fbpx
10.7 C
Budapest
2024. április 19. péntek

Testszerviz

Webáruház

Joghurtos-narancsos máktorta

Bukszár Tamás mesterszakács Budapest legjobb éttermeit vezeti évek óta. Ahol megjelenik, nem csak különlegesen kreatív ételeivel, koncepcióájaval arat nagy sikert, hanem arra is különös gondot fordít, hogy egészséges ételekkel töltse meg az étlapot. Ennek egyik ékes bizonyítéka az alábbi tortarecept. Az életmódváltás egyik alapeleme az egészséges táplálkozás. Persze az ízek maradjanak hagyományosak! Íme, sikerült!

- Hirdetés -

Hozzávalók

Krémhez:

  • 0,5 liter laktózmentes joghurt (vagy biojoghurt)
  • 0,5 liter laktózmentes habtejszín
  • 3 darab narancs frissen facsart leve és lereszelt héja
  • 20 gramm darált mák
  • 15 gramm Xilit
  • 2,5 gramm zselatinpor (púpos evőkanál)

Tésztához:

  • 100 gramm darált mák
  • 5 gramm hántolt, darált tökmag
  • 5 darab tojás
  • 5 gramm Xilit (vagy Eritrit, vagy Steviapor)
  • Citrom reszelt héja

Elkészítés:

A sütőt 170 C fokra előmelegítjük, szétválasztjuk a tojásokat és a fehérjét betesszük a hűtőbe. A tojássárgáját és a Xilit-et mixerrel habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált mákot és az őrölt tökmagot. (A tökmagot egy aprító gép, egy kávédaráló, vagy egyszerűen egy kő mozsár segítségével mákszem nagyságúra darálhatjuk.) Beletesszük a gondosan megmosott citrom hajszál vékonyan reszelt héját, (úgy , hogy a fehér része ne kerüljön bele). Kivesszük a tojás fehérjét a hűtőből és kemény habbá verjük. A felvert tojás fehérjét két részletben folyamatos, lassú keverés mellett hozzáadjuk a masszához. Ehhez a keveréshez ne használjunk robot gépet, hanem inkább fakanalat, és óvatosan keverjük. Ugyanis a felvert tojás fehérjében lévő levegő fogja nekünk megadni azt, hogy a sütemény tésztája könnyű és levegős legyen.

A tortaformát (körülbelül 30 cm átmérőjűt) sütő papírral kibéleljük és az alját kicsit megvajazzuk. A könnyű, habos tésztát egy habkártya segítségével egyenletesen szétoszlatjuk a forma alján. Az előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük légkeverés nélkül.

Ahogy megsült a tészta, hozzálátunk a joghurthab elkészítéséhez.

Alaposan megmossuk és lereszeljük 3-4 darab narancs héját és kifacsarjunk 3 dl narancs levét és egy kisebb edénybe tesszük. Hozzáadjuk a Xilitet és a zselatint és körülbelül 6-8 percig folyamatos keverés mellett forraljuk. Amikor körülbelül 2 decire visszaforrt, félretesszük, de nem hűtjük ki. Amennyiben kihűl, újra fel kell majd melegíteni. Felverjük a tejszínhabot. Erre a legalkalmasabb a habszifon, de ha ez nincsen, akkor tálas mixerrel, vagy kézi mixerrel is felverhetjük. Amikor kész, hozzáadjuk a joghurtot, és egyenletesen elkeverjük. Kiveszünk 2-3 decit a habos joghurtunkból és belekeverjük a meleg!, zselatinos narancslébe. Ha kész a hő kiegyenlítés (azaz a joghurt felmelegedett és a zselatin lehűlt kicsit), akkor folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a habos joghurthoz. Gyorsan ráöntjük a közben megsült és kihűlt tészta alapunkra  az egészet és hűtőbe tesszük 1-2 órára. Amikor kihűlt (tapintásra is érezhetően megdermedt), akkor éles késsel óvatosan körbevágjuk, és 12 egyforma szeletet vágunk belőle.

Izgalmasabbá tehetjük pár szem friss piros bogyós gyümölccsel is például  szederrel, áfonyával  vagy málnával.

Egészségetekre!

Epres-zabpelyhes desszert
Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek