Az ősz a dió nagy szezonja. Ilyenkor hullanak le a csonthéjasok és indul a szedése. Aztán egész ősszel, télen és főként karácsonykor beindulnak a diós sütik, torták, beiglik.
A dió nem csak egy fantasztikusan ízletes alapanyag, hanem rendkívül jótékony hatásokkal bíró élelmiszerünk is.
A diófélék kiváló forrásai a fehérjének, egészséges zsíroknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak, és számos egészségre gyakorolt pozitív hatást kínálnak, különösen a szív- és érrendszer tekintetében. Azonban sokan kerülik fogyasztásukat a relatíve magas kalóriatartalmuk miatt. Ez a probléma könnyen megoldható, ha a diófélékkel helyettesítünk más élelmiszereket, vagy csökkentett kalóriatartalmú ételekhez adjuk hozzá.
A legújabb tanulmányok szerint a diófélék segítenek megfékezni az étvágyat a szerotoninszint növelő hatásuk révén.
Rengeteg rostot tartalmaznak, ami fokozza a teltségérzetet. A rostok továbbá fontos szerepet játszanak a cukorbetegség megelőzésében.
A diófélék omega-3 zsírsavakban gazdagok és E-vitamint tartalmaznak, amely segít megállítani az artériás lerakódás felgyülemlését. Az artériás plakk vezethet mellkasi fájdalomhoz, koszorúér-betegséghez és szívrohamhoz.
A dió tekinthető a diófélék királyának az egészségügyi előnyei és jótékony hatásai miatt.
A diónak legmagasabb az antioxidáns tartalma, melyek 15-ször hatásosabbak az E-vitaminnál – ami erőteljes antioxidáns hatásáról híres és védi a szervezetet a szabad gyökök által okozott károsodásoktól. Úgy tartják, hogy már napi hét dió elfogyasztása is elegendő a jótékony hatások eléréséhez.
Számos tanulmány igazolja a mandula jótékony hatását az egészségre. Magas antioxidáns tartalmú, jó fehérjeforrás és bőséges mennyiségű magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat és E-vitamint tartalmaz. Ahogyan más diófélék, a mandula is jó forrása az egyszeresen telített zsíroknak (a szív egészségéhez is szükséges jó zsírnak).
A brazil dió szintén elengedhetetlen. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a brazil dió fontos szerepet játszhat a mellrák megelőzésében. A kutatók úgy gondolják, hogy ez a nagy mennyiségű szeléntartalmának köszönhető. A szelén egy erős antioxidáns, mely segít semlegesíteni a káros szabad gyököket, melyek megtámadják az egészséges sejteket és olyan súlyos betegségek kockázatát növelik, mint a szívbetegség és rákos megbetegedések (beleértve a mell-, tüdő-, bél- és prosztatarákot).
A kesudió jelentős vasforrás, ami a vörösvértestek működéséhez és az enzimek aktivitásához szükséges. Ezen kívül tartalmaz magnéziumot, foszfort, cinket és szelént. (A kesudió fogyasztása nem mindenki számára javasolt!)
A diófélékből készült olaj, ha túlhevül, keserűvé válhat. Magas kalóriatartalmuk miatt mértékkel használjuk csak őket, és a belőlük készült lisztféléket is!
Forrás: www.drtihanyi.hu