fbpx
7.2 C
Budapest
2024. március 19. kedd

Testszerviz

Webáruház

Narancsos-szezámos sült cékla

cékla ugyancsak alulértékelt zöldségünk, többnyire ecetes saláta készül belőle, pedig ennél sokkal többet tud, rengeteg módon felhasználható ez a kimondottan olcsó és nagyon egészséges zöldség, ami az őszi-téli kínálat egyik alapdarabja. Kóstoljátok meg sütve, narancsos-mézes változatban, ropogós szezámmaggal!

- Hirdetés -

A szürke, komorabb, nyirkosabb napokon mindenki vágyik egy jó kis melengető, fűszeres, színes fogásra, ami persze nem nehéz, de laktató, egészséges és finom – és a sült cékla éppen ilyen. A sütés közben az íze intenzívebb és édesebb lesz, a benne lévő cukor kissé karamellizálódik, isteni finom köretként, salátába téve vagy csak magában is, és szuperegészséges, ha csak vas- és kalciumtartalmát tekintjük, nőknek kötelezővé kellene tenni a fogyasztását, mert csökkenti a vérszegénységét és erősíti a csontokat.

Bármivel lehet fűszerezni, de egy kis narancslével, mézzel, római köménnyel és szezámmal egészen csodás lesz, egyszerre édes, sós, ropogós és puha, miközben olcsó és egyszerű, ám azt azért jó tudni, hogy a céklával érdemes kesztyűs kézzel bánni, vagyis gumikesztyűt használni a készítésekor, ha nem akarjuk, hogy a kezünket összefogja, de ha ez elmarad, egy nap alatt eltűnik a bíborszín a kezünkről…

Hozzávalók:

  • 60 dkg cékla
  • fél narancs leve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • kevés méz (elhagyható)
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt bors
  • 3 evőkanál szezámmag

Elkészítés:

A céklákat meghámozzuk, ujjnyi szeletekre, majd csíkokra vágjuk, és sütőpapírral fedett gáztepsire tepsire tesszük. A narancs levét kifacsarjuk, hozzáadjuk az olívaolajat, a mézet, a római köményt, a sót, borsot őrölünk hozzá, elkeverjük, a céklára öntjük, és alaposan összeforgatjuk. Meghintjük a szezámmaggal, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 20 percet sütjük, majd összeforgatjuk, és még 10-15 percre visszatoljuk, és illatosra, karamellizáltra sütjük.

Forrás: www.cookta.hu

Jó étvágyat!

Narancsos-szezámos sült cékla

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek