Kicsit furcsának tűnhet a cékla és csoki párosítás. Annak tűnt először a chili és csokoládé is, mégis megszerettük. Ezt a kombót is imádni fogod. Rendkívül egészséges, finom, és elbűvölsz majd vele mindenkit. Az életmódváltás néha megkíván kísérleteket. Ez nagyon jól sikerül!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 tojás
- 6 ek nyírfacukor vagy eritrit
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg darált mandula
- 150 g reszelt cékla
- 50 g kókuszzsír
- 100 g étcsokoládé (cukormentes), pici vízben felolvasztva
- 1/2 tk szódabikarbóna
- csipet só
A krémhez:
- 250 g Mascarpone (nem a zsírszegény, hanem a klasszikus)
- 2 tojás sárgája
- 2 ek nyírfacukor vagy eritrit
- 1/2 tk rumaroma
Elkészítés:
A megmosott tojásokat egyenként kettéválasztjuk. A sárgákat a nyírfacukorral/eritrittel habosra keverjük. Hozzáadjuk a csipet sót, az olvasztott kókuszzsírt, a pici vízzel felolvasztott étcsokit és homogénre keverjük.
A pucolt diót és mandulát ledaráljuk, alaposan elkeverjük benne a szódabikarbónát és hozzáadjuk a tojásos krémhez.
A céklát (nyersen) megpucoljuk és 150 g mennyiséget lereszelünk belőle. Ezt is belekeverjük a masszába.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd kisebb adagokban óvatosan a masszához keverjük.
Pici muffinformákat kibélelünk muffinpapírral, beleadagoljuk a tésztát, majd előmelegített sütőben kb 180-200 fokon tűpróbáig sütjük. Ha van több muffinformánk és légkeveréses sütőnk, akkor az egész mennyiség kisüthető egyszerre, ha nincs, akkor két-három adagban egymás után.
Miközben sül a tészta, elkészítjük a krémet. A tojássárgákat először kikeverjük a nyírfacukorral/eritrittel és a rumaromával, majd hozzáadjuk a Mascarponét és krémesre keverjük.
A kész kis muffinokat minimum langyosra hűlni hagyjuk, majd a tetejükre a mascarponés krémből habnyomó segítségével habrózsákat készítünk. Díszíthetjük még cukormentes csokoládé-pasztillával is.
Kitűnő finomság baráti vagy családi sütizéshez hétvégére, de vendégváróként is megállja a helyét.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Köszönjük a csodás receptet és képeket Ábrahámné Bergmann Annának!