fbpx
14.9 C
Budapest
2024. március 29. péntek

Testszerviz

Webáruház

Mi az allergiás nátha és mit tehet ellene a páciensem?

Mit jelent az, hogy allergiás vagyok?

Akkor mondjuk, hogy allergiás vagy, hogyha a szervezeted a szükségesnél nagyobb mértékben próbálja megvédeni magát olyan anyagoktól, amelykre a legtöbb ember szervezete rá se ránt. Ezek az anyagok az allérgének, a szervezet túlzott reakciója, „túlreagálása” az allergia.

- Hirdetés -

Mi történik ilyenkor a szervezetemben?

Amikor az allergénnel találkozik a szervezeted, egy hisztamin nevű anyagot választ ki, és küldi a vélt behatolás helyére a nem kívánatos betolakodók megsemmisítésére. Ennek a „téves harcnak” a következményei okozzák azokat a tüneteket, amelyek megkeserítik az allergiás személy életét.

A pollen „dől” a médiából, de én télen is sokszor érzem az orrcsurgós panaszaimat. Akkor?
Sajnos, nemcsak a virágzások, a „pollen szezon” idején, tehát tavasz-nyár-ősz idején vannak allergének, hanem bizony télen is, hidegben is. A szervezet számára allergént jelenthet a lakásban a por, a zuhanyozóban itt-ott megbúvó szennyeződések, a kedvenc-ként tartott állatok szőre, nyála, de bizony ürülékük is. A házi por a legalattomosabb, mert megtapad az ágyneműn, a függönnyön, a bútorok huzatjain, a szőnyegen és sok mindenütt másutt is.

Hogyan tudom megelőzni vagy legalábbis elkerülni az allergiás náthát, szemgyulladást?

Sehogy sem előzhető meg, hogy az allergiás reakció kialakuljon és a szokott tüneteket okozza. Csak azt lehet tenni, hogy igyekezzünk elkerülni azokat a körülményeket, tényezőket, amelyek legáltalánosabban az allergiát „ki szokta hozni”. Ezek a lehetőségek egyik részben olyanok, amit aktívan, tehát ténylegesen elhatározás szerint önmaga megtehet „cselekvően”. Másik része a lehetőségeknek a külső körülmények, külső tényezők elkerülése, passzív távoltartása magunktól, vagy távolmaradásunk ezen tényezőktől.
Mit tehetek tehát aktívan az allergia ellen? És mit a körülményekkel szemben?
Pollen szezonban tartsuk csukva az ablakot, állataink simogatása, gondozása után mossunk kezet, hogy a víz „levigye” a pici porszemeket, amelyekben az allergén rejtőzik, lefekvés előtt zuhanyozzunk le, hogy a bőrünkről, hajunkról a napközben rátapadt láthatatlan porszemeket eltávolíthassuk.

A körülmények közül azokat kell szem előtt tartani, amelyek ismerten „rásegítenek” az allergéneknek az „aljas tevékenységük” kifejtésére. Ilyenek a következők: különféle spray kiszerelésű testápoló, napellen védő, rovar távoltartó hatóanyagok, a dohányfüst, a fatüzelésű kályha füstje, a hideg hőmérséklet, a „csúzos” ködös nedves idő, de még gyakran a szeles idő is. Hacsak tehetjük, ezeket a tényezőket, anyagokat és körülményeket igyekezzünk elkerülni.

S ha mindez nem oldja meg a bajaimat, mit léphetek?

Orvoshoz fordulni érdemes, aki alapos vizsgálat (leginkább sok-sok kérdésből álló körülmény-kórelőzmény tisztázás) után el tudja végeztetni azokat a labor vizsgálatokat, amelyek ma már a vérben keringő ellenanyagok kimutatása alapján tudják beazonosítani a tényleges allergéneket és így meghatározható a legjobb kezelés. Ma már sok hatásos készítmény rendelkezésre áll. A vizsgálat előtt mindenképp hasznos és érdemes kitölteni az „Allergiás rhintis tesztet”.

Forrás: MAPOSZ – Praxis folyóirat

dr. Kollai Balázs
dr. Kollai Balázshttp://www.maposz.hu
Dr. Kollai Balázs, a Magyarországi Praktizáló Orvosok Szövetségének (MAPOSZ) elnöke és a Praxis folyóirat főszerkesztője.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek