fbpx
10.1 C
Budapest
2021. szeptember 22. szerda

Testszerviz

Webáruház

Chlodnik – jégbehűtve tálaljuk

Chlodnik Erdély kedvenc levese

Hozzávalók (4 adag):

  • 5 szem apró, zsenge cékla (50 dkg)
  • 8 dl víz
  • só, bors
  • 4 szem szegfűszeg
  • 4 szem szegfűbors
  • 1 teáskanál egész római kömény
  • 1 teáskanál egész koriander
  • 4 szelet friss gyömbér
  • 1-2 evőkanál édesítő (stevia pl) ízlés szerint
  • 1 nagy kígyóuborka, lereszelve
  • 1 csokor újhagyma, vékonyra karikázva
  • 9 dl (2 nagy doboz) kaukázusi kefír
  • 1 nagy csokor kapor, finomra aprítva
  • esetleg: néhány csepp zöldcitrom

Elkészítése:

A céklát meghámozzuk, és apró kockára vágjuk.

- Hirdetés -

Egy szemet félreteszünk, azt majd később fogjuk csak használni.

A vizet felforraljuk, beletesszük a felkockázott céklát, sót, borsot, majd hozzáadjuk a fűszereket: a szegfűszeget, szegfűborsot, római köményt, koriandert, gyömbért.

A fűszereket lehetőség szerint csomagoljuk egy kis gézdarabba (vagy teatojásba), mert ezeket el kell majd távolítani.

Az stevia (vagy más édesítő, pl. xillit, méz) is jöhet a főzőléhez.

Erős lángon, kb. 15 percig főzzük, amíg a cékla megpuhul, a levet forraljuk kissé el.

A legvégén hozzáadjuk a maradék egy szem felkockázott céklát (ettől egyrészt szebb lesz a színe, másrészt így friss, ropogós cékla is kerül bele, ez főleg a mostani, zsenge, nyári cékláknál működik jól.

Ezt a céklás, fűszeres főzetet kissé lehűtjük (szobahőmérsékletűre).

Egy nagy tálba tesszük a felkarikázott újhagymát, és a (héjastul) lereszelt uborkát. Ráöntjük a kaukázusi kefírt (vagy natúr joghurtot), majd erre öntjük a a céklás levet, és összekeverjük. Hozzáadjuk a kaprot is.

Ízlés szerint tehetünk bele pár csepp zöldcitromlevet.

Jégbe hűtve tálaljuk.

Jó étvágyat ehhez a kellemesen üdítő leveshez!

Forrás:chiliesvanilia.hu

Előző cikkMiccs – Erdélyből
Következő cikkSajtos karfiolgolyó

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

156RajongókTetszik
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek