fbpx
16.5 C
Budapest
2024. április 30. kedd

Testszerviz

Webáruház

Az esztétika és a színek szerepe az életben

Kétségkívül mindenki, ha meghallja azt a szót, hogy esztétikus, akkor egy számára nagyon vonzó, szép, sőt, egyenesen szemet gyönyörködtető dologra vagy emberre gondol. Olyan valamire vagy valakire, ahol vagy aminek, akinek a társaságában szívesen van.

- Hirdetés -

Ösztönösen vonzódunk a széphez, és minél több időt szeretnénk esztétikus környezetben tölteni. Attól mindig jobban érzi magát az ember.

Mert egy olyan környezetben, egy olyan helyen, ami csúnya, rendezetlen, málik le a festék a falról, koszos a padló, áll a por a bútorokon, a dolgok szanaszét vannak, olyan helyeken, ahol nem kéne, hogy legyenek, vagyis rendetlenség van, és még kellemetlen szagok is vannak, nem érezzük jól magunkat. Egy ilyen helyről azonnal menekülnénk.

De egy olyan helyen, ahol frissen van festve a fal, vagy csak egyszerűen vigyáztak rá, ahol minden tiszta, a dolgok a helyükön vannak, el vannak rakva, ahol nincs semmi felesleges, ahol netán olyan tárgyak vannak elől, amik odavonzzák a tekintetet, és friss illatokat érezni, szívesen tartózkodunk. Sőt, nehéz is „kirúgni” onnan az embert. Mert egyszerűen nem akar elmenni onnan. És visszavágyik.

Ilyen egy esztétikus hely.

Nem véletlenül, ha elmész egy 4 csillagos szállodába, vagy akár egy 5 csillagosba, ott minden nagyon tiszta, szép, rendezett, nincs semmi felesleges, csak ami funkciójában szükséges, hogy ott legyen, és ami szépséget nyújt. Egy ilyen helyen igazán jól érzi mindenki magát, és örökre megmarad az emlék.

Esztétikus persze nem csak egy környezet lehet. Ugyanúgy rabul ejthet a szépsége egy embernek, legyen akár nő, akár férfi, és persze ne feledkezzünk meg a táskákról, ruhákról, cipőkről, az otthonunk bútorairól, vagy akár a vagány autókról.

Ebben a világhírű svéd bútorbolt például vérprofi. Ha végigmész a felső szinten, ahol a bemutatótér van, biztosan leülsz az egyik kanapéra időzni egy kicsit. Esztétikusan vannak berendezve szobák, ami beindítja a fantáziádat, az álmaidat, és máris ott találod magad, hogy azt képzeled, ott élsz, ott iszod meg a reggeli kávédat, játszol az asztalnál társasjátékot a családdal, a fotelben olvasol egy regényt vagy hallgatsz egy lágy zenét.

Ha az otthonunkról van szó vagy a munkahelyünkről, ahol a legtöbb időnket töltjük, különösen fontos, hogy ott jól érezzük magunkat.

Ahhoz, hogy valami vagy valaki esztétikus legyen, nem mindig pénz kérdése.

Egy szobában el lehet pakolni a felesleges holmikat – sőt, ki is lehet dobni őket -, tisztán lehet tartani a helyet, és sokszor a legegyszerűbb megoldások lesznek a legnagyszerűbbek.

Mi az otthonunkban igyekszünk erre figyelni, és ha kezd rendetlenség lenni, ami könnyen előfordul, hiszen két gyermekünk van és ráadásul az otthonunk részben a munkahelyünk is, akkor rendet csinálunk.

Mivel az alkotás – festés, zenélés, írás – a mindennapjaink része, ez elengedhetetlen, mert alkotni megfelelő környezetben jó. Igazából bármilyen munkához vagy szabadiős tevékenységhez ez elengedhetetlen. De ahhoz is, hogy a hétvégi reggelinél úgy érezze magát az ember, mint egy szállodában, hiába „csak” valami egyszerű de egészséges étel szerepel a család étlapján.

Ha igazán esztétikus helyet szeretnél, akár otthon, akár a munkahelyeden, azt egyszerűen meg tudod csinálni. Csak a legszükségesebb dolgokat tartsd meg, és azoknak keress olyan helyet, hogy funkciójukat elláthassák. A rendtartás elengedhetetlen, a tisztaság is. Nem kell lakberendezőt hívni, de azért az sem árt, hogy a bútorok szépek és összeillőek legyenek, a te stílusodnak megfelelőek.

A színek vidámságot hoznak minden helyre. Szép magyar anyanyelvünk nagyon kifejező, mert ha például „borús a hangulatunk”, akkor nem a legjobban érezzük magunkat, nincsenek éppen színek az életünkben. Ha pedig valaki „színesen látja a világot”, akkor ő vidám, jókedvű, fülig ér a szája, és tele van energiával, élettel.

Sokszor előfordul, hogy külső segítség kell ahhoz, hogy valaki hangulata jobb legyen, vagy ha már eleve jó, akkor még jobban érezze magát.

Mi ezt az alkotással érjük el könnyen saját magunkon is, és a résztvevőinknél is. De nem feltétlenül saját magad kell alkoss egy képet. Mi, a Képesvagy stúdiójában személyesen és online formában is segítünk az embereknek, hogy saját maguk is képesek legyen elkészíteni esztétikus festményeket magas minőségben. Ezzel az önbizalom s megnő, és egy jó nagy adag esztétika is létrejön.

Lehet, hogy neked is megtetszik egy kép, akár egy fotó kinagyítva, vagy egy festmény, és azt akasztod ki a falra.

Az, hogy milyen témát választ valaki, meg fogja adni a kép hangulatát. És így a színek is. Mert lehet az egy vidám téma, de ha túl szürke, akkor mégsem lesz annyira vidám. Viszont, ha élénk színei vannak, akkor még vidámabb lesz. Mi ezért mindig vidám témákat festünk élénk színekkel.

Azt se felejtsük el, amit észrevettünk a sok száz kép megfestése közben, hogy az az emelkedett érzelmi állapot, ahogy érzi magát a festő miközben megfesti a képet, valamilyen úton-módon „átjön” a festményen, és örökre megmarad benne. Így abban, aki éppen nézi a képet, szintén jó érzéseket kelt. Ezáltal lehet feljebb vinni valaki érzelmi állapotát.

De erre nem csak egy otthonban vagy a munkahelyen van szükség. Különösen olyan helyeken, ahol elkél egy kis vidámság, egy kis öröm, egy kis szín.

Mi ezért tartottunk az elmúlt években több alkalommal is adományozásokat.

2017. decemberében 50 db festmény adtunk a szolnoki Hetényi Géza kórháznak. Kaptunk is visszajelzéseket, hogy milyen jó a betegeknek is, és az ápolóknak is, hogy feldobja a helyet és ezáltal a hangulatukat.

A következő években 5 festményvásárt is tartottunk jótékonysági céllal. Hármat az Opera of the Nature – ma már Magyar Tavak Fesztiválja – gálaestjein, ami az egyik legszínvonalasabb komolyzenei fesztivál, ötvözve a zenét és a természetet. A többi vásárt a szolnoki stúdiónkban tartottuk, amin gyerekek kutyás terápiás kezelésére gyűjtöttünk, valamint a megyénkben lévő Bűnmegelőzési Alapítványt támogattuk.

A festményadományozásokat is folytatva 2019-ben 99 db festményt adományoztunk a Szolnoki Kistérség Idősek Otthonai és a Családok Átmeneti Otthona számára. Ez is olyan hely volt, ahol szükség van az esztétikára, hogy emelje az emberek lelkét.

A legutóbbi adományozásunk pedig 2021 őszén volt, amire nem csak mi magunk adtunk 100 festményt, de a résztvevőink és a közösségünk tagjai maguk is 31 festménnyel bővítették ezt ki, hogy országos szinten gyermekotthonok lakóihoz kerüljenek a vidám, színes festmények.

Az átadón pedig még egy extra ajándék is várta az amúgy is meglepődött és meghatódott gyerekeket. Mi magunk egy rajzos feladattal készültünk, hogy a gyerekek is megtapasztalhassák, hogy milyen érzés az alkotás. A rajzos feladatunk nem volt hétköznapi, mivel a gyerekeknek az instrukcióinkat követve kellett rajzolniuk, amiről először nem tudták, hogy mi lesz.

Szép lassan mindenki elkezdett rájönni, hogy mi is kerekedik ki a papírokon: egy ló! A tátott szájak a végén számunkra nem voltak meglepőek, mert mi tudtuk, hogy mit fogunk kihozni a gyerekekből, de ők nem. A legnagyobb meglepetésükre egy olyat rajzoltak, amiről sosem álmodtak volna!

Tudjuk, hogy az önbizalom növelése nagyon fontos, különösen számukra. Ez óriási siker volt nekik is, nekünk is.

Nem mellesleg a színes képekkel pedig a szobáik falaira és így a mindennapi életükbe plusz színt tudnak vinni. Esztétikusabbá tudják tenni a saját környezetüket, ezzel pedig növelni a saját érzelmi állapotukat.

Teremts magadnak te is, és tarts fenn mindig esztétikus környezetet! Ez rendkívül fontos a mindennapi közérzet növeléséhez és magas szinten tartásához. A világban lehet káosz, de ahol a legtöbb időt töltöd, ott legyen esztétika!

Február 20-ig ismét lehetősége van bárkinek hozzájutni az általunk festett festményekhez, mivel kiárusítjuk őket. Egy festmény célja, hogy jól érezze magát tőle az, aki azt nézi.

Így egy festmény a te faladon is ott lóghat, ami színeivel még több vidámságot és örömet hozhat az otthonodba vagy a munkahelyedre.

A jótékonysági vonalat pedig ezúton is folytatjuk, mert tartunk egy jótékonysági licitet február 18-19-én, plusz minden egyéb festményből is rajz- és festőeszközöket vásárolunk és adunk rászoruló gyerekeknek.

Nézd meg a részleteket, és hogy melyik kép szólít meg Téged.

Vendeg Blog
Vendeg Bloghttp://www.testszerviz.hu
Vendég cikkek, írások, melyek az életmódváltás témakörében születtek, vagy ahhoz kapcsolódnak. Minden esetben a cikk végén a forrást linkelhető módon megjelenítjük.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek