Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, így csak zsír, vagy olaj jelenlétében szívódik fel. Dr Suba Réka most bemutatja ezt a szervezet számára oly fontos vitamin! Hogyan is védi a szerveztet?
Sportolás során a testünk intenzívebben dolgozik. Több oxigént használ fel, emiatt több szabadgyök keletkezik, melyek károsíthatják az izomszöveteket is, fáradtságot és fájdalmat okozva.
Egyes kutatások szerint az E-vitamin hatékony ezen panaszok csökkentésében is antioxidáns hatása miatt. Mivel zsíroldékony, védi az egyes sejtek sejthártyáját, így védőfaktorként hozzájárul az antioxidatív folyamatokhoz, és az öregedési folyamatok gátlásához.
(Oxidatív folyamat- elsavasodási folyamat)
Az E-vitamin védi a szív koszorúereit (ez a szívizmokat vérrel ellátó ér), így kevésbé alakul ki érelmeszesedés. A vérrögképződést gátolja, ezzel véd a trombózis, a szívroham és a szélütés kialakulása ellen is.
E-vitamin szedése nagyon fontos azoknak a személyeknek, akik légszennyeződésnek vannak kitéve. A nagyobb városok lakóinál ez jelentős rizikófaktor.
A légszennyezés hatására keletkező károk enyhítésében jótékony hatásúnak bizonyult.
A személyes, valamint a kollégáim tapasztalatai azt mutatják, hogy rendkívül hatékony a hölgyek körében a menstruációs zavarok, valamint premenopauzás-menopauzás tünetek enyhítésében.
Miben található?
Legfontosabb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, ligetszépe-, tökmag-, olívaolaj stb.
Az állati eredetű élelmiszerek közül a hús, a máj és a tojás tartalmaz nagyobb mennyiségben E-vitamint. Az E-vitamin felszívódását elősegíti a C-vitamin és a szelén fogyasztása.
Kedves olvasóm továbbra se feledd, hogy sajnos napjainkban az élelmiszereink vitamintartalma jelentősen lecsökkent. A legjobb módszer szerintem az lehet, ha a kiegyensúlyozott táplálkozás mellé jó minőségű étrendkiegészítőket is társítunk. A hatások sokkal hamarabb jelentkezhetnek és mélyebbre hatóak lehetnek!