetesen meg kell említenem, hogy senki ne várjon klasszikus fehér kenyeret, hanem inkább a lehető legjobb alternatívát.
Házi fenyér kenyér – Mara módra
Hozzávalók
- 1 tasak Éléskamra Vegán Házi fehérkenyér lisztkeverék (400 g)
- 1 tasak szárított élesztő (8-10 g)
- 400 ml langyosvíz
- 10 ml frissen facsart citromlé
- 30 ml folyékony kókuszzsír (amikor nincs otthon, akkor olívaolajat használok)
Elkészítése
- A lisztkeveréket és az élesztőt egy nagyobb tálban keverd össze.
- Add hozzá a vizet, a citromlevet és a kókuszzsírt majd kanállal vagy villával keverd össze 3-5 percig.
- Formázd kicsit kenyér alakúra, majd kend meg a tetejét zsírral.
- 15 percet hagyd kellni, a sütőt meglegítsd elő 210 fokra (légkeverés nélküli módban, lehetőleg alul-felül süssün).
- Tedd a masszát kenyérformába (ha nincs, akkor tortaforma is jó) és süsd 30 percig.
- 30 perc után vedd le a hőmérsékletet 180 fokra és további 30 percig mehet.
- Amint kész vedd ki a formából és hagyd kihűlni, akkor fog visszapuhulni a héjja.