fbpx
4.6 C
Budapest
2024. április 19. péntek

Testszerviz

Webáruház

Natúr, vagy bio – egyre megy?

A különféle gyártók is tudják, hogy ma már mi, vásárlók is egyre tudatosabbak vagyunk ezekre az anyagokra, így előszeretettel reklámozzák a terméküket „natúr” vagy „bio” készítményként. A választ a termék címkéje adja meg. Manapság felkapott a „természetes alapanyagok” felhasználása a különböző iparágakban, így a kozmetikumok vagy más háztartásinkban használt tisztító- vagy mosószer gyártásakor is. Érdemes nyitott szemmel járni a vásárlás során, hiszen sok esetben a gyártók gyakran jellemeznek egy összetevőt, hogy az natúr, természetes, bio és organikus.

- Hirdetés -

Hogyan válasszunk okosan magunknak kozmetikumot vagy a háztartásunkban használt mosószereket, öblítőket, illetve tisztítószereket?

Gyakran egy megkedvelt illat vagy már bevált hatóanyag alapján választunk magunknak krémeket vagy más kozmetikumot, háztartásunkban használt vegyipari termékeket, tisztító- és mosószereket.

Azonban jó tudni, hogy a különféle ilyen termékekben lehetnek olyan összetevők is, amik már a bőrünkre kerülve vagy azon keresztül felszívódva már bajok forrásai lehetnek.

Ezek a vegyi anyagok, tartósítószerek például irritációt okozhatnak, különösen az érzékeny bőrűeknek. Sokszor nem is gyanakszunk egy általunk használt termékre, és egészen más okot gondolunk a bőrünk váratlan reakciója mögött, amikor mosogatunk vagy éppen a frissen mosott, öblített ruhát vesszük fel, illetve valamilyen krémet használunk magunkon.

A legtöbb esetben az illat- és színezőanyagok, a konzerválószerek vagy az állagjavítók okozhatnak problémát.

Natúr vagy bio?

A különféle gyártók is tudják, hogy ma már mi, vásárlók is egyre tudatosabbak vagyunk ezekre az anyagokra, így előszeretettel reklámozzák a terméküket „natúr” vagy „bio” készítményként.

A választ a termék címkéje adja meg. Manapság felkapott a „természetes alapanyagok” felhasználása a különböző iparágakban, így a kozmetikumok vagy más háztartásinkban használt tisztító- vagy mosószer gyártásakor is.

Érdemes nyitott szemmel járni a vásárlás során, hiszen sok esetben a gyártók gyakran jellemeznek egy összetevőt, hogy az natúr, természetes, bio és organikus.

Attól még, hogy egy terméknek zöld a csomagolása, vagy a nevében szerepel bármelyik említett szó, még nem jelenti azt, hogy az adott kozmetikum vagy vegyipari termék valóban nem tartalmaz káros anyagot.

Natúrkozmetikumoknak vagy más néven natúr termékeknek nevezzük azokat, amik természetes összetevőkből készülnek, bármiféle mesterséges vegyi anyag hozzáadása nélkül.

Ezek a megengedett összetevők lehetnek gyógynövények, növényi olajok, gyümölcskivonatok is, a lényeg az, hogy nem tartalmaznak semmiféle szintetikus hozzávalót.

Lehetséges, hogy a gyártás során felhasznált növényeket és más természetes alapanyagokat azonban nem biogazdálkodásban termesztették, így az ilyen termékekben előfordulhat növényvédőszer-maradék is.

Ha egy natúrkozmetikumban vagy tisztítószerben az alapanyagok 70%-a biogazdálkodásból származik, akkor a készítményt natúr- jelzővel lehet minősíteni azzal, hogy biominősítésű összetevőket is tartalmaz.

Amennyiben ez a határérték 90%, akkor biotermékről beszélhetünk. Ez azt jelenti, hogy az ezekben a kozmetikumokban, tisztítószerekben található gyógynövények, gyümölcs- vagy zöldségkivonatok termesztésénél nem használtak vegyi anyagokat, például műtrágyát, mesterséges permetezőszert, illetve nem történtek állatkísérletek sem a terméktesztek során.

Miért jó, ha valami természetes?

A természetes összetevők felhasználásával készült termékek kisebb eséllyel okoznak irritációt a bőrünkön, ritkábban fordul elő szárazság vagy viszkető érzés a használatukkor.

Az összetevőktől függően nem kizárható az allergiás reakció, hiszen lehetséges, hogy valaki bizonyos természetes anyagokra, akár gyógynövényekre is reagálhat túlzott érzékenységgel.

A szavatossági idő is okozhat problémákat a természetes összetevők esetén, mivel az ilyen készítmények általában nem tartalmaznak mesterséges tartósítószereket, és a lejárati idejük lényegesen rövidebb, mint a szintetikus anyagokkal konzervált termékeké.

Ezért vásárlás előtt mindig érdemes átgondolni, hogy egy-egy kozmetikum vagy a háztartásunkban használt tisztító- vagy mosószer mennyi idő alatt kerül felhasználásra a korábbi tapasztalat szerint, és ennek megfelelően mekkora kiszerelést érdemes választani.

A tárolására is fontos odafigyelni, a címkén szereplő javaslatokat érdemes megfogadni.

Válogass a Vitalissimo webáruház natúrkozmetikai termékkínálatából!

Tisztelet, szakértelem, természetesség! Magyar fejlesztés, magyar termék!

Növényi alapú mosó, mosogatószerek természetes anyagokból!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek