fbpx
1.7 C
Budapest
2024. december 7. szombat

Testszerviz

Webáruház

Mug cake – a bögrében sült minitorta, egyszerre három is

Ha azt mondom, bögrés süti, akkor fogadjunk, hogy mindenki arra a klasszikus tepsis kevert süteményre gondol, aminek a hozzávalóit kényelmesen egyazon pohárral ki lehetett mérni.
Nem, ez nem az, egy hétig gondolkodtam, minek nevezzem. Ez a fajta gyors, szinte semmilyen képességet nem igénylő minisütemény honnan is jöhetne, ha nem Amerikából, így a neve is >Mug Cake<, ami ugye bögrét jelent. Rendben, hisz a >Cup Cake< foglalt, pedig ezt tényleg csészében kell sütni, de hogy néz az már ki, hogy csészés süti, hát nem??

- Hirdetés -

Na, miután hosszan kiötlöttem a nevét – de ha tudtok jobbat, ne kíméljetek! -, be is mutatom, három is készült a héten, amivel kísérleteztem és fotóztam is. A tésztát és a belevaló ízesítőket egymással lehet kevergetni, őszintén megmondom, nekem a csokoládéchips-es ízlett a legjobban, természetesen a banános tésztával, nem is meglepő, ugye? Eszméletlen finom, lágy, mélyen csokoládés, és olyan állagúra sütjük a mikróban, amilyet szeretnénk. Mondjuk egy kisebb szénhidrátbomba, de még így is rátettem a low carb cimkét, mert hagyományosan a háromszorosan lenne.

Persze mindegyik finom, hogy is lehetne más?? Ezt a fajta süteményt gyorsan meg kell enni, ha valaki mégis tárolni szeretné, mert például magával viszi, akkor érdemes egy leheletnyivel kevesebb lisztet beletenni, mert idővel tömörebb lesz. Ez persze nem baj, csak szólok. A formából ki is lehet borítani, én azonban bögréből szeretem a legjobban, csak hagyjuk, hogy langyosra hűljön!

Lesz még ilyen bögrés “mug cake”, ha újra sikeres darab születik, jövök és megmutatom, de addig is süssetek MUG CAKE-et!
Vagy bögrés minitortát! 🙂

BANÁSOS MUG CAKE CSOKOLÁDÉCHIPS-SZEL 1.

(Bögrében sült minitorta, tojásmentes)
{cukor-, tej-, liszt-, glutén-, gabonamentes, tojásmentes, low carb, paleo}

A banános alaptésztához
½ db (érett) banán
2 ek kókusztej (20-22 %-os)
1 ek víz
1 vastag késélnyi kókuszzsír / vaj (kb. 4 g)
2 tk cukor(nak megfelelő édesítés)
½ mk szódabikarbóna
1 csipet só
½ tk vaníliakivonat (elhagyható)
1 enyhén púpozott ek mandulaliszt
 

Az ízesítőkhöz
20 g étcsokoládé, apró kockákra vágva (pl. Lindt 85%-os)

1. A fél banánt hosszában félbevágom és vékony karikákra szelem. Háromnegyedig beleegyengetem egy (mikrózható) csészébe. Hozzáöntöm a kókusztejet, a vizet, beleteszem a kókuszzsírt és az édesítést.
2. A legnagyobb fokozaton (nálam 700 W) 30 másodpercre beteszem a mikróba, amíg megolvad a zsír. Ezáltal a banán is megpuhul.
3. Kiveszem és villával összenyomom a banánt, hogy viszonylag homogén masszát kapjak, de nem kell túlzásokba esni.
4. Hozzáadom a szódabikarbónát, a sót és a vaníliát és villával elkeverem.
5. Hozzákeverem a mandulalisztet és elkeverem.
6. Belekeverem a csokoládét és egyszer átkeverem.
7. Beteszem a mikróba (nem kell lefedni) és legmagasabb fokozaton (nálam 700 W) két percig “sütöm”.
8. Kiveszem, pár percig hűlni hagyom, mert igen forró és kikanalazom. Lekvár is illik a tetejére, de az cukormentes legyen 😉

1 bögre sütemény = 292,4 kcal / 19,2 g CH

CITROMOS MUG CAKE, TOJÁSSAL 2.

(Bögrében sült minitorta, tojással
{cukor-, tej-, liszt-, glutén-, gabonamentes, low carb, paleo}

Az alaptésztához
1 db tojás (közepes)
3 ek kókusztej
1 vastag késélnyi kókuszzsír (kb. 4 g)
1 ek cukor(nak megfelelő édesítés)
½ mk szódabikarbóna
1 csipet só
½ tk vaníliakivonat (elhagyható)
1 púpozott ek (18 g) mandulaliszt / 25 g dióliszt
1 szűk tk (4 g) kókuszliszt

Az ízesítőkhöz
1 mk reszelt (kezeletlen) citromhéj
1 tk citromlé

1. A kókusztejet, a zsírt és az édesítést beteszem egy mikrózható bögrébe.
2. A legnagyobb fokozaton 20 másodpercre beteszem a mikróba, amíg megolvad a zsír.
3. Hozzáadom a tojást és villával az egészet kissé felverem.
4. Hozzáadom a szódabikarbónát, a sót és a vaníliát, a citromhéjat és a citromlevet is. Elkeverem.
5. Hozzáadom a mandula- és a kókuszlisztet és néhány mozdulattal elkeverem.
6. Beteszem a mikróba (nem kell lefedni) és legmagasabb fokozaton (nálam 700 W) három percig “sütöm”.
7. Kiveszem, pár percig hűlni hagyom és kikanalazom.
Lekvárt, hideg kókusztejet, durvára reszelt csokoládét, pirított mandulaforgácsot, de – ha már langyos -, fagylaltot is tehetünk a tetejére.

1 kisbögre sütemény = 269 kcal / 4 g CH

AVOKÁDÓS MUG CAKE, TOJÁSMENTES 3.

Bögrében sült avokádós-pisztáciás minitorta
{cukor-, tej-, liszt-, glutén-, gabonamentes, tojásmentes, low carb, paleo}

Az avokádós alaptésztához
½ db kisebb, érett avokádó (kb. 45 g avokádóhús)
5 ek kókusztej (vagy 1 ek tiszta kókusztejpor + víz), vagy bármilyen tej
25-30 g eritrit egy pici mézzel, vagy ennek megfelelő egyéb
1 tk pisztáciaolaj / (folyékony) kókuszzsír
1 mk frissen facsart citromlé
1 késhegynyi szódabikarbóna
2 enyhén púpozott ek zöldbanánliszt (24 g) / vagy egyéb

Az ízesítőkhöz
1 nagy tk (8 g) sózott, pörkölt pisztácia, mozsárban durvára törve
pörkölt pisztáciaszemek a díszítéshez (elhagyható)

1. Az avokádót félbevágom, teáskanállal kivájom a héjából. Leveses tányérba teszem és villával szétnyomom.
2. Hozzáadom a tejet, az édesítést, az olajat/zsírt, a durvára tört pisztáciát, a citromlevet, szódabikarbónát és elkeverem.
3. Hozzáadom a zöldbanánlisztet, amennyitől sűrű masszát kapunk és elkeverem.
4. Legalább 200 ml-es bögrébe teszem és rászórok néhány pisztáciaszemet (ezt el is hagyhatjuk, de a tésztába is tehetünk még többet, vagy ahogy kedvünk tartja).
5. Beteszem a mikróba (nem kell lefedni) és legmagasabb fokozaton (nálam 700 W) 2 perc 20 másodpercig “sütöm”. Tovább is lehet, akkor tömörebb lesz, én krémesebben szeretem.
Ha nem elég édes, ami elképzelhető, csorgathatunk rá egy kevés mézet. aki pedig nem ódzkodik a kókuszvirágcukortól, abból mehet rá egy kiskanálnyi, ezzel az utolsó percben “süssük” tovább.

Forrás: http://dallacucina.hu/

1 bögre avokádós sütemény = 344 kcal / 22,6 g CH

JÓ ÉTVÁGYAT!

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

207RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek