fbpx
11.2 C
Budapest
2024. április 19. péntek

Testszerviz

Webáruház

Magnézium kisokos

A magnéziumról egyre több szó esik. A reklámok ontják a különféle változatokat. De tudjuk-e pontosan, hogy mire jó, vagy milyet válasszunk? Nem biztos, hogy a reklámok az igazi tájékozódási pontok. Ebben az írásban kis útmutatót kapsz!

- Hirdetés -

Mire is jó a magnézium? Miért fontos ásványi anyag?

Bőr, Csontok, Érrendszer, Fájdalom, Gyulladás, Idegrendszer, Immunvédelem, Pajzsmirigyműködés, Szellemi funkciók, Stressz, Várandósság, Vérnyomás. Ezek mind olyan területek, amikre jelentős hatással van!

A magnézium egy különösen fontos ásványi anyag, amihez elegendő mennyiségben táplálkozással jutni nehéz.

A stressz, sport, magas fitinsav-tartalmú ételek (magvak, teljeskiőrlésű gabonák, korpák stb.) és a kávé– és teafogyasztás is fokozhatja a magnézium kiürülését. Mindezek miatt a magnéziumhiány általános.

Ma Magyarországon az átlag ember 30%-os magnézium hiányban szenved.

Magnézium hiány

A magnéziumhiány különösen jellemzi az időseket, krónikus betegeket és a hiányosan táplálkozókat. Orvosok és betegeik elégedetten nézegetik az éves általános labor eredményeket, amelyen a legtöbb embernek a vérben mért magnéziumszintje a megadott intervallumba esik. Csakhogy a vérben mért magnéziumszint köszönő viszonyban sincs a szervezet magnézium tartalmával, a magnézium 99%-a ugyanis a sejtekbe zárva található (Caddell, 1968)” – Szendi Gábor cikkéből idézve

Pótlása szinte mindenki számára fontos. A Life Extension Foundation a magnéziumot az “új D3-vitaminnak” nevezi, mert éppen olyan fontos és éppen olyan gyakori a hiánya, mint a D3-nak.

A magnéziumkészítmények felszívódása azonban nagyon változó, és a legtöbbeknél hasmenést, laza székletet vagy más emésztési problémát okoz, ami többek között abból is következhet, hogy leköti a gyomorsavat, holott az alacsony gyomorsavtermelés eleve elég általános probléma.

(A reflux valójában nem gyomorsav túltengés, sőt nem ritka, hogy éppen az alacsony gyomorsav okozza azt is. A kialakult ún. SIBO és/vagy nem jól működő gyomorszáj miatt árad vissza gyomorsav a nyelőcsőbe, és emiatt tűnik úgy, mintha sok lenne a gyomorsav, még akkor is, amikor túl kevés.)

A magnézium szervetlen formái, mint a –szulfát, –oxid, –karbonát, –hiroxid alig hasznosulnak, viszont a leginkább hajlamosaknál képesek laza székletet vagy hasmenést okozni, és lekötik a gyomorsavat. (A nem felszívódott magnézium okozza pl. a hasmenést, ezért nem meglepő, hogy a rosszul hasznosuló fajták fogyasztásának eredményei hasmenés és egyéb bélrendszeri problémák lehetnek.) A szervetlen magnéziumok közül egyedül a –klorid, aminek egész jó hasznosulása van, és nem leköti, hanem kifejezetten segíti a gyomorsav termelését.

Elemi magnézium

Mi is az az elemi magnézium?

„A magnézium egy elem, és az „elemi” arra utal, hogy nem a magnéziumot tartalmazó vegyület súlyával, hanem a vegyületben található tiszta magnéziummal kell kalkulálni. Vannak kedves gyártók és kereskedők, akik képesek magnézium oxidot forgalmazni magnéziumpótlásra, és hogy ezt megtehetik, azt a terméket szorgalmasan vásárlók biztosítják. A magnézium oxidnak ugyanis jó, ha 4%-a hasznosul. Sajnos, sok pozitív eredményű vizsgálatban is ezt használják. Mi lenne, ha valóban jól hasznosuló formát alkalmaznának? Ezért mindenkinek csak a szerves formák ajánlhatók (biszglicinát, malát, taurát, citrát, stb.). A szerves formák magnézium tartalma 6-15% közt mozog. A legkevésbé a magnézium biszglicinát okoz erre érzékenyeknek hasmenést.”idézet Szendi Gábortól

A magnézium-biszglicinát a magnézium glicin aminosavval alkotott sója, így magnézium mellett glicinnel is segít ellátni a szervezetet.

Fokozza az inzulin hatékonyságát, jelentősen mérsékeli a glükóz – és így a szénhidrátok – vércukorszintet megemelő hatását. A kollagén is a magas glicintartalmának köszönheti jótékony hatásai nagyrészét: csökkenti a ráncokat, növeli a bőr rugalmasságát, fiatalítja és hidratálja a bőrt. Elősegíti a szervezet méregtelenítését, és hozzájárul a pihentetőbb alváshoz.

A magnézium jótékony hatásai

A magnézium rendkívül fontos szerepet játszik a szív és érrendszer működésében. Segít az érfalak ellazulásában, hiánya több esetben szívritmuszavarhoz vezethet.

Megfelelő pótlása támogatja a megfelelő vérnyomás kialakulását, illetve a szív működését támogatja.

Segíti a szervezet inzulinforgalmát, A magnézium segíti a glükóz beáramlását az izmokba, májba, szövetekbe. Hiányában a vércukorszint magas lesz, és a későbbi inzulinrezisztencia egyik kiváltó oka lehet.

Testünk magnézium tartalmának 60%-a a csontokban található. Magnézium hiányában csökken a csontok magnézium tartalma, növekszik a csontok lebomlása, így csontritkulás alakulhat ki. Megfelelő pótlással ez a folyamat megállítható, korrigálható.

A megoldás

A magnézium, az „új d-vitamin” szerves, elemi formában való bevitele rendkívül pozitív élettani hatásokkal bír. A múlt század végéhez képest a mai magnézium bevitel kb a felére csökkent. 3 dkg spenótban kb 150 mg magnézium található, ami a napi szükséges bevitel kb 40%-a. Van természetes megoldás. A zöldleveles saláták nagy mennyiségben tartalmaznak elemi magnéziumot.
Illetve a magnézium-biszglicinát a megfelelő forma a magnézium pótlására.

A cikkbeli idézetek Dr Szendi Gábor – Mindennapi elemünk a magnézium című írásából valók. A teljes cikket itt olvashatod!

Szerves ásványi anyagok, vitaminok az Egészség Webáruházban! Kattints a képre és nézz szét!

Testszerviz Webáruház hirdetés
Testszerviz Webáruház hirdetés




Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek