fbpx
9.6 C
Budapest
2024. április 24. szerda

Testszerviz

Webáruház

Gluténmentes pita lisztkeverékekből

EGÉSZSÉGES PITA KENYÉR HELYETT

- Hirdetés -

A képen látható pitákat gluténmentes lisztek keverékéből sütöttük. Ha valaki jártas az otthoni, adalékanyagmentes kenyérsütésben, annak az elkészítése nem okoz gondot. Aki nem jártas a gluténmentes kenyérsütésben, annak most eláruljuk a titkot. A gluténmentes pita sütésének nagy titka a hőmérséklet. A megkelesztett és formált tésztát, nagy hőmérsékleti sokknak kell kitenni és felfújódik mérgében. Mi a képeken látható pitákat 250 fokos hőmérsékleten, a sütőnk legmagasabb hőmérsékleti fokán sütöttük. A légkeverést is rákapcsoltuk.

Ezeket a kenyérkéket lényegében nem lehet elrontani, mert fokhagymával bekenve, a világ legfinomabb laposkenyereként is fogyaszthatjuk. Nem kell a zsebeket okvetlen kialakítani, megtölteni. Lapos kenyérként főzelékeink, zöldségételeink kísérője lehet, csak ne felejtsük el fokhagymás vegán zsíradékkal megkenegetni. Akár krémes növényi sajtok, humuszok mártogatott falatkája is lehet.

A sütőben a kenyerek szépen felfújódnak, látványosan sülnek, de korántsem annyira pufik, mint búzalisztből készült társaik. A zsebek könnyedén kialakíthatók, a kenyérkék jól megtölthetők. Kissé fajsúlyosabbak és intenzívebb ízűek, bolyhosabbak, táplálóbbak hagyományos társaiknál. Teljes kiőrlésű lisztekből készülnek, ásványi anyagokban gazdagok.

Mi ebből a lisztkeverékből gyakorta sütünk bagett formájú kenyeret is. A bagett kenyerek jól elállnak, pirítva akár egy hét után is finomak, de a pitákról ez nem mondható el. Ezek a zsebes kenyerek frissen fantasztikusak, de a kimaradók másnapra könnyebben kiszáradnak. Érdemes belőle annyit készíteni, amennyi éppen elfogy, vagy alaposan, légmentesen kell elcsomagolni a hűtőbe, másnap kissé melegítve felhasználni.

A receptben 3 nagyobb vagy 4 kisebb pita hozzávalóit adjuk meg.

A PITA HOZZÁVALÓI

20 dkg gluténmentes lisztkeverék:

     5 dkg barna rizsliszt

     5 dkg hajdinaliszt / cirokliszt / kendermagliszt

     5 dkg kölesliszt

     5 dkg tápiókakeményítő

1 tasak szárított élesztő (7g)

1 kiskanálnyi só

0.5 l meleg, de nem forró víz

1 evőkanál útifű maghéj

1 evőkanálnyi olvasztott kókuszzsír

Hozzávalókat itt találod!

A PITA ELKÉSZÍTÉSE

1. A kézmeleg vízhez keverjük hozzá az útifű maghéjat és 10 percre tegyük félre, amíg megkocsonyásodik, sűrű, szinte egyben mozgó zselévé alakul.

2. Egy hagyományos méretű sütőtepsi alját béleljük ki papírral.

3. A liszteket mérjük ki, keverjük össze alaposan és adjunk hozzá minden más száraz hozzávalót is.

4. A kókuszzsírt olvasszuk meg.

5. A megzselésedett útifüvet adjuk a száraz hozzávalókhoz és gyúrjunk belőle rugalmas, formázható tésztát. A lisztek eleinte nehezen veszik fel az útifű nedvességét, legegyszerűbb és leghatékonyabb ilyenkor kézzel dolgozni.

6. Amikor a tészta már összeállt és majdnem késznek nyilvánítjuk, öntsük rá az olvadt kókuszzsírt és azt is dagasszuk bele. Ilyenkor lehet még alaposan megdagasztani gépi dagasztókarral, de kézzel is folytathatjuk a dagasztást, amíg az edény falától simán, fényesen elváló tésztát kapunk.

7. A piták helyét a tepsiben kissé lisztezzük alá.

8. Harmadoljuk el a tésztát és a kilisztezett helyre helyezzük el őket a tepsiben. Itt a tepsiben a kezünkkel, nagyon gyengéd mozdulatokkal lapítsuk és formáljuk a tésztát. Ne nyomorgassuk, nagyon finoman bánjunk vele, mert az agyonnyomorgatott tészta nem puffad fel.

Lehet, hogy nem lesz hajszálpontosan kör alakú, de ez az ízén nem változtat.

9. A tepsit takarjuk le és 25 percig kelesszük a tésztát.

10. Most kapcsoljuk be a sütőt, mire a kenyérkéink megkelnek, bemelegszik a sütő is.

Forró sütőben sütve körülbelül a 7-8. perctől kezdenek felpuffadni. Süssük nagyjából 15 percig vagy amíg látványosan megpirulnak.

11. A pitákat hűtsük ki.

Vágjuk le a tetejüket és a kezünkkel rásegítve alakítsuk ki, tágítsuk ki a zsebeket. Nem baj, ha amikor levágjuk a tetejét úgy tűnik, mintha nem lenne lyukas a belseje, mert a zsebek pillanatok alatt, könnyedén kialakíthatók.

12. Töltsük meg zöldségekkel, vegán sajtokkal, húspótlókkal.

Megjegyzés:

* A leírt hozzávalókból kenyérsütőformában, bagett formában kenyeret is süthetünk.

Mi ebből a lisztkeverékből mindig nagy mennyiséget keverünk be és a kenyereink alapjául használjuk.

Forrás – bulkshop.hu

Jó étvágyat!

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek