Az általunk ismert sütőtök krémleves közül ez jött be a legjobban. Garantáltan gluténmentes, egészséges, tápláló és bármilyen furcsán is hangozhat, a nyári melegben hűtve is tálalhatjuk.
Hozzávalók a különleges sütötök krémleveshez:
- 1 kisebb sütőtök
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- kókuszzsír, só
A levesbetéthez:
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1 közepes cékla
- kókuszzsír
Elkészítés:
A sütőtököt lehámozzuk, magtalanítjuk és felkockázzuk. A vöröshagymát megpucoljuk, apróra szeleteljük és evőkanálnyi kókuszzsíron egy nagyobb serpenyőben ledinszteljük. Rádobjuk a sütőtököt, ízlés szerint megsózzuk és lefedve kb negyed óráig félpuhára pároljuk.
Közben lehámozzuk a céklát, megpucoljuk a sárgarépát és mindkettőt vékony csíkokra gyaluljuk.
Kevés kókuszzsíron egy másik serpenyőben szintén félpuhára pároljuk.
A megpuhított sütőtököt szükséges mennyiségű forralt vízzel leturmixoljuk és levesestálba töltjük.
Tálaláskor hozzáadunk egy-két evőkanálnyi cékla-répa csíkocskát és meglocsoljuk hidegen sajtolt tökmagolajjal.