fbpx
29.7 C
Budapest
2024. június 25. kedd

Testszerviz

Webáruház

„Szívügyünk a diabétesz”

„Szívügyünk a diabétesz!” címmel közös kampányt indított a Boehringer Ingelheim gyógyszergyár magyarországi leányvállalata, a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Életmód Orvostani Társaság. A kampány célja, hogy tudatosítsa a széles közönséggel és az egészségügyi szakemberekkel a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének korszerű szemléletét és ennek átültetését a gyakorlatba.

- Hirdetés -

Bevezetés

A diabétesszel manapság a korszerű terápiák jóvoltából teljes életet lehet élni, a cukorbetegek életkilátásait csökkentő szövődmények rizikója mérsékelhető.
A Boehringer-Ingelheim vállalatnak közel 30 éve szívügye a cukorbetegség, hiszen 1993-tól a diabetológia megkerülhetetlen szereplője. Szívügyünk a diabétesz! címmel országos kampányt indít a Boehringer Ingelheim gyógyszergyár magyarországi leányvállalata, a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Életmód Orvostani Társaság
A kampány célja, hogy a szakemberek a megfelelő ismeretek birtokában éljenek a korszerű terápiás lehetőségekkel, a betegek pedig aktívan vegyenek részt betegségük, állapotuk önmenedzselésében.

Aki cukorbeteg, a szívére is figyeljen!

A 2-es típusú cukorbetegség nem pusztán a cukoranyagcsere zavara, hanem komplex, az egész szervezetet érintő elváltozás, ami rontja a betegek életkilátását. A cukorbetegség miatti életév veszteség átlagosan 6-7 év is lehet, leginkább szív-érrendszeri halálokok miatt. A magas vércukorszint a szív koszorúereit is károsítja, a kisebb erek elzáródhatnak.
Az oxigénhiányos szívizom könnyebben sérül, emiatt nagyobb a szívelégtelenség kialakulásának kockázata1. Magyarországon a lakosság mintegy 10%-a él cukorbetegséggel, és ugyancsak hazai adat az, hogy az összhalálozás 54%-ának oka szív- és érrendszeri betegség.

A cukorbetegség szövődményei

A cukorbetegség késői szövődményeit kis- és nagyér-szövődményekre lehet felosztani. A kisér-szövődmények a szemet, a vesét és az idegrendszert, míg a nagyér-szövődmények elsősorban az alsó végtagi ütőereket, a szív koszorúereit és az agyi ereket érinthetik. A cukorbetegeket fenyegető egyik leggyakoribb következmény a látás romlása, vagy akár teljes elvesztése.
A végtagokat érintő érkárosodás miatt évi több ezer amputációra kerül sor Magyarországon, amelyek nagy többsége elkerülhető lenne.
„Olyan következményekről beszélünk, amelyek nagy része megelőzhető, vagy a cukorbetegség időben történő felismerésével és megfelelő kezelésével jelentősen enyhíthető” – mondta Prof. dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.
„A korszerű gyógyszeres kezelésben – a vércukorszint csökkentésén túl, kiemelt hangsúlyt kap a keringési rizikófaktorok kezelése. Az újabb vércukorcsökkentő gyógyszerek a szív- és érrendszeri rizikótényezőket is csökkentik, ezzel életévekben mérhető előnyt jelentenek a cukorbetegek számára.”
Kórosan alacsony vércukorszint- a kezeléssel fokozott rizikó
A diabétesz kezelésére használt bizonyos gyógyszerek mellett kialakulhat hipoglikémia – kórosan alacsony vércukorszint. A hipoglikémia az esetek nagy részében tünetmentesen, vagy éjszaka jelentkezik, és akár életveszélyes állapotot is előidézhet.
A vércukorszint akkor tekinthető kórosan alacsonynak, ha 4,0 mmol/l alá kerül. Ha az érintett időben észleli a figyelmeztető tüneteket, egyszerű módszerekkel elejét tudja venni a súlyosabb következményeknek: gyorsan felszívódó szénhidrátot (pl. szőlőcukrot) kell fogyasztania.

A Szívügyünk a Diabétesz! kampány nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a betegek megismerjék az alacsony vércukorszint tüneteit, figyelmeztető jeleit, hogy tudják, mire kell figyelniük.
Az orvosképzésben is nagyobb fókuszt kap a tünetmentes hipoglikémia felismerése és a korábban beállított terápiák rendszeres felülvizsgálatának, kockázat alapú újraértékelésének fontossága.
A 2-es típusú diabétesz tipikusan az egészségtelen táplálkozással, mozgáshiánnyal összefüggő, főként életmódbetegség.

Életmód orvoslással az életmóddal összefüggő betegségek ellen

Az életmód orvostan a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik ága, mely – az életmóddal összefüggő betegségek alap kiváltó okait megcélozva – átfogó életmódváltást (köztük táplálkozás, fizikai aktivitás, stressz-menedzsment, szociális támogatás és környezeti hatások befolyásolása) használ az életmóddal összefüggő betegségek megelőzésében, gyógyításában, a progresszió lassításában.
Életmód terápiára a cukorbetegség minden formájában szükség van, ebben tudnak segítséget nyújtani a megfelelően képzett szakemberek.

A Kampányról…

A Szívügyünk a Diabétesz! kampány első része egy évig tart. „Hiszünk abban, hogy igen sokat lehet tenni a cukorbetegséggel élők életminőségének javításáért, az életük meghosszabbításáért” – mondta Dr. Kasznár Zsolt, a Boehringer Ingelheim Magyarország hatósági kapcsolatok és kommunikációs igazgatója.
„A betegek és a veszélyeztetett csoportok tájékoztatása mellett az is kiemelt célja kampányunknak, hogy az egészségügyi szakemberekhez is fontos ismereteket juttassunk el annak érdekében, hogy a cukorbetegséget más kórképekkel összefüggésben kezeljék, és az ezzel kapcsolatos, rendelkezésünkre álló elméleti ismereteket és terápiás lehetőségeket átültessék a klinikai gyakorlatba. Manapság jól beálított, korszerű terápiával jelentősen javítható a betegek életkilátása.”

Bár a világhálón rengeteg információ elérhető- a „cukorbetegség” keresésre a Google közel 1,5 millió találatot ad- a kampány szervezői fontosnak tartották saját honlap indítását. Itt a betegek hiteles, naprakész információkat találnak, fókuszáltan a kampány kiemelt témáira: hipoglikémia, szív-érrendszeri betegségek és életmód kezelés.

A szakemberek szerint ezek azok a területek, ahol rövid idő alatt jelentős változást lehet elérni a 2-es típusú cukorbetegek kezelése terén.
A kampányról és a diabétesz korszerű terápiájáról további hasznos információkat találhat a kampány honlapján: www.szivugyunkadiabetesz.hu, illetve a Boehringer Ingelheim Magyarország Facebook oldalán: www.facebook.hu/BoehringerIngelheimMagyarország

Források:

1 https://diabetes.hu/cikkek/hypertonia/1103/sziv-es-errendszeri-betegsegek
2 https://diabetes.hu/cikkek/hypertonia/1701/a-magyar-lakossag-egeszsegi-allapota-a-statisztikai-adatok-tukreben
3 Magyar Diabetes Társaság On-line
4 Magyar Életmód Orvostani Társaság alapszabálya (emot.hu)

A cikk stratégiai partnerünk a MAPOSZ Praxis című lapjában jelent meg

dr. Kollai Balázs
dr. Kollai Balázshttp://www.maposz.hu
Dr. Kollai Balázs, a Magyarországi Praktizáló Orvosok Szövetségének (MAPOSZ) elnöke és a Praxis folyóirat főszerkesztője.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek