Gondoltam, hogy alkotok egy fincsi könnyű ebédet, körül néztem mi van itthon és máris jött az ötlet ehhez a cukkini recepthez! Az életmódváltáshoz kiváló induló recept! Próbáld ki, imádni fogod!
Hozzávalók:
- Kb. 30-40 dkg sült csirkemell húsa,
- vagy maradék főtt hús a vasárnapi levesből.
- 2db közepes cukkini
- 1 nagyobb fej lila hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg szép sonka (házi)
- 1db kápia paprika vagy kaliforniai paprika
- 1evőkanál kókuszolaj
- 2 doboz natúr krémes joghurt
- 1 tojás sárgája
- diónyi vaj
- 10-15 dkg jó fajta sajt
- só
- bors
- kurkuma
- petrezselyem
Elkészítése:
Karikázzuk fel szép vékonyra a megmosott cukkinit és egy külön tálban sózzuk, borsózzuk, és szórjuk meg kurkumával és hagyjuk állni.
Amíg áll a cukkini elkészítjük a rakottas részét.
A sonkát és a húst apróra vágjuk, majd kicsi kókuszolajon a sonkát megpirítjuk. Ha a sonka kész dobjuk rá a karikára vágott hagymát, és a paprikát, ezekkel még pirítsuk tovább. A legvégén tesszük hozzá a maradék húst és jól összeforgatjuk, majd fűszerezzük borssal, petrezselyemmel, sóval –óvatosan, mert a sonka már alapból sós. Pár pillanatig még összeforraljuk és készen is van.
Készítsük el az öntetet: keverjünk ki egy tojás sárgáját diónyi vajjal sózzuk, borsózzuk és keverjük simára a két pohárnyi joghurttal.
Vegyünk elő egy tűzálló tálat kicsit kenjük be olíva olajjal és tehetjük az első sort a karikára vágott cukkíniből. A húsos keverék felét simítsuk el a tetejére, és öntsük rá a joghurt egyharmadát, majd jöhet a következő réteg cukkini, húsos keverék és a másik harmad joghurt.
A legtetejére a maradék cukkini karikákat szépen elosztjuk, a maradék a joghurtba még belereszeljük a sajtot és ezzel megkenjük a tetejét. Ha maradt sajt azt még rá reszelhetjük.
Recept és fotó: Babos Kata, Testszerviz Konzultáns