fbpx
18.8 C
Budapest
2024. március 29. péntek

Testszerviz

Webáruház

10 jel, ami szerint kiégtél a munkádban

A munka életünk 1/3-át teszi ki optimális esetben. Persze vannak, akiknél ez még ettől is több. Őket „munkalkoholistáknak” is szokás nevezni. Ugyanakkor, ha szereted a munkád, motivált és sikeres vagy benne, megbecsülnek anyagilag és emberileg is, akkor a legfontosabb, hogy a regenerálódásra is hagyj kellő időt. Így tudod elkerülni a kiégést!

- Hirdetés -

Lássuk, mi az a 10 figyelmeztető jel, amire oda kell figyelned!

1. Kimerültség

A kiégés jellegzetes tünete, hogy mindig fáradtnak érzed magad, az égvilágon nincs energiád, se kedved semmihez. A fáradtság lehet érzelmi, fizikai vagy szellemi.

2. A motiváció hiánya

Amikor már semmi örömet nem érezel, ha a munkádra gondolsz, gyomorgörcsöd van ha belépsz a munkahelyedre, akkor elég valószínű, hogy a burnout utolérte téged is. Erre utal, ha egyre hosszabb ideig készülődsz, s egyre nehezebben indulsz el otthonról.

3. Frusztráció, cinizmus, negatív érzelmek

Úgy érzed, egyáltalán nincs értelme a munkádnak, feleslegesen végzel értelmetlen feladatokat. Időről időre rádöbbensz, hogy mindent pesszimistán látsz, a legrosszabbra számítsz.

4. Figyelemzavar

A kiégés és az elhúzódó stressz kihat a munkádra, a magánéletedre, képtelen vagy koncentrálni. A szorongó ember látásmódja általában beszűkül, hajlamos mindenben a rosszat látni. Rövid távon ez akár még hasznos is lehet, ha az ember felkészül a lehetséges legrosszabbra, de a testünk és az agyunk ezt a feszültséget rövid ideig képes kezelni, utána vissza akar térni a nyugodt hétköznapokhoz. Amikor krónikussá válik a stressz, akkor a beszűkült látásmód figyelemzavart okoz. Márpedig, ha koncentrációs zavaraink vannak, akkor a problémamegoldás, a határozott döntéshozatal is egyre nehezebben megy.

5. Csökkenő teljesítmény

Hasonlítsd össze a jelenlegi teljesítményed a néhány évvel ezelőttivel. A burnout nem egyik napról a másikra jelentkezik, tehát érdemes hosszabb időszakra visszatekinteni.

6. Otthoni és munkahelyi kapcsolatok

A burnout betegek viselkedése megváltozik otthon és a munkahelyükön egyaránt. Általában az a jellemző, hogy sokat veszekszenek a kollégákkal, a magánéletükben szintén sok konfliktussal küzdenek. Az sem ritka, hogy zárkózottakká válnak, s nem foglalkoznak a környezetükkel.

7. Elhanyagoltság

Több kiégett embernél látjuk, hogy az életmódjuk egészségtelen, nem vigyáznak magukra. Sokak számára vigaszt jelent a cigaretta, az alkohol, a csoki és a mértéktelen evés. Keveset alszanak, az alvászavarokra gyógyszert szednek, mégsem tudnak pihenni, és az állandósuló fáradtság ellen energiaitalokat, kávét fogyasztanak.

8. Folyton csak a munka

Még akkor is dolgozik, ha egyáltalán nem kell. Egyszerűen képtelen kikapcsolódni, ezáltal egyre ritkulnak azok az alkalmak, amikor nem a feladataival foglalkozik.

9. Elégedetlenség

Egyre kevésbé lelik örömüket a munkában és a magánéletben. Mindegy, hogy mi történik velük, elégedetlenek, csalódottak, sokszor kellemetlenkednek.

10. Egészségügyi problémák

A tartós burnout, a krónikus stressz számos betegség (szívpanaszok, depresszió, túlsúlyosság, emésztési problémák) kiváltó oka lehet.
Válts életmódot, előzd meg a betegségeket, könnyebben fogod venni a napi akadályokat is!

Forrás: http://penzugyguru.hu/

Ha visszaszereznéd önmagad és ideális tested, ITT A LEHETŐSÉG!

TÖLTSD KI INGYENES ÉLETMINŐSÉG TESZTÜNKET!

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek