fbpx
12.6 C
Budapest
2024. április 23. kedd

Testszerviz

Webáruház

Brokkolikrémleves Kalória-Tudatosan

Az alábbi remek ételt 2 féle módon is megmutatjuk. Az egyik a hagyományos, kalóriában gazdagabb változat, a másik a „kalóriatudatos” formája. Mind a kettő kiváló leves, ugyanakkor, ha a kalóriákat számolod, akkor a másodikat ajánljuk! Jó étvágyat!

- Hirdetés -

A recept a Kalóriatudatos szakácskönyvben található meg!

Hagyományos Elkészítés

1730 Kcal
1 főre: 432 Kcal

Hozzávalók:

  • 1 fej brokkoli (kb. 1 kg=1000 gramm), 1 db krumpli (kb. 50 gramm),
  • 2 dl habtejszín (200 gramm, 30%-os) , 1 dl tejföl (100 gramm, 20 %-os),
  • 3 ek. liszt (45 gramm),
  • 1 liter csontleves, vagy 1 liter víz és 2 db húsleves kocka, 1 tk. só (10 gramm),
  • 1 kk . bors,
  • 0,5 kk. szerecsendió,
  • 15 dkg pirított kenyérkocka.

Elkészítés:

A brokkolit rózsáira szedem, alaposan megmosom, ha túl nagyok lennének fel is aprítom kisebbre, a lényeg, hogy fel legyen aprítva. Ezután a krumpli következik: meghámozom, felaprítom 1-2 cm-es kockákra. de nem kell törekedni a nagyon finomra aprítással, mert úgyis jön a botmixer…

Egy legalább 2 literes, de inkább kicsit nagyobb lábasba bele- teszem a rózsáira szedett vagy fel is aprított brokkolit, a felaprí- tott krumplit és annyi csontlevest öntünk hozzá, hogy éppen csak ellepje.

Felteszem főni. Kb. 20 perc alatt a brokkoli is, krumpli is puhára fől, ekkor félrehúzom a tűzhelyről és botmixerrel elpé- pesítem az egészet.
Most hozzáadjuk az 1 tk. sót, az 1 kk. őrölt fekete borsot és   a fél kk. őrölt szerecsendiót, és hozzáöntjük az 1 literből még hátralévő csontlevest, felforraljuk, majd egészen lassú forrásra mérsékeljük a tűzhely melegét.

Közben az 1 dl tejfölben elkeverjük a 3 ek. lisztet ügyesen, türelmesen, hogy csomómentes legyen. Ha ezzel megvagyunk,  a készülő levesbe öntjük a 2 dl tejszínt, elkeverjük, majd rögtön utána a lével kissé felhígított lisztes tejfölt lassan csurgatva, folyto- nos keverés mellett. 5 perc alatt összeforraljuk az egészet.

Pirított kenyérkocka jár hozzá hagyományosan, de bármilyen egyéb, levestészta is tehető bele.

Kalória Tudatos Elkészítés

856 Kcal
1 főre: 214 Kcal

Hozzávalók:

  • 1 fej brokkoli (kb. 1 kg=1000 gramm), 1 db krumpli (kb. 50 gramm),
  • 2 dl főzőtejszín (200 gramm, 12%-os),
  • 1 liter csontleves, vagy 1 liter víz és 2 db húsleves kocka, 1 tk. só (10 gramm),
  • 1 kk . bors,
  • 0,5 kk. szerecsendió,
  • 10 dkg pirított kenyérkocka

Elkészítés:

A brokkolit rózsáira szedem, alaposan megmosom, ha túl nagyok lennének fel is aprítom kisebbre, a lényeg, hogy fel legyen aprítva. Ezután a krumpli következik: meghámozom, felaprítom 1-2 cm-es kockákra. de nem kell törekedni a nagyon finomra aprítással, mert úgyis jön a botmixer…

Egy legalább 2 literes, de inkább kicsit nagyobb lábasba bele- teszem a rózsáira szedett vagy fel is aprított brokkolit, a felaprí- tott krumplit és annyi csontlevest öntünk hozzá, hogy éppen csak ellepje.

Felteszem főni. Kb. 20 perc alatt a brokkoli is, krumpli is puhára fől, ekkor félrehúzom a tűzhelyről és botmixerrel elpé- pesítem az egészet.

Most hozzáadjuk az 1 tk. sót, az 1 kk. őrölt fekete borsot és   a fél kk. őrölt szerecsendiót, és hozzáöntjük az 1 literből még hátralévő csontlevest, felforraljuk, majd egészen lassú forrásra mérsékeljük a tűzhely melegét.

Ezt követően a készülő levesbe öntjük a 2 dl tejszínt, elke- verjük, kevergetjük türelmesen, mert most csak a tejszín sürítő hatása fog érvényesülni, így kissé hígabb levest kapunk, de finomságra talán még jobb is. Kb. 10 perc alatt összeforraljuk az egészet.

Pirított kenyérkocka jár hozzá hagyományosan, de bármilyen egyéb, levestészta is tehető bele.

Praktikum: Habarás

Az ételek sűrítésének az a módja, amelyben megtakarítjuk az olaj vagy vaj, netán zsír kalória tartalmát, amit a rántáshoz hasz- nálnánk fel. Habaráshoz általában tejfölt, kefírt vagy joghurtot használunk. Ebben keverjük el a megadott mennyiségű lisztet. (Ez általában 4 főre készülő, sűrítendő étel esetében 3-6 ek. liszt, tehát 45-90 gramm), majd a sűrítendő étel levével kétszeresére hígítjuk, csomómentesre elkeverjük és úgy csurgatjuk a sűrítendő ételhez, állandó keverés mellett. A habarás kalória megtakarítóbb formája, amikor (nem túl gyakran) egyszerűen vízben keverjük el a habaráshoz szánt lisztet csomómentesen, és úgy használjuk fel.

Forrás: Kalória Tudatos Több, Mint Szakácskönyv

Jó étvágyat a leveshez!

Brokkolikrémleves Kalória-Tudatosan

dr. Kollai Balázs
dr. Kollai Balázshttp://www.maposz.hu
Dr. Kollai Balázs, a Magyarországi Praktizáló Orvosok Szövetségének (MAPOSZ) elnöke és a Praxis folyóirat főszerkesztője.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek