Minden háziasszony kedvence a sütés nélküli sütemény, amit könnyű elkészíteni, mégis finom. Bizonyára Te is találkoztál ezekkel, tejszínhabos, darált keksz alapú verziókban. Na, ez a recept is sütés nélküli, finom, és ráadásul egészséges.
Hozzávalók 4 szelethez:
40 g zabpehely
40 g kókuszreszelék
1 csipet fahéj
1 vanília rúd kikapart közepe
3 közepes répa
10 szem datolya
14 szem aszalt sárgabarack – helyettesíthető más aszalt gyümölccsel is, pl szilva
Elkészítés:
A 10 datolyát forró vízbe beáztatjuk. Nem kell sok víz hozzá, lepje el, de ne öntsük fel teljesen. Én 1 órát áztattam, majd kimagoztam. A levét nem öntöttem ki, hagyd meg Te is.
3 db közepes sárgarépát megtisztítottam, és az aprító gépbe tettem, addig aprítottam, amíg bírta a gép. Amikor a répa majdhogynem pürés lett, hozzáadtam a zabpelyhet, valamint kókuszreszeléket, és a kimagozott datolyát. Tovább dolgoztam a masszát az aprító géppel, és amikor a datolya már nem volt benne darabos, kiöntöttem egy tálba. Hozzáadtam a fahéjat, valamint a vaníliát, és jól összedolgoztam a masszát.
Tortaforma hiányában egy ételhordó dobozt kibéleltem sütőpapírral, és betettem a fagyasztóba hogy kicsit összeálljon, kb 20 perc elég is. 14 db aszalt barackot betettem a datolya levébe, és felforraltam. Én mikrót használtam, de nyugodtan teheted edénybe is. Hagytam állni a forró vízbe 10 percet, majd aprítógépbe tettem, 3 evőkanál levet is hozzátettem abból, amiben ázott. Ha nagyon – nagyon édesre szeretnéd, akkor ebbe a masszába is lehet tenni még datolyát, illetve az alapba is.
Ezzel a masszával kend meg a répatorta tetejét még mielőtt felvágnád.
Jó étvágyat hozzá!