A karácsony az egyetlen ünnep, amelyik szinte minden kultúrában az asztal körül csúcsosodik ki. Az illatok, az ízek, a rituálék évszázadok óta ugyanazt üzenik: bőség, együttlét, hála. Ezúttal nem a megszokott bejgliről és halászléről lesz szó elsősorban, hanem egy igazi világkörüli gasztronómiai kalandozásról, ahol minden ország a saját nyelvén meséli el ugyanazt a történetet.
Európa
Kezdjük Közép-Európában.
Lengyelországban a karácsonyi vacsora (Wigilia) szigorúan húsmentes és pontosan 12 fogásból áll – az apostolok száma szerint. A leggyakoribb a barszcz czerwony céklafőzelék uszkával (fül alakú, gombás vagy káposztás töltött tészta), majd következik a sült ponty, a hering többféleképpen, a káposztás galuska és a mákos guba. Az asztalon mindig marad egy üres teríték az „váratlan vendég” számára.
Csehországban és Szlovákiában a vacsora főszereplője a sült ponty, amit novembertől kezdve kádakban árulnak az utcán. Az ünnepi menü kötelező eleme a krumplisaláta majonézzel és a hagyományos karácsonyi kalács, a vánočka – egy fonott, mazsolás, mandulás briós, amit porrá őrölt cukorral szórnak meg.
Németországban és Ausztriában a karácsonyi liba vagy kacsazsírban sült káposztával és knédlivel uralkodik, de az igazi különlegesség a Christstollen, a drezdai eredetű, nehéz, vajas gyümölcskenyér, amit hetekkel korábban érlelnek, és vastag porcukorréteggel vonnak be, hogy „a pólyás Jézuska” fehér takaróját szimbolizálja.
Svédországban a julbord (karácsonyi svédasztal) több mint 50 fogást is számlálhat: füstölt lazac, hering minden elképzelhető módon, sonkák, májas hurkák, Janssons frestelse (tejszínes-szalonnás krumpli), és a lutefisk – szárított tőkehal, amit lúgos oldatban áztatnak, majd órákig öblítenek, hogy zselés állagú legyen. A desszert a rizspuding, amibe egy szem mandulát rejtenek: aki megtalálja, szerencsés lesz a következő évben.
Olaszországban a karácsonyi vacsora (Cenone) december 24-én este zajlik, és hagyományosan sovány (nincs hús). Az északi tartományokban cappelletti in brodo (húsos-parmezános töltött tészta tyúkhúslevesben), délen pedig fritti (rántott zöldség, tenger gyümölcseivel) és struffoli (mézzel nyakon öntött apró fánkocskák). A legismertebb karácsonyi édesség a panettone és a pandoro, de a dél-olaszoknál a torrone, a nugát és a pasta reale (marcipán) is kihagyhatatlan.
Brit-szigetek és Észak-Amerika
Angliában a karácsonyi ebéd december 25-én délben van: roast turkey, chipolata kolbászkák baconba tekerve, Brussels sprouts, roast potatoes, és a kötelező cranberry sauce. A desszert a Christmas pudding – egy sötét, alkohollal átitatott, aszalt gyümölcsös „puding”, amit hónapokkal előbb készítenek, és tálaláskor flambíroznak. A mince pie pedig nem húsos töltelékű, hanem fűszeres-aszaltgyümölcsös apró pite.
Az Egyesült Államokban a pulyka mellett a glazed ham (mézes-mustáros sonka) és a sweet potato casserole málymarcukorral a sztár. A déli államokban az oyster dressing (osztrigás kenyérpuding) és a collard greens (füstölt csülökkel főtt leveles kel) kötelező.

Dél-Amerika
Mexikóban a karácsonyi időszak csúcspontja a december 24-ei Noche Buena. Az asztalon tamales (kukoricalevélbe csomagolt, gőzölt tésztabatyu csirkehússal vagy sajttal), bacalao a la vizcaína (baszk stílusú szárított tőkehal paradicsomos-paprikás mártásban), és romeritos (egy vadon termő zöld növény rozmaringgal és szárított garnélával). Az édesség a buñuelos – mézzel nyakon öntött, ropogós fánk.
Brazíliában a Ceia de Natal éjfélkor kezdődik: pulyka vagy chester (egy speciálisan tenyésztett, hatalmas mellű csirke), farofa (pirított maniokaliszt baconnel és mazsolával), és a rabanada – brazil változat a bundás kenyérnek, fahéjas cukorral és méz kíséretében.
Peruban a főfogás gyakran pavo al horno (sült pulyka) csokoládés-barackos mártással, és a panetón kötelező – itt általában olívabogyóval és kandírozott papayával készítik.
Ázsia és Óceánia
Japánban a karácsony nem vallási ünnep, mégis az ország egyik legnagyobb gasztronómiai eseménye a KFC. Az 1974-es „Kurisumasu ni wa kentakkii!” („Karácsonykor KFC!”) kampány olyan sikeres volt, hogy ma december 24-én órákat állnak sorba egy vödör csirkéért, amit előre le kell foglalni. Az édesség a karácsonyi torta – habos, szivacsos piskóta eperrel és tejszínhabbal.
A Fülöp-szigeteken a Noche Buena asztalán lechon (egészben sült malac ropogós bőrrel), morcon (marhahúsos töltelékkel készült sertéshús-tekercs), queso de bola (édámi sajtgolyó) és a bibingka (rizslisztből készült, kókuszos-tejszínes süti) sorakozik.
Ausztráliában és Új-Zélandon nyári karácsony van, ezért az asztalon gyakran kerül seafood platter (tenger gyümölcsei válogatás), hideg sonka, pavlova (habcsók alapú torta trópusi gyümölcsökkel), és a Christmas pudding helyett egyre népszerűbb a mango cheesecake vagy a lamington torta.

Ritkább, de annál izgalmasabb különlegességek
Izlandon a karácsonyi időszakban a hangikjöt (füstölt báránycombot) szolgálják fel, amit korábban földbe ásva, geotermikus hővel főztek.
Grönlandon a mattak (bálna bőre zsírral) és a kiviak (500 apró tengeri madár egy fóka bőrébe varrva, hónapokig erjesztve) számít ünnepi csemegének.
Ukrajnában a 12 fogásos szentesti vacsora (Sviata Vecheria) szintén húsmentes, tojás és tejtermék nélkül készül. A főétel a kutia – búza, mák, méz és dió keveréke, amit az asztalra az első csillag feljötte után tesznek ki.
Dél-Afrikában a karácsonyi asztalon gyakran szerepel a malay curry, a bobotie (darált húsos, tojásos-tejes rakottas curryvel) és a melktert (fahéjas-tejes pite).

Édességek, amik nélkül nincs karácsony
- Lebkuchen (Németország) – fűszeres mézes puszedli, gyakran csokoládéval bevonva
- Turrón (Spanyolország) – mandulás-mézes nugát, kemény vagy lágy változatban
- Risalamande (Dánia) – rizspuding tejszínhabbal és meggymártással, egy szem mandulával
- Kūčiukai (Litvánia) – apró, mákos keksz, amit mák „tejjel” (mákból főzött folyadékkal) öntenek nyakon
- Szaloncukor (Magyarország) – fondant vagy zselés töltelékű, csokoládébevonatos édesség, amit eredetileg Franciaországból hoztak a 19. században
A karácsonyi asztalok mögött mindig ott van a történelem, a klíma, vallás és hagyomány. Van, ahol a böjt utáni első húsos fogás a csúcspont, máshol a tenger gyümölcsei, megint máshol a fűszerek és az édességek dominálnak.
Az ízek különbözőek, de az üzenet ugyanaz: egy nap az évben az asztal körül mindenki egyenlő, és az étel a szeretet egyik legközvetlenebb kifejezése.
HA ÖTLET KELL, VAGY EGÉSZSÉGES RECEPTEK SZÁZÁVAL, AKKOR KATTINTS IDE!







