fbpx
6.7 C
Budapest
2024. április 26. péntek

Testszerviz

Webáruház

Az eszem megáll…

Már több alkalommal láttam az alábbihoz hasonló esetet és eddig megálltam szó nélkül. Most vasárnap azonban újra találkoztam ezzel a dologgal és bevallom némileg felbőszített.

- Hirdetés -

A kondi teremben, ahol edzeni szoktam egy jól elhízott legény (volt rajta legalább 35 kiló felesleg) egy cingár srác utasításai alapján 4 ütemű fekvőtámaszokat igyekezett a tőle telhető legjobb színvonalon kivitelezni. Amikor fekvőtámasz pozícióba ért, a nagy hasa a földre nyomódott, majd onnan „feltápászkodott”, taps a fej fölött és ezt ismételgette. A feje lángolt már a 3. után, keze lába remegett, szakadt róla a víz és attól tartottam, hogy hamarosan szívroham végez vele.

Ezt követően újabb „szenzációs” mutatvány következett. A cingár odavezényelte egy kb 80 cm magas dobozhoz, amire felrakta fél lábát és megpróbált a másikkal fellépni mellé. Ez úgy, ahogy sikerült, ugyanakkor a térd ízületek ropogása minden alkalommal jól hallható volt. 

Eddig bírtam követni, aztán inkább nem is néztem. A cingárról kiderült, hogy személyi edző, a testes srác pedig a személyi edzett volt.

Nem értem, hogy miért kell az ilyen fizikai állapotban lévő embereket szó szerint kínozni? Hát nem világos, hogy ekkora túlsúllyal végzett megerőltető edzés sokkal inkább ront a helyzeten, mintsem javítana. (Nem beszélve az ízületeket érő extra sokkról!)

Ez egy hatalmas stressz és sokk a szervezetnek. Erre persze úgy reagál, hogy a stressz elleni védekezésként zsírokat halmoz fel. Valamennyi víz eltávozik az elején, aztán jönnek a plusz kilók. Pedig mozog, sportol, „szakember” irányítja, aki nyilván tudja. Hát nem! A cingár nem tudja!

Először a test dinamikus egyensúlya felé kell a testet elindítani, könnyű séták, gyaloglás, enyhe túra, helyes életmód és táplálkozás kialakítása, jelentősebb súly leadása ezek által. Aztán egyre többet bír és igényel a test, egyre intenzívebb mozgást akar, és akkor jöhet a fokozatosan növekvő intenzitású edzés.

Persze sok vékony embernek nem reális, hogy mekkora megterhelés a túlsúllyal végzett erőltetett edzés. Ők ezt soha nem tapasztalták. Vegyen csak valaki a hátára 4-5 karton ásványvizet és menjen vele futkározni. Majd megtudja!

A nulladik lépés a test rendbe hozása, tehermentesítése, hogy alkalmassá tegyük az intenzív használatra. Amikor lefogytam már vagy 20 kilót, akkor éreztem azt, hogy a séta mellett igényem kezd lenni némi futásra, edző terembe járásra. És ahogy egyre jobb állapotba kerültem, egyre többet bírtam és egyre több mozgásra volt igényem.

A helyes sorrend – helyes táplálkozás, a test állapotának megfelelő mozgás, majd a fizikai állapot javulásával arányosan növelhető a fizikai terhelés. Legyél egészséges és a test minden mutatójában az optimális felé fog mozdulni. Optimális testsúly, energia szint, mozgás igény, ízületek állapota és még sorolhatnám.

Nagyon nagyra értékelem, ha valaki a jobb közérzet érdekében tesz. Azt is, ha valaki végre elszánja magát a változásra. Amit nem szeretnék, az az, hogy ezek az emberek csalódjanak, és azt mondják: „ez genetikai adottság, nem lehet változtatni, nincs igazi megoldás”.


De van!

Mi a Testszerviznél azért dolgozunk naponta, hogy segítsünk mindazoknak, akik jobb állapotot akarnak.

Itt vagyunk, szívesen segítünk!

JELENTKEZZ MOST!

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek