Az egészséges életmód hívei tudják, hogy a káposzta egy fantasztikus növény, fogyasztása erősen ajánlott. Ugyanakkor sokan nem szeretik az ízét, vagy nehezen emésztik. Pár gondolat, ami segíthet abban, hogy jobban kedveljük!
Mi is van a káposztában?
A vitamin, B vitamin komplex, C-vitamin, U vitamin, K vitamin, kálium, kén, jód, kalcium, foszfor, vas (ezek egyébként minden féle káposztában megtalálhatóak)
Rákellenes tulajdonságuk van, amely lassítja, a karcinogén- tehát a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, illetve gátolja a sejtek mutálását, s a mutált sejtek növekedését, amelyek egyébként a rákos daganatokat képezik.
- Az emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszerei, a klór és a jód
- A C-vitamin, a gyulladásos fogínyt kitűnően gyógyítja, rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelek kiürülésében segít
Nincs rendben a vastagbél, ha a káposztalé elfogyasztása után, nagy mennyiségű gázok keletkeznek. (Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem ürül rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen.)
- a kálium a szívnek jó
- a kálcium a fogaknak is
- a vas pedig a vérnek
- Véd a bőrkiütések ellen. A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a kobalt, nikkel és a réz mérgek semlegesítésére.
- A cukorbetegek számára ajánlatos a káposzta fogyasztása, mert, fogyasztás után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése vagy emelkedése a vérben.
- A káposztában található kén-aminósav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre.
A káposzta hatására emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elősegítő baktériumok száma.
Glutamin, illetve a nélkülözhetetlen aminosav tartalma teszi lehetővé, hogy a káposzta a májbetegség gyógyításában is segít
Szuperül használ:
- idegeink csillapítására
- a stresszes helyzetekre (a túlzott aggodalom enyhítésére)
- a depresszió oldására
- az alvási zavarok megszüntetésére
- fogyás segítésére
- hajhullásra
- segíti a sebgyógyulást (főleg a K vitamin miatt)
- méregtelenítő
- hashajtó
A kelkáposztának a C és E vitamin tartalma kimagasló!
Forrás: kerekegeszember.hu
Igazán jó és egyszerű megoldás a káposzta bevitelre azoknak is, akik nehezen emésztik, a Fodros kel por. Ez az őskáposztából készült csoda egy pohár vízben elkeverve maga az egészség és őserő. Érdemes naponta fogyasztanunk!
Kattints a képre és tudj meg róla mindent!