Legtöbben az olasz és mediterrán konyha jeles fűszernövényeként ismerik az oregánót. Pedig a belőle készült olaj egy csoda. Nagyon vigyázni kell vele, mert iszonyúan erős, így csak hígítva fogyasztható. Gyógynövényként kifejtett hatása egyedülálló.
Az oregánót (szurokfű) a hagyományos kínai orvoslásban és népgyógyászatban gyógynövényként használták, és használják ma is láz, hányás, hasmenés, sárgaság és a legkülönfélébb bőrbetegségek, sebek kezelésére.
Európában főleg emésztésserkentőnek, köhögések, megfázások, influenza és mellkasi fájdalmak esetén köptetőként, valamint ízületi gyulladások enyhítésére és a menstruáció serkentésére fogyasztották.
Az oregánó olaj Omega-3 és Omega-6 helyes 1:3 aránya helyreállítja a gyulladásos folyamatokat, javítja a sejtek normál működését, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, vastagbélrák kockázatát.
Az oregánó emésztésre gyakorolt kedvező hatást az biztosítja, hogy nyugtatja az emésztőrendszer sima izmait, emiatt görcsoldó tulajdonsággal is rendelkezik.
Emellett az emésztőrendszer egyes parazitáinak a megszüntetésére is alkalmas lehet. A szurokfű legaktívabb természetes hatóanyaga a karvakrol, amely elősegítheti a nyálkás váladékok felszakadását.
Enyhítheti az orrmelléküreg- és a tüdőgyulladás kellemetlen tüneteit, eltüntetheti a szemölcsöket.
Gyógyászati felhasználása:
- Idegerősítő, fejfájás elleni, nyugtató hatású, fájdalomcsillapító.
- Már az ókortól köhögéscsillapító szerként is ismert volt.
- A szurokfűolajjal óvták meg az ételeket a mikrobás fertőzésektől.
- A szurokfűolaj erős antioxidáns
Erős parazitaölő hatás
Legfontosabb hatóanyagai:
Rendkívül erős hatású természetes antiszeptikus anyagok!
– Karvakrol (természetes karbolsav), amely gátolja a baktériumok, gombák, vírusok szaporodását.
– Timol (természetes monoterpén karbolsav), amely fertőtlenítő hatású, elsősorban a gombák szaporodását gátolja.